Να μην ακολουθήσουν το παράδειγμα της Φιλανδίας οι χώρες μέλη της Ευρωζώνης, δηλαδή σκληρούς όρους σε αντάλλαγμα για τη δεύτερη συμφωνία δανεισμού της Ελλάδας, δήλωσε ο Αμαντέου Αλταφάζ, εκπρόσωπος του Επιτρόπου της ΕΕ για θέματα οικονομίας, Όλι Ρεν.

Αφού η Ελλάδα και η Φινλανδία συμφώνησαν στους όρους την Τρίτη, έγινε γνωστό, όπως δημοσιεύει το protothema.gr, ότι και άλλες χώρες της ευρωζώνης, όπως η Ολλανδία, η Αυστρία, η Σλοβακία και η Σλοβενία θέλουν να λάβουν παρόμοιες εγγυήσεις, κάτι που ίσως καθυστερήσει σημαντικά την διαδικασία εφαρμογής της συμφωνίας. «Θα πρέπει να αποφύγουμε το να υπάρξουν πολλές δεσμεύσεις, πολλές εξαρτήσεις από όρους, πολλές εγγυοδοσίες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Επιτρόπου Ρεν, σε συνέντευξη Τύπου.

Οι απαιτήσεις της Φινλανδίας διατυπώθηκαν μετά την άρνηση ενός εθνικιστικού κι ευρωσκεπτικιστικού κόμματος, των Αληθινών Φινλανδών, να ενταχθούν στην κυβέρνηση παρότι αύξησε τα ποσοστά του στις εκλογές του Απριλίου. Οι θέσεις του επηρέασαν σημαντικά τις άλλες πολιτικές δυνάμεις, σχολιάζει το γερμανικό πρακτορείο.

Ο Αλταφάζ επισήμανε ότι η διμερής συμφωνία Ελλάδας-Φινλανδίας, απομένει να εγκριθεί από τις υπόλοιπες χώρες-μέλη της ευρωζώνης. «Οι συζητήσεις βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη σε τεχνικό επίπεδο», τόνισε.

Πρόσθεσε ότι η ταχεία εφαρμογή της συμφωνίας για το νέο δανεισμό της Ελλάδας είναι απαραίτητη για να καθησυχαστούν οι αγορές μετά τη νευρικότητα που επέδειξαν τις τελευταίες εβδομάδες και την ραγδαία αύξηση των σπρεντ των ιταλικών και των ισπανικών ομολόγων.

Καταδεικνύοντας ότι η Επιτροπή θέλει η συμφωνία να έχει οριστικοποιηθεί πριν από τα τέλη του Αυγούστου, ο Αλταφάζ υπογράμμισε ότι «όσο πιο σύντομα γίνετε σαφείς για τα ζητήματα αυτά, τόσο περισσότερο θα συμβάλλετε στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης σε όλους τους παράγοντες των αγορών».

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook