Το hoodwinker sunfish, όπως ονομάζεται, είναι λεπτότερο και έχει πιο λεία επιδερμίδα, ενώ ταυτόχρονα διαφέρει στο ρύγχος σε σχέση με τα άλλα φεγγαρόψαρα

Ένα νέο είδος τεράστιου φεγγαρόψαρου (ocean sunfish) ανακαλύφθηκε μετά από μια εκτεταμένη έρευνα, τεσσάρων χρόνων, καθιστώντας το ως πρώτο είδος αυτού του τύπου ψαριών που αναγνωρίζεται σε 130 χρόνια.

Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα οστεώδη ψάρια στον κόσμο και ζυγίζει πάνω από δύο τόνους. Ωστόσο είναι αρκετά δυσεύρετο, γεγονός που έκανε ακόμα πιο δύσκολη την πολυετή μελέτη.

Ειδικότερα, η ομάδα των ερευνητών με επικεφαλής την Marianne Nyegaard, διδακτορική φοιτήτρια του Πανεπιστήμιου Murdoch στην Αυστραλία, ανέλυσε περισσότερα από 150 δείγματα DNA από το συγκεκριμένο ψάρι και αναγνώρισε τέσσερα διαφορετικά είδη, εκ των οποίων μόνο τρία είχαν αναγνωριστεί σε προηγούμενες μελέτες. 

Αυτή η ανακάλυψη οδήγησε την Nyegaard στην άποψη ότι υπήρχε ένα πρόσθετο είδος που δεν είχε ανακαλυφθεί, αλλά δεν είχε ιδέα για το πως μπορεί να μοιάζει ή που μπορεί να κρύβεται.

Σε μελέτες που ακολούθησαν οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα από τα ψάρια για να αποδείξουν ότι ήταν πράγματι μέρος αυτού του νέου είδους και εξέτασαν σε ποιούς τομείς ήταν διαφορετικό από τα άλλα τρία είδη.

Το hoodwinker sunfish, όπως ονομάζεται, είναι λεπτότερο και έχει πιο λεία επιδερμίδα, ενώ ταυτόχρονα διαφέρει στο ρύγχος σε σχέση με τα άλλα φεγγαρόψαρα, σύμφωνα με άρθρο των ερευνητών που δημοσιεύτηκε στο Zoological Journal.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook