Η τελευταία πράξη του δράματος για την αμαρτωλή σχέση της Proton Bank με τον Λ. Λαυρεντιάδη, που γεννήθηκε και από την απουσία ελεγκτικής προστασίας από την Τράπεζα της Ελλάδος, άρχισε να παίζεται από χθες το απόγευμα. Πρωταγωνιστές στην ύστερη αυτή φάση είναι οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες και η Τράπεζα της Ελλάδος.

Νωρίτερα, όπως δημοσιεύει η enet.gr, έγινε επισήμως γνωστή η συμφωνία τεσσάρων μεγάλων τραπεζών (Εθνική, Eurobank, Alpha, Πειραιώς) να συμμετάσχουν με 50 εκατ. ευρώ στην προγραμματισμένη αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Proton. Στη συνέχεια η Τράπεζα Ελλάδος ζήτησε τις παραιτήσεις πέντε μελών του διοικητικού συμβουλίου, πρωτίστως του προέδρου Ντ. Σπέκχαρντ, και προχώρησε στον διορισμό επιτρόπου (Θ. Σαξώνης). Τόσο ο νέος πρόεδρος Κ. Καραμάνης (στέλεχος προερχόμενο από την Alpha Bank) όσο και τα υπόλοιπα μέλη του δ.σ. αποτελούν επιλογές ή απολαύουν της εμπιστοσύνης των τεσσάρων τραπεζών.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Τράπεζας της Ελλάδος, «οι τέσσερις τράπεζες ανταποκρίθηκαν θετικά στην πρόταση της Proton να μετάσχουν στις πρωτοβουλίες που είναι αναγκαίες προκειμένου να δρομολογηθεί μία νέα περίοδος για την τράπεζα με βάση ένα ολοκληρωμένο επιχειρησιακό σχέδιο. Στο πλαίσιο αυτό οι τράπεζες εξετάζουν θετικά τη συμμετοχή τους στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της Proton μέσω μετατρέψιμου ομολογιακού δανείου».

Η απόφαση για την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου ύψους 100 εκατ. ευρώ (το υπόλοιπο 50% θα καλυφθεί με μετρητά) είχε ληφθεί στις 30 Μαρτίου. Ομως πλέον ήταν προφανές ότι μετά τη χιονοστιβάδα των αποκαλύψεων της «Ε», που ξεκίνησαν με την υπόθεση υπεξαίρεσης των 51 εκατ. ευρώ, το κλίμα ήταν ιδιαίτερα αρνητικό για να προχωρήσει οποιαδήποτε αύξηση κεφαλαίου, η οποία ωστόσο είχε ζητηθεί από την ΤτΕ, προκειμένου η τράπεζα να βελτιώσει τους βασικούς της δείκτες.

Ωστόσο το ενδιαφέρον πλέον είναι κατά πόσο το νέο διοικητικό συμβούλιο αλλά και η τοποθέτηση του επιτρόπου από την Τράπεζα της Ελλάδος θα κατορθώσει να εξυγιάνει την τράπεζα, διευκολύνοντας ταυτοχρόνως και την εισαγγελική έρευνα που διεξάγεται για τις αμαρτωλές διαδρομές χρήματος οι οποίες «διήλθαν» μέσα από την Proton.

Επισήμως ο επίτροπος της ΤτΕ «θα διευκολύνει και θα υποστηρίζει» τη λειτουργία του νέου διοικητικού συμβουλίου. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφοριές, οι εξουσίες του θα είναι αυξημένες διαθέτοντας ακόμη και το δικαίωμα της αρνησικυρίας (veto) επί των αποφάσεων του διοικητικού συμβουλίου. Στη θέση του διευθύνοντος συμβούλου παραμένει ο προσφάτως τοποθετηθείς Γ. Τανισκίδης, ο οποίος άλλωστε απολαύει της εμπιστοσύνης της Τράπεζας της Ελλάδος.

Η Proton Bank ελέγχεται από την Αρχή για την καταπολέμηση του βρώμικου χρήματος για την υπόθεση υπεξαίρεσης 51 εκατ. ευρώ από τα ταμεία της και η υπόθεση ερευνάται πλέον από τον εισαγγελέα Ι. Δραγάτση, στον οποίο ήδη έχουν καταθέσει στελέχη της Τράπεζας της Ελλάδος.

Ωστόσο, υπάρχει ένα ακόμη πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος, το οποίο επίσης είχε αποσταλεί πολύ νωρίτερα στην Αρχή για την καταπολέμηση του βρώμικου χρήματος, χωρίς όμως η υπόθεση να λάβει δημοσιότητα. Πρόκεται για τα αποτελέσματα του ελέγχου που είχε πραγματοποιήσει η ΤτΕ στις αρχές του 2011 όταν ο Λ. Λαυρεντιάδης γνωστοποίησε την πρόθεσή του να διαθέσει το 7,33% περίπου από τη συμμετοχή του στην Proton.

Η διαδικασία διάθεσης είχε αρκετά γκρίζα σημεία, καθώς τα στοιχεία που είχαν προσκομιστεί για την προέλευση των χρημάτων κρίθηκαν ανεπαρκή. Παρά ταύτα, η μεταβίβαση του πακέτου, σπασμένο σε μικρά κομμάτια κάτω του 5%, προχώρησε.

Χείρα βοηθείας για να καλυφθούν τα προβλήματα ρευστότητας της τράπεζας είχε δώσει και το Δημόσιο, με απόφαση που νομιμοποίησε εκ των υστέρων ο υπουργός Οικονομικών Ευάγγ. Βενιζέλος. Η Proton είχε ενημερώσει στα μέσα Ιουλίου το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ότι αδυνατεί να επιστρέψει 70 εκατ. ευρώ από αυτά που της είχαν κατατεθεί από τα διαθέσιμα του Δημοσίου. Παρά ταύτα, το Δημόσιο, προχώρησε σε νέα κατάθεση 160 εκατ. ευρώ στις 15 Ιουλίου, παρότι οι συνολικές καταθέσεις από τα διαθέσιμα του Δημοσίου στη συγκεκριμένη τράπεζα ξεπερνούσαν το όριο που έθετε ο νόμος κατά 92 εκατ. ευρώ.

Το νέο διοικητικό συμβούλιο της Proton αποτελείται από τους

1. Κωνσταντίνο Καραμάνη, πρόεδρο, μη εκτελεστικό μέλος

2. Γεώργιο Μυλωνά, αντιπρόεδρο, εκτελεστικό μέλος

3. Γεώργιο Τανισκίδη, διευθύνοντα σύμβουλο, εκτελεστικό μέλος

4. Κάτια Μπερίτση, μη εκτελεστικό μέλος

5. Δημήτριο Ρέππα, μη εκτελεστικό μέλος

6. Δημήτρη Αλεξάκης, μη εκτελεστικό μέλος

7. Νίκο Κουτσό, μη εκτελεστικό μέλος

8. Αλέξανδρο (Αλλαν) Αλεξιάδη, μη εκτελεστικό μέλος

9. Κωνσταντίνο Καστρινάκη, μη εκτελεστικό μέλος

10. Ευάγγελο Παπαευαγγέλου, μη εκτελεστικό μέλος

Εκπρόσωπος του Ελληνικού Δημοσίου παραμένει ο κ. Εμμανουήλ Τσιριτάκης

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook