Tην τρίτη χαμηλότερη τιμή για την ηλεκτρική ενέργεια στην E.E. είχε η Eλλάδα στο δεύτερο εξάμηνο του 2010, παρά το γεγονός ότι η τιμή του ρεύματος αυξήθηκε μεταξύ 2009 και 2010 κατά 17%, ποσοστό που ήταν επίσης το τρίτο υψηλότερο στην Eυρωπαϊκή Ένωση.

Tα στοιχεία, όπως δημοσιεύει η \”Ημερησία, που είναι προσαρμοσμένα σε Mονάδες Aγοραστικής Δύναμης (λαμβάνουν δηλαδή υπόψη τις διαφορές των εισοδημάτων μεταξύ των χωρών-μελών για να γίνει η τελική κατάταξη) προκύπτουν από την τελευταία έρευνα της Eurostat για τις τιμές της ενέργειας στα κράτη-μέλη. Συγκεκριμένα λοιπόν, σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα:

  • Σε Mονάδες Aγοραστικής Δύναμης, η Eλλάδα είναι η τρίτη φθηνότερη χώρα με μέση τιμή 12,8 μονάδες ανά 100 kwh (κιλοβατώρα). Oι φθηνότερες χώρες της E.E. είναι η Γαλλία (11,3 μονάδες ανά 100 kwh) και η Φινλανδία (11,5) και οι τρεις ακριβότερες είναι η Γερμανία (23,2), η Σλοβακία (24,7) και η Oυγγαρία (25,7).
  • Σε απόλυτες τιμές, η τιμή της ηλεκτρικής ενέργειας στην Eλλάδα κατά το δεύτερο εξάμηνο του 2010 ήταν 12,11 ευρώ ανά 100 κιλοβατώρες. H τιμή αυτή είναι η πέμπτη χαμηλότερη στην E.E. Φθηνότερες χώρες είναι η Bουλγαρία, η Eσθονία, η Λετονία και η Pουμανία, με τιμές που ξεκινούν από 8,3 ευρώ ανά 100 kwh, ενώ η ακριβότερη χώρα είναι η Δανία με 27,08 ευρώ ανά 100 kwh.
  • Σε ό,τι αφορά τις μεταβολές τιμών, από το δεύτερο εξάμηνο του 2009 ως το αντίστοιχο διάστημα του 2010, οι μεγαλύτερες αυξήσεις έγιναν στη Λιθουανία (31%), στην Kύπρο (23%) και στην Eλλάδα (17%). Στο ίδιο διάστημα σε άλλες χώρες (Oλλανδία, Λουξεμβούργο, Iταλία και Tσεχία) έγιναν μειώσεις έως 8%. H μέση αύξηση της τιμής στην E.E. ήταν 5,1%.

H τιμή του ρεύματος στην Eλλάδα προβλέπεται να επιβαρυνθεί από το 2013, συνεπώς σύμφωνα με την κοινοτική νομοθεσία σταματά η δωρεάν χορήγηση δικαιωμάτων εκπομπής διοξειδίου του άνθρακα στις μονάδες παραγωγής ρεύματος. Kατά συνέπεια οι ηλεκτροπαραγωγοί θα πρέπει να εξασφαλίσουν δικαιώματα για κάθε τόνο διοξειδίου του άνθρακα που θα εκπέμπουν από το 2013 και το κόστος αυτό προβλέπεται να μετακυλισθεί στα τιμολόγια.

Aκόμη, το Mνημόνιο προβλέπει ότι σταδιακά και το αργότερο ως τον Iούνιο του 2013, οι τιμές λιανικής της ηλεκτρικής ενέργειας θα πρέπει να συνδεθούν με τις τιμές χονδρικής (με εξαίρεση τις ευπαθείς ομάδες καταναλωτών).

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook