Η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ απηύθυνε έκκληση προς τις χώρες ολόκληρου του κόσμου, και κυρίως προς τις ανεπτυγμένες οικονομίες, να μην σκοτώσουν την ανάπτυξη στο πλαίσιο του αγώνα τους κατά του χρέους.

"Η δημοσιονομική εξισορρόπηση θα πρέπει να επιλύσει μία δύσκολη εξίσωση και να μην είναι ούτε υπερβολικά ταχεία, ούτε υπερβολικά αργή", γράφει η Κριστίν Λαγκάρντ σε άρθρο της που δημοσιεύεται σήμερα στην εφημερίδα Financial Times με τίτλο "Ας μην επιτρέψουμε στη δημοσιονομική ανάσχεση να μπλοκάρει την παγκόσμια ανάκαμψη".

Σύμφωνα με την γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, και όπως επισημαίνεται στο PROTO THEMA "η σημερινή νευρικότητα στις αγορές κλόνισε την εμπιστοσύνη προς την οικονομία σε ολόκληρο τον κόσμο και παρακίνησε πολλούς ανθρώπους να συμπεράνουν ότι όλες οι πολιτικές δυνατότητες έχουν εξαντληθεί", αλλά "αυτή η εντύπωση είναι εσφαλμένη και θα μπορούσε να οδηγήσει στην παράλυση".

Με το άρθρο της, η Κριστίν Λαγκάρντ, η οποία ανέλαβε τα καθήκοντά της τον Ιούλιο, διασφαλίζει την συνέχεια της πολιτικής γραμμής που είχε υιοθετήσει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπό την ηγεσία του Ντομινίκ Στρος-Καν, ο οποίος εδώ και έναν χρόνο καλούσε τις ανεπτυγμένες χώρες, των οποίων το δημοσιονομικό χρέος είχε εκτιναχθεί εξαιτίας της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης να εφαρμόσουν στρατηγικές δημοσιονομικής εξυγίανσης που θα ευνοούν την ανάπτυξη.

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο υπενθυμίζει συστηματικά ότι υπάρχει ακόμη χώρος για τη λήψη, βραχυπρόθεσμα, εύστοχων μέτρων δημοσιονομικής ανάκαμψης υπό τον όρο ότι θα συνοδεύονται από δέσμευση για την αποφασιστική μείωση των ελλειμμάτων, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες , αυτή ήταν η στρατηγική που είχε υιοθετηθεί από την κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα, που βρέθηκε σε αδυναμία να την συνεχίσει όταν οι Ρεπουμπλικανοί απέκτησαν τον έλεγχο της Βουλής των Αντιπροσώπων τον Ιανουάριο, καθιστώντας τη μείωση του ελλείμματος κύριο πολιτικό τους στόχο και μη θέλοντας να ακούσουν τίποτε για οικονομική ανάκαμψη μέσω δαπανών.

Το άρθρο της Κριστίν Λαγκάρντ δημοσιεύεται τη στιγμή που τα προγράμματα λιτότητας που εφαρμόζονται ή τελούν υπό επεξεργασία σε ορισμένες χώρες της Ευρώπης τροφοδοτούν ανησυχίες εξαιτίας του ίδιου του εύρους τους.