Μόλις ένα χρόνο διήρκησε το πρόγραμμα «Ελεύθερο ποδήλατο» που ξεκίνησε να εφαρμόζει πιλοτικά ό δήμος Ρεθύμνου στο τέλος του 2007, εγκαταλείποντας πολύ σύντομα το εγχείρημα, με αποτέλεσμα και τα ογδόντα ποδήλατα που του είχαν προσφερθεί μέσω χορηγίας, να υποστούν φθορές και σήμερα να βρίσκονται κατεστραμμένα σε μια αποθήκη.

Καμιά μέριμνα δεν υπήρξε από πλευράς δήμου σε σχέση με τη συντήρηση και επισκευή των ποδηλάτων, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα οι πολίτες που τα δανείζονταν, είτε να μην τα επιστρέφουν στη βάση τους, είτε να τα εγκαταλείπουν, είτε ακόμα και να τα κλέβουν. Κανείς δεν ξέρει που βρίσκονται αυτά τα ποδήλατα σήμερα, πλην ορισμένων-που όπως κάποιες πληροφορίες αναφέρουν, «σαπίζουν» σε κάποια αποθήκη.

Το «Ελεύθερο ποδήλατο»

Πρόκειται για το πρόγραμμα «Ελεύθερο ποδήλατο» που ξεκίνησε να εφαρμόζεται προκειμένου να ενισχύσει την βιώσιμη κινητικότητα σε συνδυασμό με τους πρώτους ποδηλατοδρόμους στις κεντρικές αρτηρίες της πόλης, τη λεωφόρο Κουντουριώτη και Μοάτσου που δημιουργήθηκαν στην πόλη.

Μια προσπάθεια που όσο φιλόδοξα ξεκίνησε, με περισσή ευκολία εγκαταλείφθηκε ένα περίπου χρόνο μετά, όπου τα ολοκαίνουρια ποδήλατα, που είχαν δοθεί μέσω χορηγίας, έγιναν από τη μια αντικείμενο κλοπών και από την άλλη η αδιαφορία και η έλλειψη οικονομικής δυνατότητας από πλευράς δήμου για τη συντήρηση τους, τα μετέτρεψαν σε άχρηστα αντικείμενα που απλά «διακοσμούσαν» τους χώρους στα σημεία τα οποία είχαν τοποθετηθεί.

Το περίεργο είναι πως  τα ποδήλατα από τους πρώτους κιόλας μήνες εφαρμογής του προγράμματος, βρίσκονταν εγκαταλελειμμένα με φθορές, σπασμένες σέλες, τρύπια λάστιχα και κανένας δεν ενδιαφερόταν για την επισκευή τους, επικαλούμενοι από πλευράς τουλάχιστον του δήμου την έλλειψη κονδυλίων.

Ωστόσο, αν και στον προϋπολογισμό του δήμου είχαν ψηφιστεί κάποια χρήματα και συγκεκριμένα 4.000 ευρώ, το ποσό αυτό ουδέποτε αξιοποιήθηκε για το σκοπό αυτό.

Και όλα αυτά την ώρα που τα έργα ανάπλασης που εκτελέστηκαν και συνεχίζονται να εκτελούνται βασίζονται στη βιώσιμη κινητικότητα και οι ποδηλάτες αυξάνονται σε καθημερινή βάση. Η δημοτική αρχή πάντως, εμφανίστηκε αδύναμη να διαχειριστεί το θέμα των ελεύθερων ποδηλάτων και να μην έχει πάρει στα σοβαρά την διαδικασία αυτή. Η έλλειψη κονδυλίων για τη συντήρηση και την επισκευή τους, δεν αποτελεί δικαιολογία για τους περισσότερους αφού δεν πρόκειται για μεγάλο ποσό.

Ερωτηματικά όμως γεννώνται για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ζητήματος σε μία πόλη που επενδύει στη βιώσιμη κινητικότητα και συμμετέχει και στο δίκτυο ευρωπαϊκών πόλεων. Οι ποδηλάτες πάντως στο Ρέθυμνο, παρά την αποτυχία του προγράμματος του συγκεκριμένου, έχουν αυξηθεί σημαντικά τα τελευταία δύο χρόνια, καθώς πολλοί μικροί και μεγάλοι το επιλέγουν, τόσο ως μέσο εναλλακτικής μετακίνησης αλλά και ως άσκηση και ψυχαγωγία.

μερική αναδημοσίευση από rethnea.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook