Έγγραφο που δημοσιεύει η εφημερίδα «Σημερινή» φέρεται να αποκαλύπτει ότι ο Πρόεδρος Χριστόφιας είχε \’απολογηθεί\’ στο Σύριο πρόεδρο Μπασάρ Αλ Ασαντ για την κατάσχεση του φορτίου εκρηκτικών, που ανατινάχθηκαν ύστερα από δυόμιση χρόνια στη ναυτική βάση στο Μαρί και τον διαβεβαίωσε ότι σε καμιά περίπτωση δεν θα το παρέδιδε σε οποιανδήποτε χώρα ή Οργανισμό, εκτός από τη Συρία ή το Ιράν.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, πρόκειται για το πρακτικό συνάντησης του Δημήτρη Χριστόφια με το Σύριο ομόλογο του, που πραγματοποιήθηκε στις 31 Αυγούστου 2009 στη Δαμασκό.

Το έγγραφο, σύμφωνα με την εφημερίδα, είναι συνολικής έκτασης οκτώ σελίδων και πρόκειται για πρακτικό που ετοιμάστηκε από το διπλωμάτη του Προεδρικού Γραφείου Ιάκωβο Γεωργίου. Περιλαμβάνει δε τα όσα φέρονται να διαμείφθηκαν μεταξύ του Προέδρου Χριστόφια και του Προέδρου της Συρίας στις 31 Αυγούστου το 2009 στη Δαμασκό, όταν ο Πρόεδρος Χριστόφιας πραγματοποίησε διήμερη επίσκεψη, ύστερα από πρόσκληση του κ. Άσσαντ, συνοδευόμενος από τον τότε Υπουργό Εξωτερικών Μάρκο Κυπριανού και τον τότε Υπουργό Συγκοινωνιών Νίκο Νικολαΐδη.

Κατά τη συνάντηση των δύο ηγετών, όπως φέρεται να καταγράφεται στο πρακτικό, συζητήθηκαν τα θέματα του Κυπριακού, της εμβάθυνσης των διμερών σχέσεων, η ακτοπλοϊκή σύζευξη Λατάκειας-Αμμοχώστου και το ψήφισμα για τα Υψώματα Γκολάν εντός του ΟΗΕ.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, το πρακτικό κατατέθηκε ήδη ενώπιον του Πόλυ Πολυβίου, που διεξάγει έρευνα για το θέμα του Μαρί και θεωρείται ότι «ανήκει στον στενό πυρήνα των εγγράφων» που καταλήγουν στον Πρόεδρο.

Αντίγραφο του πρακτικού φέρεται να έχει στο ντοσιέ του και ο Μάρκος Κυπριανού, γράφει η εφημερίδα.

Σε σημερινές δηλώσεις του, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου ανέφερε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά τη συνάντηση του με τον Σύρο Πρόεδρο έκανε ένα «διπλωματικό ελιγμό σε μια δύσκολη χρονική συγκυρία για την Κυπριακή Δημοκρατία».

«Αν η κυβέρνηση ήθελε να σταλούν τα πυρομαχικά στη Συρία, δεν θα σταματούσε το πλοίο», είπε ο εκπρόσωπος σχολιάζοντας την ουσία των αποκαλύψεων της «Σημερινής».

Αναφερόμενος στη συνάντηση του προέδρου Χριστόφια με τον Μπασάρ Αλ Ασσαντ, ο εκπρόσωπος είπε ότι πραγματοποιήθηκε σε δύσκολη χρονική συγκυρία για τις σχέσεις Κύπρου-Συρίας.

«Ηταν τότε που καταβάλλονταν προσπάθειες να σταματήσει η ακτοπλοϊκή γραμμή Συρίας – κατεχομένων, ενώ θέλαμε να κρατήσουμε καλές τις σχέσεις μας με τη Δαμασκό και το Ιράν, λόγω του ρόλου που διαδραματίζουν στην ισλαμική διάσκεψη», είπε ο εκπρόσωπος.

«Δυστυχώς συνεχίζεται η προσπάθεια, μέσα από αποσπασματικές διαρροές στον Τύπο, να βγουν συμπεράσματα, τα οποία κάθε άλλο παρά ασφαλή είναι», πρόσθεσε ο κ. Στεφάνου και ανέφερε περαιτέρω ότι ασφαλή συμπεράσματα θα εξαχθούν μόνο από την αξιολόγηση ολόκληρου του υλικού που αφορά στην έκρηξη στο Μαρί.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook