Ο Χάρβεϊ υποβαθμίστηκε σε τροπική καταιγίδα, αλλά αναμένεται να συνεχίσει να μαίνεται για μέρες στο Τέξας, με βροχοπτώσεις που θα φθάσουν ακόμη και τα 102 εκατοστά κατά τόπους.

Στους πέντε ανεβάζει τον αριθμό των νεκρών στο Χιούστον η Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία των ΗΠΑ εξαιτίας των πλημμυρών που έχει προκαλέσει η καταιγίδα Χάρβει, η οποία πλήττει αυτή την ώρα την τέταρτη μεγαλύτερη πόλη των ΗΠΑ.

Οι αρχές έχουν κληθεί να διασώσουν από πλημμυρισμένους δρόμους και σπίτια πάνω από 1000 ανθρώπους, ενώ υπάρχουν αναφορές ότι άνθρωποι καταφεύγουν σε υψηλότερους ορόφους κτηρίων, ακόμα και στις στέγες των σπιτιών τους, προκειμένου να προφυλαχθούν από το ύψος του νερού το οποίο ανεβαίνει με ραγδαίους ρυθμούς.

Όπως μεταδίδει το CNN μάλιστα, ολόκληρες γειτονιές έχουν καλυφθεί από όγκους νερού, γεγονός που τις καθιστά απρόσιτες.

Επιπλέον εκφράζονται φόβοι ότι η έντονη βροχόπτωση που επικρατεί στην περιοχή και χαρακτηρίζεται από κατοίκους ως εκκωφαντική, θα συνεχιστεί για τις επόμενες πέντε ημέρες, γεγονός που θα μπορούσε να οδηγήσει σε άκρως καταστροφικές πλημμύρες – ρεκόρ στα παγκόσμια χρονικά. 

 

Το πρωί της Κυριακής μία γυναίκα έχασε τη ζωή της στο δυτικό Χιούστον καθώς οδηγούσε στους πλημμυρισμένους δρόμους της πόλης και παρασύρθηκε από ορμητικό χείμαρρο, με αποτέλεσμα να πνιγεί μέσα στο αυτοκίνητο της, ενώ ένας δεύτερος άνθρωπος που δεν έχει ταυτοποιηθεί ακόμα σκοτώθηκε από πυρκαγιά που προκλήθηκε στην πόλη Ρόκπορτ.

Το Ρόκπορτ είναι η πόλη που επλήγη περισσότερο από κάθε άλλη περιοχή των ΗΠΑ, καθώς είναι το σημείο όπου ενέσκηψε ο τυφώνας με ένταση κατηγορίας 4 και ανέμους που έφτασαν τα 215 χιλιόμετρα την ώρα πριν τελικά κινηθεί στην ενδοχώρα και εξασθενήσει.

 

Αυτή τη στιγμή ο Χάρβει έχει υποβαθμιστεί σε τροπική καταιγίδα, θα συνεχίσει ωστόσο να πλήττει την πολιτεία του Τέξας τις επόμενες ημέρες με σφοδρές βροχοπτώσεις που θα φθάσουν μέχρι και τα 102 εκατοστά νερού κατά τόπους, ενώ η αστυνομία του Χιούστον προειδοποιεί για τον κίνδυνο εκτεταμένων πλημμυρών και καλεί τους πολίτες να μη βγαίνουν από το σπίτι τους.

Κατά το πέρασμά του Χάρβει από την ευρύτερη περιοχή του Κόρπους Κρίστι, στέγες παρασύρθηκαν από τους ανέμους, δέντρα ξεριζώθηκαν, σημειώθηκαν ανεμοστρόβιλοι και πλημμύρες, ενώ 220.000 άνθρωποι έμειναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα.

Παράλληλα, η καταιγίδα παρέλυσε μεγάλο μέρος της εξόρυξης πετρελαίου και της διύλισης καυσίμων στις ΗΠΑ, κάτι που οδήγησε σε αύξηση των τιμών στα πρατήρια.

 

 

skai.gr

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook