Η ζαμπονοτυρόπιτα αυτή συνδυάζει την τυρόπιτα με το ζαμπόν ή την γαλοπούλα (γιατί όχι και το μπέικον), σε μια πολύ εύκολη εκτέλεση που παραπέμπει σε σουφλέ καθώς το γάλα και τ’ αυγά δίνουν όγκο και την κάνουν αφράτη.

Υλικά

8 φύλλα (το πακέτο διαθέτει 11-12 φύλλα)
½ φλ. ελαιόλαδο
300 γρ. καπνιστό ζαμπόν ή καπνιστή γαλοπούλα, (κομμένο σε κύβους)
300 γρ. φέτα, τριμμένη
200 γρ. γλυκά τυριά (τύπου gouda, edam, emmental, mozzarella), τριμμένα
4 αυγά
500 ml γάλα, πλήρες
½ κ.γλ. μοσχοκάρυδο
φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

Εκτέλεση

Σε ένα μεγάλο μπολ τοποθετώ το ζαμπόν κομμένο σε κύβους, την τριμμένη φέτα και τα υπόλοιπα γλυκά τυριά.

Κρατάω στην άκρη 2 από τα 8 φύλλα για την συνέχεια και σ’ ένα μετρίου μεγέθους pyrex στρώνω τα υπόλοιπα 6 ζαρώνοντας τα με το χέρι και λαδώνοντας τα ένα προς ένα.

Κόβω σε μικρά κομμάτια τα υπόλοιπα 2 φύλλα και τα ρίχνω στο μείγμα τυριών και ζαμπόν. Απλώνω ομοιόμορφα το μείγμα πάνω στα λαδωμένα φύλλα.

Χτυπάω με την ράβδο χειρός ή τον αυγοδάρτη το γάλα και τ’ αυγά και προσθέτω το μοσχοκάρυδο και το φρεσκοτριμμένο πιπέρι. Περιχύνω το υγρό μείγμα πάνω από την ζαμπονοτυρόπιτα. Αφήνω την πίτα να τραβήξει για 1 ώρα προτού την ψήσω.

Προθερμαίνω τον φούρνο στους 190°C και ψήνω την ζαμπονοτυρόπιτα στην ίδια θερμοκρασία για 50’ μέχρι να ψηθεί και να ροδοκοκκινίσει από πάνω. Τεμαχίζω σε κομμάτια και σερβίρω μόλις γίνει χλιαρή.

dailycious.gr