Με πλούσιο πρόγραμμα για μικρούς και μεγάλους συνεχίζεται και θα διαρκέσει μέχρι και την Παρασκευή 7 Ιουλίου η «Γιορτή Κρητικής Διατροφής 2017», που διοργανώνεται για 6η συνεχή χρονιά στο Δημοτικό Κήπο Ρεθύμνης.

Εκλεκτά προϊόντα της Κρητικής γης, αντικείμενα λαϊκής τέχνης, μαθήματα μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής, παρουσιάσεις, γευσιγνωσίες, πολλές και ποικίλες εκδηλώσεις, θα παρουσιαστούν  στις δροσερές αλέες του Δημοτικού Κήπου. 

Μουσική, χοροί, δρώμενα από την Κρήτη και την υπόλοιπη Ελλάδα, θα ολοκληρώνουν κάθε βράδυ μια ξεχωριστή εμπειρία.

Η 6η Γιορτή Κρητικής Διατροφής διοργανώνεται από την Περιφέρεια Κρήτης – Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης, το Δήμο Ρεθύμνης και το Επιμελητήριο Ρεθύμνης. 

Την Τετάρτη 5 Ιουλίου μια μοναδική εκδήλωση θα ενώσει την Κρήτη και τις Κυκλάδες! Τίτλος της: “Εκλεκτικές συγγένειες και αλληλεπιδράσεις: Aπό την Κρήτη στις Κυκλάδες και πάλι πίσω”. 

Η συγγένεια στις κουζίνες της Κρήτης και των Κυκλάδων οφείλεται σε δύο βασικούς λόγους.

Α. Στην εν πολλοίς κοινή χλωρίδα και πανίδα, στις ομοιότητες της αγροτικής εκμετάλλευσης και στην ανάγκη χρήσης όλων των πρώτων υλών που παράγει ο κάθε τόπος, αλλά και στην ανάπτυξη αστικών κέντρων με επιρροές από διαφορετικούς πολιτισμούς.
Β. Στην ύπαρξη ισχυρών κρητικών κοινοτήτων σε αρκετά από τα νησιά, όπως η Σύρος, η Μήλος και η Νάξος, με αποτέλεσμα την καθημερινή αλληλεπίδραση στον τρόπο χρήσης των υλικών και στις γευστικές συνήθειες με τους ντόπιους.

Μπορούμε να χωρίσουμε τις μαγειρικές του κάθε τόπου σε τρεις μεγάλες ομάδες, για να γίνουν πιο εύκολα κατανοητές οι ομοιότητες, η συγγένεια και οι αλληλεπιδράσεις στο πέρασμα των χρόνων:

Η κουζίνα του πλούτου

Όπου υπήρξε αστική τάξη και οικονομική ευμάρεια, η κουζίνα εξελίχθηκε, η πρόσβαση σε πιο δύσκολα και ακριβά υλικά ήταν ευκολότερη, η χρήση των μπαχαρικών πιο διαδεδομένη.
Παράλληλα, σε αυτές τις πόλεις ήταν έντονη η παρουσία επιδράσεων από διαφορετικούς πολιτισμούς.
Στον Δημοτικό Κήπο θα μαγειρέψουμε και θα δείξουμε μια αστική συνταγή της Σύρου και μια αντίστοιχη της Κρήτης. 

Η κουζίνα της ανάγκης

Στις αγροτικές περιοχές, η κουζίνα ακολουθούσε αυστηρά την εποχικότητα. Οι νοικοκυρές γίνονταν εφευρετικές για να ετοιμάσουν γεύματα θρεπτικά για την οικογένεια με τα υλικά της κάθε μέρας. 
Θα μαγειρέψουμε και θα δείξουμε μια συνταγής από την αγροτική Μήλο και μια από την ενδοχώρα της Κρήτης.

Η κουζίνα της γιορτής

Τις ημέρες της χαράς, στις μεγάλες γιορτές, αλλά και στους γάμους και τις βαφτίσεις, το κρέας έχει την τιμητική του. Υλικό που δεν έβρισκες στην καθημερινή κουζίνα, λόγω κόστους, σε εξαιρετικές περιπτώσεις μαγειρευόταν για να τιμήσουν την ημέρα ή τους καλεσμένους.
Θα μαγειρέψουμε και θα δείξουμε μια γιορτινή συνταγή της Νάξου και μια αντίστοιχη της Κρήτης.

ΥΛΟΠΟΙΗΣΗ

• Τριες μάγειρες από τις Κυκλάδες και τρεις μάγειρες από την Κρήτη θα μαγειρέψουν αντίστοιχες συνταγές σε ζευγάρια: 
2 συνταγές αστικές, 
2 συνταγές αγροτικές, 
2 συνταγές γιορτινές.
• Πριν την έναρξη του μαγειρέματος θα γίνει από τη δημοσιογράφο γεύσης Νανά Δαρειώτη μια μικρή παρουσίαση των φαγητών και η προέλευσή τους.
• Κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος ανά ζευγάρια, η Νανά Δαρειώτη θα συζητά με τους μάγειρες για: την ιστορία των συνταγών, την ανάγκη που τις δημιούργησε, τις ομοιότητες και τις διαφορές τους, τον τρόπο χρήσης των υλικών.
Την εκδήλωση θα πλαισιώσουν με παραδοσιακή μουσική και χορούς από τις Κυκλάδες ο διάσημος μουσικός Κυριάκος Γκουβέντας και το συγκρότημά του! 
Πολυάριθμοι τοπικοί φορείς συμμετέχουν εθελοντικά για να βοηθήσουν στην καλύτερη  και ασφαλέστερη δυνατή διοργάνωση όπως ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός, τα Σώματα Ασφαλείας της πόλης μας, η Πυροσβεστική Υπηρεσία.
Μεγάλοι χορηγοί της Γιορτής είναι φέτος η GRECOTEL και το ΚΤΕΛ δυτικής Κρήτης.

Η Γιορτή Κρητικής Διατροφής γίνεται φέτος ακόμα πιο προσιτή στις οικογένειες που θέλουν να την επισκεφτούν, μέσω των οικογενειακών εισιτηρίων, ενώ την 1η και την 7η Ιουλίου η είσοδος είναι δωρεάν για όλους. 

. Αναλυτικά: 
1. παιδιά έως 6 ετών δωρεάν
2. παιδιά από 6 έως 12 ετών 2€ για όλες τις μέρες
3. από 12 ετών και άνω 5€ για τις 5 και 6 Ιουλίου
4. από 12 ετών και άνω 8€ για τις 2,3 και 4 Ιουλίου
5. Εισητήριο Διαρκείας για όλες τις ημέρες 25€
6. Εισητήριο Οικογενειακό Διαρκείας 45 € για 2 ενήλικες και για 
Στην 6η Γιορτή Κρητικής Διατροφής συμμετέχουν πάνω από 40 επιχειρήσεις, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι παραγωγοί διαφόρων προϊόντων της κρητικής γης. Το φημισμένο κρητικό λάδι και μέλι, το τυρί, το ρόδι, το φραγκόσυκο, τα σαλιγκάρια, τα παραδοσιακά καλλυντικά, χειροτεχνήματα λαϊκής τέχνης και πολλά ακόμη θα παρουσιαστούν στους επισκέπτες, οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να τα γευτούν και να τα ανακαλύψουν. 
Πλούσιο είναι και το παιδικό πρόγραμμα, που έχει εκπαιδευτικό χαρακτήρα, αλλά και το πρόγραμμα των παράλληλων εκδηλώσεων, καθώς και το καλλιτεχνικό, πρόγραμμα με διάσημους Κρητικούς καλλιτέχνες αλλά και τραγουδιστές και μουσικούς από όλη την Ελλάδα. 

Πρόγραμμα 

Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

19:00 – 23:00  Έκθεση Τοπικών Προϊόντων
19:00 “Πρωινό! Γεύμα κλειδί – Παιδί – Υγεία”
“Εσείς  κάντε πρωινό”;  Όχι; Ε, λοιπόν ούτε  τα παιδιά  σας θα κάνουν…  Είναι απαραίτητο για την ανάπτυξη τους;
Την απάντηση για αυτό αλλά και πληροφορίες για την σπουδαιότητα της διατροφής με φρούτα και λαχανικά θα έχετε την ευκαιρία να μάθετε μέσα από την ομιλία που οι διατροφολόγοι  μας  έχουν φροντίσει να συμμετέχουν  και τα παιδιά με παιχνίδια και άλλες δραστηριότητες. Καλεσμένοι ομιλητές οι διατροφολόγοι  Μαριάννα Σταυρουλάκη, Χάρης Χαρωνίτης.
20:00 “Εκλεκτικές συγγένειες και αλληλεπιδράσεις: Aπό την Κρήτη στις Κυκλάδες και πάλι πίσω”. Έξι μάγειροι από την Κρήτη και τις Κυκλάδες φτιάχνουν αστικές, αγροτικές και γιορτινές συνταγές.
Συντονίζει και παρουσιάζει η γνωστή δημοσιογράφος γεύσης κ. Νανά Δαρειώτη.
21:00 Παραδοσιακή μουσική και χοροί από τις Κυκλάδες με τον Κυριάκο Γκουβέντα και το συγκρότημά του. 
21:30 Παραδοσιακή μουσική και χοροί από την Κρήτη με τους ΚΡΗΤΕΣ.
22:00 Συναυλία με τον Παύλο Καλιτσουνάκη
Παίζουν οι:Παύλος Καλλιτσουνάκης – Τραγούδι και κιθάρα
Μπάμπης Βουλγαράκης – Τραγούδι και λύρα
Λουκάς Μανδακάκης – Λαούτο
Γιώργος Τσουρδαλάκης – Μπουζούκι
Γιώργος Δουλγεράκης – Κρουστά (καχόν και νταούλι)
” Γευστικές δοκιμές ελαιολάδου 19:30 & 20:30 με τους Βασίλη Λεωνίδου, Τζανιδάκη Γιώργο, Ξερουδάκη Γιώργο, Μιχάλη Παναγιωτάκη, Ασπασία Σταυρουλάκη.
Δηλώσεις συμμετοχής στην είσοδο.

Πέμπτη 6 Ιουλίου 2017

19:00 – 23:00  Έκθεση Τοπικών Προϊόντων
19:00 “Τα 5 συν ένα χρωματιστά μάλλινα κουβαράκια”
Ένα παραμύθι  για μικρά και μεγάλα παιδιά .
Αφηγήτρια η ίδια η συγγραφέας Γεωργία Λουκά ή όπως την ξέρουν τα παιδιά “η γιαγιά Γωγώ η παραμυθού”! Μετα την αφήγηση ακολουθεί  εικαστικό εργαστήρι.
19:00 “Καρέτα- Καρέτα!  οι χελώνες της καρδιάς μας”
Δημιουργικές δραστηριότητες , παιχνίδια  και  ενημέρωση με οπτικά μέσα ,για τους κινδύνους κ την προστασία της θαλάσσιας χελώνας και των βιοτόπων ωοτοκίας της.
Επιμέλεια Αρχέλων.
20:00 “Πίτες και καλλιτσούνια” Η Άννα Πλυμάκη χρησιμοποιεί πιστοποιημένα τυροκομικά προϊόντα  με το σήμα “κρήτη” από την Αγροδιατροφική Σύμπραξη Περ. Κρήτης
20:00 Master class Κρητικού Aμπελώνα – Εισηγητές: Νίκος Μηλλιαράκης, πρόεδρος Wineς of Crete –  Νίκος Μάνεσης δημοσιογράφος οίνου – συγγραφέας.
20:30 Συναυλία με την ορχήστρα OsmannGold
Η OsmannGold Orchestra αποτελείται από μουσικούς της Τοσκάνης και παρου-  σιάζει τραγούδια από την παράδοση των Μεγάλων Ορχηστρών εμπνευσμένα από τα σουίνγκ των δεκαετιών ’30 και ’40. Αν και διαθέτει μικρότερο αριθμό μουσικών σε σχέση με τις κλασικές Μεγάλες Ορχήστρες, η ενορχήστρωση, ο καλοδουλεμένος ήχος και η επιλογή του ρεπερτορίου θα προσπαθήσουν να επαναφέρουν την αίσθηση της μουσικής, του τραγουδιού και του χορού που είχαν οι ορχήστρες τζαζ εκείνης της εποχής.
21:30 Συναυλία με την Πένυ Μπαλτατζή – Κι όμως υπάρχει χαρά.
Η Πένυ Μπαλτατζή, το κορίτσι με τη βελούδινη φωνή που άνοιξε δρόμους swing, μέσα από ένα εξωτικό χαρμάνι ήχων και ξέφρενων ρυθμών, μπήκε στις ζωές μας με το γνωστό μποέμικο στιλ του καλλιτέχνη που μας μαγεύει σκορπώντας γύρω του κέφι, ανεμελιά, ενέργεια και δύναμη. Η Πέννυ και οι δεξιοτέχνες μουσικοί της εξερευνούν ένα νέο, μεθυστικό ήχο με λάτιν και μπάλκαν ρούμπες, μάμπο ιταλιάνο, τσα τσα, σουινγκ, τζαζ… Και μας επιφυλάσσουν εκπλήξεις αποτελεσματικότερες!
Ενορχήστρωση, κιθάρες: Παντελής Ντζιάλας. Συμμετέχουν οι μουσικοί:  
Πλήκτρα: Μένιος Γούναρης, Τρομπόνι: Τζιμ Σταρίδας, Άλτο σαξόφωνο, κλαρινέτο:
Σπύρος Νίκας, Κοντραμπάσο: Ηλίας Καρκαβέλιας, Τύμπανα: Φοίβος Άνθης.
Επιμέλεια ήχου: Νίκος Κόλλιας

Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

19:00 – 23:00  Έκθεση Τοπικών Προϊόντων
19:00 “Παίζουμε με τη θυγατέρα του ήλιου, την ελιά”
Καλωσορίζουμε τα παιδιά μ’ ένα δυναμωτικό κέρασμα, δώρο από το αγαπημένο μας δέντρο την ελιά και παίζουμε παιχνίδια για να γνωρίσουμε με βιωματικό τρόπο τη ζωή της ελιάς και τα προϊόντα που μας χαρίζει απλόχερα.. Στο τέλος φτιάχνουμε το δικό μας καντηλάκι για τις καλοκαιρινές βραδιές μας!
Τομέας-Εικαστικά Εργαστήρια Κ.Ε.Δ.Η.Ρ. (Κοινωφελής Επιχείρηση Δήμου Ρεθύμνου) Παρουσίαση Σοφία Τρούλη Δρ. μουσειοπαιδαγωγός, Κατερίνα Γιαβρίδη  ζωγράφο
20:00 Master class Κρητικού Aμπελώνα – Εισηγητές: Νίκος Μηλλιαράκης, πρόεδρος Wineς of Crete –  Νίκος Μάνεσης δημοσιογράφος οίνου – συγγραφέας.
19:30 Παραδοσιακή μουσική και χοροί από την Κρήτη με το μουσικοχορευτικό εργαστήρι “Πυρρίχια Δρώμενα”.
20:30 Συναυλία με το ΣΧΗΜΑ ΛΟΓΟΥ
“Επηρεασμένοι από την έντεχνη  σκηνή με το ρεμπέτικο, το  λαϊκό και το ροκ στοιχείο  να συνυπάρχουν αρμονικά,  και βέβαια με ειδικό βάρος στο  παραδοσιακό μας τραγούδι που είναι και η μήτρα κάθε μεταγενέστερης έμπνευσης (κατά την γνώμη μας),  επιλέγεται το μουσικό μας πρόγραμμα” λένε οι ίδιοι. Το πρόγραμμα περιλαμβάνει πολλές και ενδιαφέρουσες διασκευές της Λαϊκής και της παραδοσιακής μας μουσικής με την ιδιαίτερη προσέγγιση που δίνουν τα παιδιά στην ερμηνεία τους.
Τα μέλη του συγκροτήματα είναι:
Σάκης Σακελλαρίδης: Μπουζούκι, λαούτο, φωνή, Γιώργος Αντωνογιαννάκης:
Λύρα,φωνή, Αλεξάνδρα Βεργαδή: φωνή, Ανδρέας Σταμούλης: κιθάρα, ούτι,
φωνή Άρης Συσκάκης: βιολί, μαντολινο, Βαλεντίνος Σταματιάδης: Τίμπανα
Μιχάλης Αυλωνίτης: Μπάσο
21:30 Συναυλία με τον Βαγγέλη Κακουριώτη
 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook