Σε αρχιχωροφύλακα της Ευρωζώνης και σε ρόλο «Mr. Euro» αναβαθμίζεται ο Χέρμαν Βαν Ρομπάι ελέω της καγκελαρίου, Άνγκελα Μέρκελ, και του προέδρου, Νικολά Σαρκοζί.

Άλλωστε το μεσημέρι της Τετάρτης, όπως αναφέρει το zougla.gr, έφθασε στα χέρια του Φλαμανδού πολιτικού η επίσημη επιστολή του γαλλογερμανικού άξονα της οποίας το περιεχόμενο συνοψίζεται στην εξής φράση: «Εκφράσαμε την επιθυμία μας να αναλάβετε αυτή την ευθύνη».

Η επιστολή περιγράφει τις προθέσεις των δύο ηγετών και επισημαίνεται: «Η Γαλλία και η Γερμανία προτείνουν να ενισχυθεί περαιτέρω η διακυβέρνηση της ζώνης του ευρώ μέσα στο πλαίσιο των υφισταμένων συνθηκών. Το Eurogroup των υπουργών Οικονομικών θα πρέπει να ενισχυθεί. Το ευρώ είναι το θεμέλιο της οικονομικής επιτυχίας μας και το σύμβολο της πολιτικής ενοποίησης της ηπείρου μας».

Την ίδια ώρα στελέχη της κοινοτικής γραφειοκρατίας όπως ο Φινλανδός Όλι Ρεν, αρμόδιος Επίτροπος επί την Οικονομικών Υποθέσεων, προσπάθησαν φιλότιμα να διατηρήσουν εν ζωή το όραμα του Ευρωμολόγου, προφανώς για να εκτονωθούν οι έντονες αντιδράσεις των διεθνών οικονομικών παραγόντων τύπου Σόρος, αλλά και των ειδικών αναλυτών τύπου Στίγκλιτς, οι οποίοι θεωρούν την έκδοση του ως αναγκαστική συνθήκη για τον αποτελεσματικό έλεγχο της κρίσης χρέους της Ευρωζώνης.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Κομισιόν, «η πόρτα δεν θα πρέπει να κλείσει για περαιτέρω επανεξέταση του ζητήματος του Ευρωομολόγου».

Προς το σκοπό αυτό, ο αρμόδιος για τις οικονομικές υποθέσεις επίτροπος Ολι Ρεν θα παρουσιάσει μέσα στις επόμενες εβδομάδες μια τεχνική έκθεση σχετικά με τις δυνατότητες και τις διάφορες πτυχές της συγκεκριμένης ιδέας, μετά την έγκριση από το Συμβούλιο υπουργών και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο του πακέτου έξι νομοθετικών προτάσεων για την οικονομική διακυβέρνηση.

Οι αγορές δυσπιστούν

Με μεικτές τάσεις και έντονη καχυποψία αντέδρασαν οι χρηματαγορές σε Ασία Ευρώπη αλλά και στη Νέα Υόρκη. Κατά την διαπραγμάτευση των μετοχών τα διεθνή χρηματιστήρια κινήθηκαν πολύ προσεκτικά και με αυξομειώσεις.

Με θετικό πρόσημο άρχισε η Νέα Υόρκη. Αρνητικά κινήθηκαν στην αρχή για να διορθώσουν αργότερα οι ευρωπαϊκές αγορές. Οριακές απώλειες για το Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ με μεικτές τάσεις, έκλεισαν νωρίτερα οι αγορές τις Ασίας.

Τάσεις ανόδου παρατηρήθηκαν, ωστόσο, και στην αγορά του χρυσού, με την τιμή της ουγγιάς να διαμορφώνεται πάνω από τα 1.789 δολάρια.

Αυξητικές τάσεις και στις τιμές του πετρελαίου, λόγω κυρίως των λεκτικών παρεμβάσεων των ηγετών της Βενεζουέλα και του Ιράν, Τσάβες και Αχμαντιμετζάντ αντίστοιχα.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook