Επιστρέφουν οι καταθέσεις στις τράπεζες ύστερα από πολλούς μήνες. Σύμφωνα με ανώτερο στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος, η πορεία των καταθέσεων δείχνει ότι ήδη κεφάλαια ύψους 1,5δισ ευρώ, βγήκαν από τις θυρίδες και τα σεντούκια και επέστρεψαν σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

Και οι εκτιμήσεις της ΤτΕ είναι, όπως δημοσιεύει η  imerisia.gr, αισιόδοξες ότι μετά από αρκετούς μήνες, τον Αύγουστο η καθαρή ροή καταθέσεων στο πιστωτικό σύστημα θα κλείσει με θετικό πρόσημο.

Μάλιστα και τραπεζικές πηγές υπολογίζουν ότι από την Σύνοδο Κορυφής της 21ης Ιουλίου και μέχρι σήμερα έχουν επιστρέψει σε λογαριασμούς ποσά τουλάχιστον 1,5 δισ ευρώ.

Ας σημειωθεί ότι το πρώτο 15ημερο κάθε μήνα οι υποχρεώσεις επιχειρήσεων, οργανισμών και νοικοκυριών, είναι μεγαλύτερες από αυτές του δευτέρου 15ημέρου. Και αυτό ακριβώς είναι το θετικό. Ο,τι δηλαδή έχουμε εισροή κεφαλαίων το πρώτο 15νθημερο του Αυγούστου, γεγονός που οδηγεί στην εκτίμηση ότι ο μήνας θα κλείσει με άνοδο στα υπόλοιπα των καταθέσεων.

Υπενθυμίζουμε ότι τους προηγούμενους μήνες σημειώθηκε σημαντική φυγή καταθέσεων. Μόνο τον Ιούνιο οι συνολικές καταθέσεις μειώθηκαν κατά 3,75 δισ ευρώ και διαμορφώθηκαν στα 188,18 δισ ευρώ, έναντι 191,93 δισ ευρώ το Μάιο, ενώ από την αρχή του χρόνου έχουν φύγει από τις τράπεζες, 21,42 δισ ευρώ.

Τις μεγαλύτερες αναλήψεις έκαναν τα νοικοκυριά, τα οποία πήραν από τους λογαριασμούς τους από την αρχή του έτους 17,4δισ ευρώ.

Την ίδια ώρα οι εποπτικές αρχές βρίσκονται σε πλήρη ετοιμότητα βρίσκονται για την διασφάλιση συνθηκών επαρκούς ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα, και δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο -αν παραστεί ανάγκη- να ενεργοποιηθεί ο μηχανισμός έκτακτης παροχής ρευστότητας από την Τράπεζα της Ελλάδος, στο πλαίσιο του Emergency Liquidity Assistance (ELA).

Εάν η βελτίωση που καταγράφεται στις καταθέσεις το τελευταίο διάστημα δεν αντισταθμίσει το κενό που δημιουργεί στις τράπεζες η αναγκαστική απόσυρση διαθεσίμων του δημοσίου αυτές τις μέρες για να πληρωθεί λήξη ομολόγου, 6,5 δισ. ευρώ και τόκοι, είναι πιθανόν κάποια ή κάποιες ελληνικές τράπεζες να προσφύγουν στον ELA.

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook