Η Ολλανδία και η Σλοβακία προστίθενται μετά την Αυστρία στη λίστα των Ευρωπαίων εταίρων που δηλώνουν έτοιμοι σε περίπτωση που εγκριθεί η ανάλογη συμφωνία της Ελλάδας με την Φινλανδία, να ζητήσουν και αυτοί εγγυήσεις από την Αθήνα προκειμένου να συμμετέχουν στο δεύτερο πακέτο στήριξης της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Η εν λόγω συμφωνία σύμφωνα με το  in.gr,  θα συζητηθεί στα αρμόδια όργανα της ευρωζώνης την Πέμπτη και την Παρασκευή και καθίσταται όλο και πιο σαφές ότι αν εγκριθεί ανοίγει «ο ασκός του Αιόλου».

Από την άλλη η Φινλανδία ήδη από τη Σύνοδο Κορυφής έθεσε τον όρο αυτό στους εκ των ων ουκ άνευ για τη συμμετοχή της στο β' πακέτο. Δίκιο, όμως, μοιάζει να έχουν και όσοι ζητούν ίση μεταχείριση των χωρών που θα συμμετέχουν στο νέο αυτό δάνειο.

Όλα αυτά εξηγούν μάλλον σε ένα βαθμό την νευρικότητα που επικρατεί στο Μαξίμου σχετικά με τις αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα και το πόσο εφικτή είναι η εφαρμογή τους αφού συνεχώς εγείρονται νέα προβλήματα.

Ειδικότερα, μετά το αυστριακό, και το ολλανδικό υπουργείο Οικονομικών ξεκαθαρίζει ότι η Ολλανδία θα απαιτήσει και αυτή εγγυήσεις από την Ελλάδα, ώστε η Αθήνα να λάβει το δεύτερο πακέτο διάσωσης από την ευρωζώνη, αν εξασφαλίσει ανάλογες εγγυήσεις η Φινλανδία.

«Ακόμη και αν το κοινοβούλιο δεν το ζητούσε έντονα, εμείς μαζί με κάποιες άλλες χώρες πάντα λέγαμε στις Βρυξέλλες και στην Φινλανδία, ότι αν η Φινλανδία λάβει εγγυήσεις, δεν μπορεί να επιδεινωθεί η δική μας θέση όσον αφορά την πιστοληπτική μας αξιολόγηση και ότι επιθυμούμε και εμείς μια συμφωνία παροχής εγγυήσεων», δήλωσε την Πέμπτη εκπρόσωπος του ολλανδικού υπουργείου Οικονομικών, όπως αναφέρει το Reuters.

Στην ίδια γραμμή συντάσσεται και η Σλοβακία, που δεν είναι η πρώτη φορά που θέτει εμπόδια σε ό,τι αφορά την παροχή ευρωπαϊκής οικονομικής βοήθειας στην Ελλάδα.

Μάλιστα, ο Σλοβάκος υπουργός Οικονομικών Ιβάν Μίκλος έσπευσε να τονίσει ότι η Σλοβακία ανέκαθεν ζητούσε εγγυήσεις για τα όποια δάνεια δίνονταν στην Ελλάδα στο πλαίσιο του δεύτερου πακέτου βοήθειας προς τη χώρα.

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους, δήλωσε ότι οι όροι πρέπει να είναι ίδιοι για όλες τις χώρες της ευρωζώνης.

«Το θεωρώ απαράδεκτο για την όποια χώρα να μην λαμβάνει εγγυήσεις, όταν τις λαμβάνουν άλλες χώρες», είπε ο Μίκλος.