Επίθεση με βαλλιστικό πύραυλο Σκούντ σε θέσεις ανταρτών έκαναν οι δυνάμεις του Καντάφι χωρίς, ωστόσο, να προκληθούν θύματα αφού εξερράγη στην έρημο. Την ίδια στιγμή οι ΗΠΑ δηλώνουν επίσημα ότι οι μέρες του συνταγματάρχη είναι μετρημένες.

Σύμφωνα με ηγετικό στέλεχος του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, «ο στόχος της επίθεσης με βαλλιστικό πύραυλο πιθανόν να ήταν η Μπρέγκα», μία πόλη που κατέχουν οι αντάρτες και βρίσκεται 249 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά της Βεγγάζης και 725 χιλιόμετρα νοτιοανατολικά της Τρίπολης.

Η εκτόξευση καταγράφηκε από τις αμερικανικές δυνάμεις τις πρώτες μεταμεσονύχτιες ώρες της Κυριακής και πραγματοποιήθηκε από περιοχή που εντοπίστηκε σε απόσταση 80 χιλιομέτρων ανατολικά της Σύρτης, δήλωσε ο αμερικανός αξιωματούχος..

Η Σύρτη είναι η γενέτειρα πόλη του Καντάφι και βρίσκεται στις ακτές της Μεσογείου, σε απόσταση 370 χιλιομέτρων ανατολικά της Τρίπολης.

Σοβιετική κληρονομιά

Ο πύραυλος εξερράγη στην έρημο, περίπου 80 χιλιόμετρα μακριά από την πόλη Μπρέγκα.

Ωστόσο, επειδή οι πύραυλοι Σκουντ, αν και κατευθυνόμενοι, δεν είναι μεγάλης ακρίβειας δεν μπορεί να βεβαιωθεί ότι στόχος ήταν η πόλη της Μπρέγκα, ανέφερε ο αξιωματούχος.

Ο ίδιος αρνήθηκε να μιλήσει για το κίνητρο της εκτόξευσης, που γίνεται σε μια χρονική στιγμή προέλασης των αντικαθεστωτικών δυνάμεων και άσκησης πίεσης στον Καντάφι.

Τα γερασμένα αποθέματα των σοβιετικών πυραύλων Σκουντ, εδάφους – εδάφους, που κατέχει ο λίβυος συνταγματάρχης και είναι αποθηκευμένα σε διάφορες περιοχές στην περίμετρο της χώρας βρέθηκαν στο στόχαστρο των πρώτων αεροπορικών επιδρομών του ΝΑΤΟ, οι οποίες ξεκίνησαν τον Μάρτιο.

Οι συμμαχικές δυνάμεις φοβούνταν ότι, επειδή οι πύραυλοι έχουν βεληνεκές που μπορεί να φτάσει τα 805 χιλιόμετρα, πιθανόν να χρησιμοποιούνταν από το καθεστώς προκειμένου να πληγούν περιοχές που δεν θα είχε υπό τον έλεγχό του.

Το στέλεχος του αμερικανικού Πενταγώνου δήλωσε ότι είναι νωρίς να πει κανείς εάν η εκτόξευση αποτελεί μεμονωμένο περιστατικό ή αντιπροσωπεύει μια νέα φάση στην εξέλιξη του εμφυλίου πολέμου.

«Απομονώνεται κάθε μέρα»

Οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι «οι ημέρες» του συνταγματάρχη Καντάφι είναι «μετρημένες» και χαρακτηρίζουν ενθαρρυντική την προέλαση των αντικαθεστωτικών προς την Τρίπολη, το προπύργιο των πιστών στον Καντάφι δυνάμεων. 

«Γίνεται όλο και πιο ξεκάθαρο ότι οι ημέρες του Καντάφι είναι μετρημένες, ότι η απομόνωσή του γίνεται μεγαλύτερη κάθε μέρα», που περνά, δήλωσε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου Τζέι Κάρνεϊ.

«Όπως το επαναλαμβάνουμε εδώ και καιρό, πιστεύουμε ότι ο λαός της χώρας αυτής, της Λιβύης, έχει το δικαίωμα να καθορίσει το μέλλον του», κατέληξε ο ίδιος.

«Η πρόοδος που έχουν πετύχει οι αντικαθεστωτικοί μάς έχει ενθαρρύνει ιδιαίτερα», δήλωσε σήμερα από την πλευρά της η εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ, αναφερόμενη στις επιτυχίες των αντικαθεστωτικών δυνάμεων κυρίως στην πόλη Ζαουίγια.

Οι αντικαθεστωτικοί κατάφεραν να θέσουν υπό τον έλεγχό τους το μεγαλύτερο μέρος της πόλης αλλά οι πιστές στον Καντάφι δυνάμεις βομβάρδισαν σήμερα την καρδιά του στρατηγικής σημασίας λιμανιού, πρόσθεσε η Νούλαντ.

Αυξάνουν την πίεση οι αντάρτες

«Αυτό που παρατηρούμε, είναι μια προσπάθεια εκ μέρους των αντικαθεστωτικών να κόψουν τους δρόμους πρόσβασης προς την Τρίπολη και να αυξήσουν την πίεση στον Καντάφι», συμπλήρωσε η εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Οι λίβυοι αντικαθεστωτικοί πήραν χθες τον έλεγχο τριών βασικών πόλεων καθ\’ οδόν  προς την Τρίπολη, εκ των οποίων η Ζαουίγια, 40 χλμ. δυτικά της Τρίπολης, η Γκαριάν και η Σορμάν, που βρίσκονται αντίστοιχα 50 χλμ. νότια της Τρίπολης και 60 χλμ. δυτικά. 

Ελέγχουν επίσης όλες τις οικιστικές ζώνες στη Μπρέγκα, ανατολικά, αλλά μάχες εναντίον  του στρατού του καθεστώτος μαίνονται ακόμη δυτικά της πετρελαϊκής αυτής πόλης.

Πρόκειται για μια από τις σημαντικότερες επιτυχίες των αντικαθεστωτικών από την έναρξη της σύγκρουσης πριν από έξι μήνες.

Παράλληλα μυστικές συνομιλίες διεξήχθησαν προχθές μεταξύ αντικαθεστωτικών και εκπροσώπων του καθεστώτος στη Ντζέρμπα της Τυνησίας, σύμφωνα με πηγή προσκείμενη στις τυνησιακές υπηρεσίες ασφαλείας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook