Ο δράστης των δύο αιματηρών επιθέσεων της 22ας Ιουλίου στη Νορβηγία με 77 νεκρούς, Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, τηλεφώνησε στην αστυνομία για να πει ότι θέλει να παραδοθεί 26 λεπτά πριν από τη σύλληψή του, όπως δείχνουν οι ηχογραφήσεις των δύο τηλεφωνικών κλήσεων που έκανε στις υπηρεσίες άμεσης δράσης, τις οποίες έδωσε την Πέμπτη στη δημοσιότητα η αστυνομία.

Η πρώτη ηχογραφημένη κλήση έγινε το απόγευμα, από το νησί Ουτόγια, βορειοδυτικά του Όσλο, όπου ο Μπρέιβικ, μετά τη βομβιστική επίθεση που πραγματοποίησε στη νορβηγική πρωτεύουσα, πυροβολούσε νέους που βρίσκονταν σε κατασκήνωση και προκάλεσε το θάνατο 69 ανθρώπων. «Είμαι στο Ουτόγια. Θέλω να παραδοθώ», δήλωσε κατά την πρώτη αυτή συνομιλία που είχε με την αστυνομία, την οποία ξεκίνησε παρουσιάζοντας τον εαυτό του ως το «διοικητή Άντερς Μπέρινγκ Μπρέιβικ, του νορβηγικού κινήματος της αντικομμουνιστικής αντίστασης». Η κλήση αυτή διακόπηκε γρήγορα, σύμφωνα με την αστυνομία, η οποία προσπαθούσε στη συνέχεια, μάταια όμως, να ξαναέχει επαφή με τον δράστη.

Σύμφωνα με τις ηχογραφημένες κλήσεις που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, ο Μπρέιβικ τηλεφώνησε ξανα στην αστυνομία λίγο αργότερα, δηλώνοντας εκ νέου ότι είναι ο «διοικητής του κινήματος της νορβηγικής αντίστασης» και είπε στον συνομιλητή του «ολοκλήρωσα την επιχείρησή μου και θέλω να παραδοθώ». Στη συνέχεια ζήτησε να μιλήσει στη δύναμη Δέλτα, την ειδική δύναμη επέμβασης, και είπε να του τηλεφωνήσουν, αλλά το έκλεισε χωρίς να δώσει τον αριθμό του τηλεφώνου.

Ένα λεπτό μετά τη δεύτερη κλήση, ο Μπρέιβικ συνελήφθη από τη δύναμη Δέλτα, η οποία είχε μεταβεί οδικώς και στη συνέχεια με σκάφος από το Όσλο στο Ουτόγια.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook