Μια πολύ ξεχωριστή εκδήλωση αφιερωμένη στην Κρητική Μαντινάδα και έναν από τους γνησιότερους δημιουργούς της, τον Γιάννη Βάρδα ή «Λυραρογιάννη», απολαύσαμε χθες 05/07/17 στον υπέροχο χώρο του Κηποθέατρου «Νίκος Καζαντζάκης»  το οποίο πλημμύρισε από κόσμο.

Εμπνευστής και Διοργανωτής αυτής της εκδήλωσης ήταν ο Λαογραφικός Όμιλος «Λάζαρος & Μανόλης Χνάρης». Ο Πρόεδρος του Λαογραφικού Ομίλου κ .Μανόλης Χνάρης  καλωσόρισε αρχικά και ευχαρίστησε όσους παρευρέθηκαν και επεσήμανε μεταξύ άλλων πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της μαντινάδας στη ζωή του Κρητικού και πόσο  ενώνονται η Μαντινάδα με την Κρητική  Μουσική και το Χορό αποτελώντας έτσι το μεγαλύτερο ίσως κομμάτι της Κρητικής Παράδοσης.

Ομιλητής ο Δημοσιογράφος και Συγγραφέας κ. Νίκος Ψιλάκης, ο οποίος  παρουσίασε με πολύ εύγλωττο τρόπο την Κρητική Μαντινάδα, και τον σημαντικό διαχρονικά ρόλο της στην ζωή της Κρήτης, μέσα από το έργο του μεγάλου βάρδου, όπως είπε, του Γιάννη Βάρδα, σταχυολογώντας και απαγγέλλοντας ποιήματα και μαντινάδες του σπουδαίου ριμαδόρου.

Σε μια γεμάτη από συγκίνηση ατμόσφαιρα και με πολλά χειροκροτήματα ο κόσμος υποδέχθηκε επί σκηνής τον κ. Γιάννη Βάρδα τον οποίο ο Λαογραφικός Όμιλος τίμησε για το έργο και την προσφορά του στην Κρητική Παράδοση, με τιμητική πλακέτα την οποία παρέδωσε ο κ. Λάζαρος Χνάρης.

Με μια υπέροχη σκηνική παρουσία τα σπουδαία καλλιτεχνικά Συγκροτήματα του Κώστα Κακουδάκη και Μιχάλη Πετσάκη, Πάρη Περυσινάκη και Νικόλα Καράτζη και του Ψαρογιώργη, έπαιξαν και τραγούδησαν μαντινάδες και τραγούδια του τιμώμενου μαντιναδολόγου Γ. Βάρδα και διάφορους γνωστούς σκοπούς της  Κρήτης. Ιδιαίτερα σημαντική στιγμή όταν ο Γιάννης Βάρδας τραγούδησε ο ίδιος δικές του όμορφες μαντινάδες.

Τα χορευτικά Συγκροτήματα του Ομίλου, παιδικά ή μεγάλα, φορώντας τις Κρητικές φορεσιές σε διάφορες τοπικές παραλλαγές της, με δυναμική παρουσία και εντυπωσιακούς σκηνικούς-χορευτικούς συνδυασμούς και με την γνησιότητα που τα διακρίνει παρουσίασαν τους Κρητικούς Χορούς συνοδευόμενα από τα ενθουσιώδη χειροκροτήματα των παρευρισκομένων.

Το Πρόγραμμα παρουσίασαν με επιτυχία ένα πρωτότυπο δίδυμο παρουσιαστών ,η γνωστή  παρουσιάστρια του Κρήτη Τν, κ. Βούλα Νεονάκη, με το Γιώργο Διακαινισάκη, μικρό μαθητή και χορευτή του παιδικού συγκροτήματος του Ομίλου.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο κ. Χρυσόστομος Νικάκης(εκπρόσωπος της Αρχιεπισκοπής), η κ. Μαρία Καναβάκη(αντιδήμαρχος), ο κ. Μήτσος Σταυρακάκης(μαντιναδολόγος), η κ. Μαρία Παχιαδάκη(πρόεδρος του συνδέσμου Μελών Γυναικείων Σωματείων Ηρακλείου), η κ. Ζαχαρένια Εργαζάκη(μαντιναδολόγος), η κ. Μάνια Μεσσαριτάκη(μαντιναδολόγος), ο κ. Λευτέρης Καλομοίρης(μαντιναδολόγος), ο κ. Αντώνης Καράτζης(μουσικός και μαντιναδολόγος), ο κ. Νεκτάριος Σαμόλης(λυράρης), ο κ. Μιχάλης Σταυρακάκης ή «Τατάκης» (μουσικός), ο κ. Νεκτάριος Κοντογιάννης(λαουτιέρης), ο κ. Γρηγόρης Παραγιουδάκης(μουσικός), ο κ. Νίκος Τζουλιαδάκης(λυράρης),ο κ.  Μανόλης Βάρδας(λαουτιέρης), ο κ. Γιώργης Ζερβός(λαουτιέρης), ο κ. Βασίλης Μακεδάκης(λυράρης), ο κ. Μάνθος Δαμουλάκης(λυράρης), ο κ. Ραφαήλ Δαμουλάκης(λαουτιέρης) και πολλοί άλλοι…

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook