Σε οριακό χρονικό σημείο βρίσκεται η εκτέλεση του έργου της επισκευής και της συντήρησης των σχολικών μονάδων του Δήμου Ρεθύμνου, καθώς απομένουν περίπου είκοσι μέρες για την έναρξη της νέας χρονιάς και μόλις χθες αναδείχτηκε ο ανάδοχος εργολάβος. Μετά τον πρώτο διαγωνισμό που κηρύχτηκε άγονος στις αρχές Αυγούστου, χθες πραγματοποιήθηκε επαναληπτικός στην Τεχνική Υπηρεσία και το έργο ανατέθηκε στη μια από τις δυο εταιρείες που κατέθεσαν προσφορά.

Η σύμβαση ανάμεσα στις δυο πλευρές δεν αναμένεται να υπογραφεί πριν από τα τέλη της επόμενης εβδομάδας, καθώς σε αυτές τις περιπτώσεις απαιτείται χρονικό διάστημα πέντε ημερών για την ενδεχόμενη κατάθεση ενστάσεων, γεγονός που σημαίνει ότι οι εργασίες δεν πρόκειται να ξεκινήσουν πριν από τις 29 Αυγούστου.

Κάτι που προκαλεί έντονο προβληματισμό και ανησυχία, τόσο στην εκπαιδευτική κοινότητα όσο και στους γονείς των μικρών μαθητών, οι οποίοι διαπιστώνουν ότι σε ελάχιστες μέρες θα αναγκαστούν να στείλουν τα παιδιά τους σε σχολικά συγκροτήματα, τα οποία έχουν κριθεί επικίνδυνα.

Όπως το δημοτικό σχολείο Γερανίου, στο οποίο η στέγη είναι ετοιμόρροπη με αποτέλεσμα να τίθεται σε κίνδυνο η σωματική ακεραιότητα των περίπου 80 μαθητών που φοιτούν σε αυτό. Η οροφή, που αποτελείται από ξύλο και κεραμίδι, έχει κριθεί επικίνδυνη από μηχανικούς της Τεχνικής Υπηρεσίας του δήμου, που πραγματοποίησαν αυτοψία στο χώρο και πρότειναν την άμεση αντικατάσταση της.

Από τότε έχει μεσολαβήσει σχεδόν ενάμιση μήνας και δεν έχει εκτελεστεί η παραμικρή εργασία για την επισκευή της παλιάς και ακατάλληλης στέγης, γεγονός που έχει ξεσηκώσει τους δασκάλους και τους γονείς των μαθητών.

Εκτός του δημοτικού σχολείου Γερανίου, οι επείγουσες εργασίες, συνολικού προϋπολογισμού 100.000 ευρώ, αφορούν τρία ακόμα σχολεία. Τα 1ο Επαγγελματικό Λύκειο, το 7ο Δημοτικό Σχολείο και το Δημοτικό Σχολείο Άδελε τα οποία, σύμφωνα με απόφαση που είχε λάβει η Εκτελεστική Επιτροπή, μπαίνουν σε προτεραιότητα εξαιτίας της φύσεως των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν.

Παράλληλα, από τον τεχνικό έλεγχο των μηχανικών της Τεχνικής Υπηρεσίας έχουν προκύψει και άλλες ανάγκες για επισκευές σε σχολικά συγκροτήματα, οι οποίες, πάντως, έχουν χαρακτηριστεί «δεύτερης προτεραιότητας».

Αν και η δημοτική αρχή σκοπεύει να διαθέσει επιπλέον ποσό ύψους 180.000 ευρώ από τον προϋπολογισμό του Δήμου Ρεθύμνου γι’ αυτό το σκοπό, δεν εκφράζεται η αισιοδοξία ότι οι συγκεκριμένες εργασίες θα προχωρήσουν άμεσα από την ώρα, μάλιστα, που παρατηρήθηκε τόσο μεγάλη καθυστέρηση ακόμα και στις επισκευές «πρώτης προτεραιότητας»…

Ρεθεμνιώτικα Νέα

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook