Πρόσθετο ετήσιο εισόδημα, που μπορεί να ξεπεράσει τα 7.500 ευρώ ετησίως, μπορούν να αποκτήσουν τα νοικοκυριά, αξιοποιώντας την… ταράτσα της κατοικίας ή του εξοχικού. Με την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών συστημάτων, ο καθένας μας μπορεί να παράγει και να πουλά ρεύμα στη ΔΕΗ, εξασφαλίζοντας ένα σημαντικό πρόσθετο έσοδο.

Παράλληλα πρόκειται, όπως δημοσιεύει η \”Καθημερινή\”, για επένδυση σχετικά χαμηλού ύψους -απαιτούνται περίπου 30.000 ευρώ για την εγκατάσταση ενός φωτοβολταϊκού συστήματος ισχύος 10KW- η οποία, μάλιστα, μπορεί να καλυφθεί κατά 100% από τραπεζικό δανεισμό. Παρά τα μεγάλα προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζει το τραπεζικό σύστημα οι «πράσινες χρηματοδοτήσεις» αντιμετωπίζονται εξαιρετικά ευνοϊκά, καθώς, γενικά υπάρχει μια ισχυρή τάση προς την πράσινη οικονομία, ενώ είναι χαμηλού ύψους και θεωρούνται χαμηλού κινδύνου.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων του υπουργείου Ανάπτυξης, οι ιδιώτες που εγκαθιστούν φωτοβολταϊκά συστήματα με ισχύ έως 10ΚW στη στέγη του σπιτιού τους έχουν τη δυνατότητα να πωλούν την παραγόμενη ενέργεια στη ΔΕΗ προς 0,55 ευρώ ανά κιλοβατώρα (Kwh). Δεδομένου ότι ένα σύστημα με ισχύ 10KW παράγει κατά μέσο όρο ενέργεια ίση με 13.600 Κwh ετησίως, τότε το ετήσιο έσοδο από την πώληση της ενέργειας στη ΔΕΗ είναι 7.480 ευρώ. Ετσι με κόστος επένδυσης περί τα 30.000 ευρώ, η απόσβεση της επένδυσης γίνεται σε 4 χρόνια και από εκεί και πέρα μετράμε μόνο καθαρά έσοδα. Με την τιμή να είναι εξασφαλισμένη για 25 χρόνια, το συνολικό έσοδο μπορεί να φτάσει τα 190.000 ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η «Κ» την προηγούμενη εβδομάδα (06-08-11), τον Απρίλιο του 2011 είχαν ήδη ενεργοποιηθεί 2.424 οικιακά συστήματα, συνολικής ισχύος 20.758 κιλοβάτ, ενώ οι αιτήσεις είχαν ξεπεράσει τις 7.900 (με συνολική ισχύ 68.622 κιλοβάτ).

«Το τελευταίο διάστημα», υπογραμμίζει ο κ. Κώστας Βαρλαμίτης, διευθυντής Ανάπτυξης Προϊόντων Εμπορικής Τράπεζας, «εκδηλώνεται αυξανόμενο ενδιαφέρον για τα λεγόμενα πράσινα δάνεια, καθώς όλο και περισσότερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις επιδιώκουν την ενεργειακή αναβάθμιση των κατοικιών και των εγκαταστάσεών τους αντίστοιχα, συμμετέχοντας ενεργά στην προστασία του περιβάλλοντος και την εξοικονόμηση ενεργειακών πόρων του πλανήτη για τους ίδιους αλλά και τις επόμενες γενιές.

Η εξοικονόμηση ενέργειας έχει μεγάλη σημασία τόσο για την επίτευξη των εθνικών στόχων όσο και για τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου. Είναι χαρακτηριστικό ότι ο κτιριακός τομέας «ευθύνεται» για το 40% περίπου της κατανάλωσης ενέργειας τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, επιβαρύνοντας παράλληλα την ατμόσφαιρα με ρύπους. Βάσει στόχων από την Ε. Ε., η Ελλάδα θα πρέπει έως το 2020 να καλύπτει το 20% των ενεργειακών αναγκών της μέσω ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με παράλληλη μείωση κατά το ίδιο ποσοστό των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα, καθώς και να αξιοποιεί τα φωτοβολταϊκά συστήματα κατά 12% στο σύνολο του ενεργειακού μείγματος».

«Η εξοικονόμηση και η ορθή διαχείριση της οποιασδήποτε μορφής ενέργειας», τονίζει ο κ. Aχιλλέας Γιαννήσης, Deputy Retail Director της Marfin Egnatia Bank, «είναι μια υπόθεση που αφορά όλους μας. Το όφελος είναι σημαντικό, καθώς με την εξοικονόμηση φυσικών πόρων συμβάλλουμε στην προστασία του περιβάλλοντος και χτίζουμε ένα καλύτερο μέλλον, ενώ ταυτόχρονα έχουμε απτό και καθημερινό όφελος, καταναλώνοντας ή ξοδεύοντας λιγότερο. Θεωρούμε ότι είναι ο κατάλληλος καιρός να κοιτάξουμε με πιο «πράσινο μάτι» την καθημερινότητά μας και να προχωρήσουμε σε επενδύσεις και παρεμβάσεις τέτοιες που θα βελτιώσουν τα δεδομένα του οικονομικού μας προϋπολογισμού και ταυτόχρονα θα ωφελήσουν άμεσα την ποιότητα διαβίωσής μας στον πλανήτη».

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook