Επίκαιρη ερώτηση για την χρόνια έλλειψη ιατρικού προσωπικού στην παιδοχειρουργική κλινική του ΠΑΓΝΗ κατέθεσε σήμερα ο βουλευτής Ηρακλείου του ΚΚΕ Μανώλης Συντυχάκης.

Αναλυτικά στην ερώτηση αναφέρεται:

“H παιδοχειρουργική κλινική του ΠΑΓΝΗ είναι μια κλινική με σημαντικό και τιτάνιο έργο αφού καλύπτει τις περιφέρειες Κρήτης και νοτίου Αιγαίου ενώ εφημερεύει 30 ημέρες το μήνα. Η κλινική λειτουργώντας από το 1990 έχει περιθάλψει χιλιάδες παιδιά και πραγματοποιεί περίπου 360 χειρουργικές επεμβάσεις το χρόνο.

Η υποστελέχωση της κλινικής κυρίως σε ιατρικό προσωπικό αποτελεί πάγιο πρόβλημα των τελευταίων χρόνων. Μέχρι πρότινος ήταν στελεχωμένη μόλις με τρεις ειδικευμένους μόνιμους παιδοχειρουργούς και 2 επικουρικούς γιατρούς, ενώ ο διευθυντής της κλινικής είναι καθηγητής Χειρουργικής, ορισμένος από την Ιατρική Σχολή ως μέλος ΔΕΠ και άρα επιφορτισμένος και με άλλα καθήκοντα. Από τους 2 επικουρικούς γιατρούς, ο ένας προσελήφθη ως επιμελητής Β’ στα Χανιά και είναι υποχρεωμένος να μεταφερθεί εκεί (προφανώς γιατί υπάρχουν ανάγκες που πρέπει να καλυφτούν και στα Χανιά), ενώ η δεύτερη βρίσκεται σε αναρρωτική άδεια λόγω εγκυμοσύνης. Έτσι αποδυναμώνεται ακόμα περισσότερο η λειτουργία της κλινικής, με κίνδυνο να μην μπορούν να καλυφθούν οι εφημερίες ολόκληρου του μήνα και φυσικά να μην πραγματοποιούνται οι απαραίτητες εγχειρήσεις.

Η αποδυνάμωση του τμήματος με ειδικευμένους γιατρούς αλλά και η απουσία ειδικευομένων παιδοχειρουργών οδηγεί σε άμεσο κίνδυνο κατάργησης ή συγχώνευσης της κλινικής υπό την Γενική Χειρουργική, με τις συνέπειες αυτής της εξέλιξης να είναι δυσμενείς για τα παιδιά όλης της Κρήτης καθώς συρρικνώνει και υποβαθμίζει σημαντικά τις παρεχόμενες υπηρεσίες.

ΕΡΩΤΑΤΑΙ ο κ. Υπουργός τι μέτρα θα λάβει ώστε:

– Να προχωρήσει η άμεση στελέχωση της κλινικής με το απαραίτητο μόνιμο ιατρικό και λοιπό προσωπικό ώστε να καλύπτονται οι αυξημένες ανάγκες των παιδιών και η ασφαλής εφημέρευση της κλινικής σε καθημερινή βάση.

– Να ιδρυθεί κλινική παιδοχειρουργικής και στο νοσοκομείο Χανίων, εφόσον προκύπτει η ανάγκη να δημιουργηθεί και ήδη μεταφέρονται γιατροί, με το απαραίτητο μόνιμο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και τις κατάλληλες υποδομές και εξοπλισμό”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook