Τις ελπίδες τους στο τοπικό αναπτυξιακό πρόγραμμα της Περιφέρειας, που εξαγγέλθηκε πρόσφατα και στοχεύει στην ενδοχώρα, φαίνεται ότι εναποθέτουν, πλέον, αρκετοί δήμαρχοι των περιφερειακών Καλλικρατικών Δήμων του Νομού Χανίων μετά τις τελευταίες αρνητικές εξελίξεις με το ΕΣΠΑ.

Την ίδια στιγμή, ο δήμαρχος Αποκορώνου Γρηγόρης Μαρκάκης, μιλώντας το Σάββατο στα «Χανιώτικα Νέα», χαρακτήρισε «αιτία πολέμου» οποιαδήποτε αρνητική εξέλιξη στη διαδικασία αξιολόγησης του βιολογικού της Γεωργιούπολης, ενώ για το κρίσιμο θέμα των Τεχνικών Υπηρεσιών τόνισε ότι είναι απαραίτητο η πρώην Τεχνική Υπηρεσία Δήμων και Κοινοτήτων (ΤΥΔΚ) να αποκεντρωθεί. 

Οι βιολογικοί

Ψηλά στην ατζέντα του Δήμου Αποκορώνου βρίσκεται το θέμα των βιολογικών Γεωργιούπολης, Καλυβών και Αλμυρίδας, ωστόσο, με εξαίρεση τον πρώτο οι άλλοι δύο δεν έχουν ακόμα ωριμάσει ως έργα. «Για εμάς κυρίαρχα έργα είναι οι βιολογικοί, ειδικά της Γεωργιούπολης που καταθέσαμε πρόταση μέχρι 31/3 στο ΕΣΠΑ και είμαστε στη φάση της αξιολόγησης. Η πρόταση είναι ολοκληρωμένη και δεν έχει προβλήματα απαλλοτριώσεων. Δεν ανησυχώ ως προς την πρόταση, όμως, τότε λέγαμε ότι δεν είχαμε πολλά έργα, ενώ τώρα τα έργα που έχουν πέσει στο τραπέζι είναι πάρα πολλά σε ό,τι αφορά τους βιολογικούς. Ελπίζω ότι το δικό μας έργο δεν θα περικοπεί διότι είναι ένα έργο τελείως ώριμο και αναγκαίο και ο Δήμος Αποκόρωνα το δικαιούται», σημείωσε ο κ. Μαρκάκης, ενώ χαρακτήρισε οποιαδήποτε άλλη αρνητική εξέλιξη ως προς την πορεία του έργου «αιτία πολέμου».

Για τον βιολογικό των Καλυβών, που, όπως είπε, έχει ενταχθεί με σχετικό κωδικό και βρίσκεται στη φάση σύνταξης της μελέτης, επεσήμανε ότι είναι ένα εντελώς αναγκαίο έργο καθώς αφορά την εξυγίανση πηγών, ενώ για τον βιολογικό της Πλάκας – Αλμυρίδας ανέφερε ότι δεν έχει προχωρήσει ακόμα κάποια διαδικασία.

Οι απαλλοτριώσεις

Ειδικότερα, για το θέμα των απαλλοτριώσεων που έχει ανακύψει ο κ. Μαρκάκης υπογράμμισε ότι δεν επηρεάζει τα έργα που βρίσκονται σε εξέλιξη στον Δήμο, ωστόσο, επεσήμανε ότι θα πρέπει να βρεθεί μια φόρμουλα για να επιταχυνθούν οι διαδικασίες καθώς τα χρονοδιαγράμματα είναι ιδιαίτερα «σφιχτά».

«Η λογική των απαλλοτριώσεων δεν περπατάει και θα πρέπει το κράτος να βρει νέες διαδικασίες, ταχύρρυθμες, όπου να διευκολύνονται οι απαλλοτριώσεις και οι πληρωμές. Διαδικασίες συνοπτικές, ένα fast track θα λέγαμε. Αν γινόταν κάτι τέτοιο θα ήταν πιο εύκολα και υλοποιήσιμα τα έργα και θα μπορούσαμε να αντεπεξέλθουμε πιο γρήγορα γιατί το ΕΣΠΑ κινδυνεύει», είπε, μεταξύ άλλων, ενώ μιλώντας για τα έργα της περιοχής που περιλαμβάνουν απαλλοτριώσεις σημείωσε: «Στον Δήμο Αποκορώνου έχουμε απόφαση ένταξης για τον δρόμο Κεφαλά – Παλαιλώνι, που είναι ένας περιφερειακός δρόμος προϋπολογισμού 1.900.000 ευρώ. Δεν αντιμετωπίζουμε προβλήματα διότι έχουμε κάνει τη διάνοιξη και θεωρείται ο δρόμος ως προϋπάρχων και το πρόβλημα λυμένο. Όπου όμως δεν υπάρχουν τέτοιες χαράξεις είναι δύσκολες οι παρεμβάσεις, πλέον, διότι μπαίνουμε σε μια λογική 2 – 3 χρόνων».

Το τοπικό αναπτυξιακό

Ειδικότερα για το θέμα των μικρότερης εμβέλειας έργων που θα πρέπει όμως να ακολουθήσουν τις αυστηρές χρονικές επιταγές του ΕΣΠΑ ο κ. Μαρκάκης ανέφερε τις δυνατότητες που ανοίγονται με το πρόγραμμα τοπικής ανάπτυξης της Περιφέρειας, το οποίο στοχεύει να βοηθήσει τους Δήμους και την ενδοχώρα. 

«Βρισκόμαστε σε φάση σύνταξης μιας μελέτης προσδιορισμού, την οποία θα προτείνουμε στην Περιφέρεια για το πρόγραμμα που εξήγγειλε ο περιφερειάρχης για την ενδοχώρα», τόνισε και πρόσθεσε ότι στο πλαίσιο αυτό θα ενταχθούν αναπλάσεις περιοχών του Δήμου.
«Υπάρχει πρόβλημα για τα \”σφιχτά\” χρονοδιαγράμματα. Δεν μπορώ να αφήσω την οδοποιία. Δεν μπορώ να αφήσω την Πλάκα ή τον Βάμο όπως και η αγροτική οδοποιία δεν μπορεί να μείνει πίσω.

Γι\’ αυτό χρειάζεται ένα πρόγραμμα εθνικής δράσης. Δεν ξέρω πού θα βρουν τα χρήματα αλλά ο κάθε Δήμος θα πρέπει να ενισχυθεί με 2 εκατ. ευρώ για να καλύπτει πρώτα ζητήματα καθημερινότητας. Εμείς κάθε μέρα έχουμε 2 – 3 σπασίματα στο νερό. Για να κάνουμε κάποιας εμβέλειας έργα θα πρέπει να υπάρχει μια κρατική παρέμβαση», επεσήμανε ο κ. Μαρκάκης και πρόσθεσε ότι για τη Δημοτική Αρχή προτεραιότητα αποτελεί η διαχείριση της καθημερινότητας όπως και οι ενέργειες που ήδη έχουν γίνει σχετικά με το θέμα της καθαριότητας και της αποκομιδής των σκουπιδιών.

Η τεχνική υποστήριξη

Σε κάθε περίπτωση ο κ. Μαρκάκης τόνισε ότι για να «τρέξουν» όλα αυτά θα πρέπει αφενός να στηριχθεί ουσιαστικά ο Καλλικράτης αλλά και να αλλάξει το σύστημα τεχνικής υποστήριξης των περιφερειακών Δήμων.

«Πρέπει να \”τρέξει\” ο Καλλικράτης. Έτσι που πήγε είναι μονόδρομος αλλά να πρέπει να στηριχθεί και ανάλογα. Το ένα κομμάτι είναι η οικονομική υποστήριξη που όμως -σε αυτές τις δύσκολες ώρες- είναι ένα ζήτημα και το άλλο κομμάτι έχει να κάνει με το ανθρώπινο δυναμικό. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να στηριχθούν οι Τεχνικές Υπηρεσίες των Δήμων μέσω της ΤΥΔΚ. Πρέπει να γίνει αποκέντρωση της ΤΥΔΚ. Έχουμε 5 ισχυρές οντότητες πλέον στα Χανιά και αν δεν στηριχθούν υπάρχει πάρα πολύ μεγάλο πρόβλημα», δήλωσε σχετικά ο δήμαρχος Αποκορώνου και πρόσθεσε ότι με 7 άτομα αυτή τη στιγμή στην Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου οι δυνατότητες είναι περιορισμένες.

Χ.Ν.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook