O πόλεμος στο Ιράκ «έβγαλε τα λεφτά του», υποστηρίζει στην αυτοβιογραφία του ο πρώην υπουργός άμυνας των ΗΠΑ, Ντόναλντ Ράμσφελντ, ο οποίος εξακολουθεί να μην κάνει αυτοκριτική για τους χειρισμούς του στη σύγκρουση.

Όπως γράφει η εφημερίδα The Washington Post, ο Ράμσφελντ αναφέρει στο αποτελούμενο από 800 σελίδες βιβλίο του που αναμένεται να κυκλοφορήσει την προσεχή Τρίτη, ότι «αν η κυβέρνηση του Σαντάμ Χουσέιν παρέμενε στην εξουσία, η Μέση Ανατολή θα ήταν πιο επικίνδυνη απ’ ότι είναι σήμερα».

Το βιβλίο του Ράμσφελντ, με τίτλο «Γνωστά και Άγνωστα», καλύπτει το σύνολο της ζωής του, αλλά περισσότερο από μισό, αναφέρεται στα έξι χρόνια που ήταν υπουργός των κυβερνήσεων Μπους πριν απομακρυνθεί από αυτή το 2006, αφού οι επιχειρήσεις στο Ιράκ είχαν βαλτώσει μετά από 3,5 χρόνια.

Είναι η πρώτη φορά που ο πρώην υπουργός μιλά από τότε που έφυγε από την κυβέρνηση και προσφέρει μία σθεναρή ερμηνεία των σκέψεων και των πράξεων του σχετικά με τον πόλεμο, ενώ καθιστά διαθέσιμα και στο Διαδίκτυο (www.rumsfeld.com), μια σειρά εγγράφων που μέχρι τώρα ήταν είτε απόρρητα είτε προσωπικά.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η ερμηνεία του Ράμσφελντ για το τι πήγε λάθος στον κρίσιμο πρώτο χρόνο της κατοχής του Ιράκ, πηγάζει από την προ του πολέμου αποτυχία να γίνει διαχείριση της μεταπολεμικής πολιτικής μετάβασης, καθώς το Πεντάγωνο και το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, είχαν διαφορετικές απόψεις.

Ο πρώην υπουργός απεικονίζει τον Μπους να προεδρεύει σε μία διαδικασία εθνικής ασφαλείας, η οποία διακρίνεται για ασυναρτησία στη λήψη των αποφάσεων και αλλαγές πολιτικής, που αποτελούσαν μειονέκτημα στην πολεμική προσπάθεια, ενώ υπαινίσσεται ότι ήταν σφάλμα του προέδρου που δεν έκανε περισσότερα για να επιλύσει τις διαφωνίες ανάμεσα στους κορυφαίους συμβούλους του.

«Ο Μπους δεν έκανε πάντοτε και ίσως να μην επέμενε [σε] μια έγκαιρη εξέταση των επιλογών του πριν καταλήξει στην απόφαση, ούτε λάμβανε αποτελεσματική εφαρμογή των αποφάσεων του», γράφει ο Ράμσφελντ, ο οποίος απαντώντας στις κατηγορίες ότι δεν τα κατάφερε να έχει επαρκή στρατεύματα στον πόλεμο στο Ιράκ, υποστηρίζει ότι «αναδρομικά, υπήρχαν στιγμές, που περισσότερα στρατεύματα, θα είχαν βοηθήσει».

Αλλά επιμένει ότι «οι ανώτεροι αξιωματικοί ποτέ δεν τον ενημέρωσαν σχετικά, εάν είχαν επιφυλάξεις για το μέγεθος της δύναμης εισβολής».

Ο πρώην υπουργός εκφράζει τη λύπη του που δεν έφυγε από την κυβέρνηση τον Μάιο του 2004, αφού είχε ξεσπάσει το σκάνδαλο της φυλακής του Άμπου Γράιμπ.

«Κοιτάζοντας πίσω, βλέπω ότι υπάρχουν πράγματα που η κυβέρνηση θα μπορούσε να είχε κάνει διαφορετικά και καλύτερα σε ό,τι αφορά τις φυλακίσεις μετά τον πόλεμο», παραδέχεται ο Ραμσφελντ.

ΑΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook