Αντίθετη στην πρόταση επιβολής εισιτηρίου εμφανίζεται η Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων σε ανακοίνωσή της

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

Τα υπαρκτά προβλήματα της καθαριότητας, του πλήθους των επισκεπτών και γενικότερα της διαχείρισης των προστατευόμενων περιοχών της Γραμπούσας και του Μπάλου αλλά και του Λαφονησιού, δεν πρέπει να γίνουν το άλλοθι επιβολής τσουχτερού εισιτηρίου που αποκλείει ντόπιους και φτωχούς από τις παραλίες αυτές.

Να μην αναφέρουμε την τύχη του εισιτηρίου για τον Εθνικό Δρυμό Σαμαριάς που καταλήγει στο διαβόητο «Πράσινο» ταμείο στην Αθήνα και γίνεται αδιαφανής διαχείρισή του από τις εκάστοτε κυβερνήσεις, αφήνοντάς μας κάθε χρόνο να παρακαλάμε την κυβέρνηση για την κάλυψη στοιχειωδών αναγκών των χιλιάδων επισκεπτών.

Για την κατάσταση που επικρατεί στο Μπάλο, τη Γραμπούσα και το Λαφονήσι έχουν σοβαρότατες ευθύνες τόσο οι κυβερνήσεις όσο και οι δημοτικές αρχές κι η Περιφέρεια, καθώς δεν έχουν δημιουργήσει τους Φορείς Διαχείρισης που προβλέπονται από τη νομοθεσία, μιας και πρόκειται για προστατευόμενες περιοχές που εντάσσονται στο Δίκτυο προστασίας των τελευταίων ευρωπαϊκών οικοτόπων NATURA 2000. Παρότι υπάρχουν για τις περιοχές αυτές Διαχειριστικά Σχέδια που έχουν γίνει από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης, κωλυσιεργούν χαρακτηριστικά. Πχ είναι καταχωνιασμένη η Ειδική Περιβαλλοντική Μελέτη για το Λαφονήσι εδώ κι οκτώ χρόνια στα συρτάρια του πρώην ΥΠΕΧΩΔΕ και νυν Υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής όπου υπουργός είναι ο Χανιώτης βουλευτής Γιώργος Σταθάκης. Η ΕΠΜ βάζει κανόνες λειτουργίας όλης της προστατευόμενης περιοχής, ορίζει χρήσεις γης και διασφαλίζει τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Αντίστοιχα η Διαχειριστική Μελέτη για το Μπάλο και τη Γραμπούσα (επίσης προστατευόμενες περιοχές που εντάσσονται στο Δίκτυο NATURA 2000) προβλέπει περιορισμένο αριθμό επισκεπτών κάτι που έρχεται σε αντίθεση με κατεστημένα συμφέροντα που θέλουν να κατεβάζουν στην παραλία ανεξέλεγκτα όσο περισσότερο κόσμο μπορούν για να αυξήσουν τα έσοδα από τα εισιτήρια του καραβιού, ομπρέλες και καντίνες.

Συνεπώς, αν θέλουμε πραγματικά να προστατευτούν οι περιοχές αυτές, θα πρέπει να λειτουργήσουν Φορείς Διαχείρισης με τη συμμετοχή των Δήμων, των αρμόδιων υπηρεσιών, της Αντιπεριφέρειας, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και οικολογικών οργανώσεων. Όλα τα άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις κι έχουν σοβαρή ευθύνη οι κυβερνήσεις (πρώην και νυν), οι τέσσερις Χανιώτες βουλευτές, οι υπουργοί εκ Χανίων (ο ένας μάλιστα αρμόδιος για το θέμα), οι Δήμοι Κισάμου και Καντάνου – Σελίνου κι όσοι άλλοι εμπλέκονται και κρατάνε στα συρτάρια την ΕΠΜ για το Λαφονήσι και δε δημιουργούν Φορείς Διαχείρισης επιλέγοντας να αφήνουν ανεξέλεγκτη την αυθαιρεσία και την καταστροφή.

Εάν υπάρξουν Φορείς Διαχείρισης μπορεί να υπάρξει και έλεγχος και περιορισμός των επισκεπτών με βάση τη φέρουσα ικανότητα κάθε περιοχής όπως διαπιστώνεται από τις επιστημονικές μελέτες με αριθμημένα εισιτήρια του 1 ευρώ. Κάτι παρόμοιο γίνεται  στη Βαρκελώνη, στην περίφημη εκκλησία Σαγράδα Φαμίλια, που για να την επισκεφθείς πρέπει να «κλείσεις» μέσω διαδικτύου ή στους υπεύθυνους του χώρου συγκεκριμένη ημέρα και ώρα που υπάρχουν διαθέσιμες θέσεις. Έτσι ελέγχεται ο αριθμός των επισκεπτών, ώστε να μην ξεπερνάει κάποιον αριθμό που θα δημιουργούσε πρόβλημα στο χώρο και τους ίδιους τους επισκέπτες. Αντίστοιχα, για τις περιοχές του Μπάλου, της Γραμπούσας και του Ελαφονησίου θα αρκούσε η ενημέρωση τουριστικών γραφείων, ξενοδοχείων και του Τύπου από το Φορέα Διαχείρισης κάθε περιοχής.
 
Οικολογική Πρωτοβουλία Χανίων

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook