Την ουσιαστική ενίσχυση της οικονομικής διακυβέρνησης στη ζώνη του ευρώ ώστε να αποκτήσει γερά θεμέλια η μακροοικονομική σταθερότητα και η βιωσιμότητα των δημοσίων οικονομικών πρότειναν ο πρόεδρος της Γαλλίας και η καγκελάριος της Γερμανίας μετά τη συνάντησή τους χθες στο Παρίσι.

Η στενότερη δημοσιονομική διακυβέρνηση στην ευρωζώνη μεταφράζεται, σύμφωνα με το \”Κέρδος\”, στην εκλογή προέδρου, χωρίς όμως να συνοδεύεται από αύξηση των πόρων του Ταμείου Στήριξης (EFSF) και έκδοση ευρωομολόγου σε πρώτη φάση, ήταν η απάντηση των ηγετών Γερμανίας και Γαλλίας στην κρίση δανεισμού που μαστίζει την ευρωζώνη.

Η τοποθέτηση της Γερμανίδας καγκελαρίου ότι η έκδοση ευρωομολόγου θα είναι η «έσχατη λύση», ερμηνεύεται από μερίδα αναλυτών ότι σημαίνει πως μία τέτοια κίνηση θα είναι το επιστέγασμα της δημοσιονομικής ολοκλήρωσης της ευρωζώνης εν ευθέτω χρόνω.

Η πρώτη αντίδραση των αγορών ήταν μουδιασμένη, με το ευρώ να δέχεται πιέσεις, τους δείκτες στη Wall Street να κινούνται καθοδικά, ενώ στον αντίποδα τα γερμανικά κρατικά ομόλογα έπαιρναν την ανιούσα, αντανακλώντας μία στροφή των επενδυτών πάλι προς τοποθετήσεις που θεωρούνται ασφαλείς.

Αναλυτές μετά την πρώτη «ανάγνωση» της συνέντευξης των δύο πολιτικών εξέφραζαν αμφιβολίες κατά πόσον οι δεσμεύσεις τους θα καταφέρουν να αποκαταστήσουν την ηρεμία στις αγορές σχετικά με το ευρώ και την ευρωζώνη.

ΘΩΡΑΚΙΣΗ  ΤΟΥ ΕΥΡΩ

Ο κ. Νικολά Σαρκοζί και η κυρία Ανγκελα Μέρκελ στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά τη συνάντησή τους στα Ηλύσια Πεδία διατράνωσαν την αποφασιστικότητά τους να υπερασπίσουν το ευρώ.

Στο θέμα-ταμπού της έκδοσης ευρωομολόγου όμως, η Γερμανίδα καγκελάριος δήλωσε χαρακτηριστικά πως δεν πιστεύει ότι «το (να εκδοθεί) ευρωομόλογο (είναι κάτι που) θα μας βοηθούσε σήμερα». Ο Γάλλος πρόεδρος κ. Σαρκοζί δήλωσε από την πλευρά του πως τα ευρωομόλογα θα έθεταν σε «μεγάλο κίνδυνο» τις χώρες με την καλύτερη αξιολόγηση και ότι δεν θα αποτελούσαν «επιτυχία της διαδικασίας ολοκλήρωσης» της Ευρώπης.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας και η καγκελάριος της Γερμανίας απέκλεισαν παράλληλα την αύξηση των πόρων του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF), επισημαίνοντας ότι το Ταμείο διαθέτει επαρκή κεφάλαια και η αύξηση των κεφαλαίων του θα τροφοδοτούσε τις κερδοσκοπικές επιθέσεις.

ΙΣΟΣΚΕΛΙΣΜΟΣ ΤΩΝ ΠΡΟΫΠΟΛΟΓΙΣΜΩΝ

Σύμφωνα με την κοινή πρόταση των δύο ηγετών, οι 17 χώρες-μέλη της ευρωζώνης θα κληθούν να εμφανίζουν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς και να θεσπίσουν νομοθεσία που θα υπαγορεύει «πλαφόν» ελλείμματος και η οποία ενταχθεί στα Συντάγματα των χωρών-μελών έως το καλοκαίρι του 2012.

Η κυρία Μέρκελ υπογράμμισε επίσης την ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ώστε να αντιμετωπίζει αποτελεσματικότερα τις χώρες – παραβάτες της νομοθεσίας για τα ελλείμματα.

Ακόμη, οι προτάσεις του γαλλογερμανικού άξονα για την ενίσχυση της διακυβέρνησης στη ζώνη του ευρώ κάνουν λόγο για εκλογή προέδρου της ευρωζώνης, η θητεία του οποίου θα διαρκεί για 2,5 χρόνια καθώς και τακτικές συνόδους κορυφής της ευρωζώνης, δύο φορές τον χρόνο. Για τη θέση αυτή πρότειναν τον κ. Χέρμαν Βαν Ρομπάι ως πρόεδρο του συμβουλίου της ευρωζώνης.

Τα υπουργεία οικονομικών Γαλλίας και Γερμανίας θα παρουσιάσουν τον Σεπτέμβριο έναν νέο φόρο χρηματοοικονομικών συναλλαγών, τόνισε ο κ. Νικολά Σαρκοζί, προσθέτοντας ότι οι δύο χώρες αναμένεται να προχωρήσουν σε εναρμόνιση των φορολογικών συντελεστών.

Οι προτάσεις στις οποίες συμφώνησαν θα παρουσιαστούν στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Ενωσης κ. Χέρμαν Βαν Ρομπάι εντός των επόμενων ημερών. «Οι χώρες – μέλη θα πρέπει να συμφωνήσουν να υλοποιήσουν τις αλλαγές εάν και οι Βρυξέλλες κρίνουν ότι είναι αναγκαίες», υπογράμμισε η κυρία Μέρκελ.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook