Άλλη μια μελέτη για την πρόληψη των καρδιαγγειακών νοσημάτων, την κρητική διατροφή και των παραγόντων μακροζωϊας διεξάγεται στην περιοχή των Ανωγείων, από το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Sanger στο Cambridge της Μ. Βρετανίας και το Κέντρο Υγείας Ανωγείων.

Στην έρευνα μπορούν να συμμετέχουν άτομα άνω των 18 ετών που οι γονείς τους κατάγονται από τα χωριά του Ορεινού Μυλοποτάμου.

Οι 40 Κρητικοί για …γκίνες

Σε ανάλογη έρευνα που δημοσιεύτηκε στην αρχή του χρόνου, μόνο 40 άτομα, από τα περίπου 13.000 που συμμετείχαν σε μελέτη  επτά χωρών -τη δεκαετία του 1960- για τις διατροφικές συνήθειες των πληθυσμών τους, ζουν ακόμα και είναι όλοι Κρητικοί.

Οι 40 Κρητικοί για …Γκίνες, όπως τους αποκαλούν,  βαδίζουν πλέον στη 10η δεκαετία της ζωής τους, υπερβαίνοντας το μέσο όρο του προσδόκιμου επιβίωσης.

Αυτό δεν είναι τυχαίο, όπως επεσήμανε τότε ο καθηγητής προληπτικής ιατρικής του Πανεπιστημίου Κρήτης, Αντώνης Καφάτος, όπως δεν είναι τυχαίο ότι από τότε που ξεκίνησε η μελέτη αυτή ως σήμερα, οι σαραντάρηδες της Κρήτης έχουν «φορτωθεί» είκοσι κιλά επιπλέον και φυσικά πολλά προβλήματα υγείας.

Ανησυχία από την άνοδο κρουσμάτων καρκίνου στα Ανώγεια

Η κατάσταση από τότε όμως μέχρι σήμερα φαίνεται πως έχει αλλάξει.

Αυτό φαίνεται και σε έρευνα του διακεκριμένου Καθηγητή Αντ. Καφάτο, που αποδεικνύεται η θεαματική άνοδος των κρουσμάτων καρκίνου στα Ανώγεια, που οφείλεται ακριβώς στην απομάκρυνση από το υγιές διατροφικό μοντέλο περασμένων δεκαετιών αλλά και στη χρήση φυτοφαρμάκων.

Η συγκεκριμένη έρευνα, διεξήχθη σε τρεις περιοχές της Κρήτης (Βαγιωνά, Τυμπάκι, Ανώγεια), καλύπτοντας μια μακρά περίοδο από το 1950 μέχρι το 2000 και έδειξε ότι για το διάστημα 1980-2000, τα κρούσματα καρκίνου παρουσίασαν αύξηση σε λογικά πλαίσια για τις περιοχές Βαγιωνιά και Τυμπάκι, ενώ στα Ανώγεια τα καρκινικά κρούσματα σχεδόν τριπλασιάστηκαν.

Η περιοχή των Ανωγείων κατέχει μάλιστα θλιβερή πρωτιά στους δείκτες θνησιμότητας, για όλα τα είδη καρκίνου, καθώς οι περιπτώσεις που τελικά οι ασθενείς καταλήγουν υπερβαίνει κατά ποσοστό 4% τον εθνικό δείκτη θνησιμότητας.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή κ. Καφάτο, η ανησυχητική άνοδος του καρκίνου στα Ανώγεια, αποδίδεται κυρίως στην αύξηση του καπνίσματος, στην υπερκατανάλωση κόκκινου κρέατος ενώ ανοιχτό αφήνει η έρευνα το ενδεχόμενο να επιδρούν παράγοντες όπως η χρήση εντομοκτόνων και φαρμάκων για ζώα.

Να σημειωθεί, ότι στην έρευνα που θα διεξαχθεί αυτήν την περίοδο στα Ανώγεια, η συμμετοχή είναι δωρεάν και τα αποτελέσματα θα δοθούν ατομικά στον καθένα. Πληροφορίες στο κέντρο υγείας Ανωγείων και στα τηλέφωνα: 6973481551- 6947923682.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook