Μονάδα ηλεκτροπαραγωγής εγκατεστημένης ισχύος 999 Κw με καύσιμη ύλη βιομάζα, πρόκειται να εγκαταστήσει η συνεταιριστική καπνοβιομηχανία ΣΕΚΕ το προσεχές διάστημα.

Ήδη από το Περιφερειακό Συμβούλιο, όπως δημοσιεύει η energypress,gr, έχει εγκριθεί η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων που έχει κατατεθεί από την Συνεταιριστική Βιομηχανία της Ξάνθης.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της εταιρίας Πάνο Ταρενίδη, η μονάδα θα τροφοδοτείται κυρίως με υπολείμματα καλαμποκιού (με φύλλα και κορμούς που απομένουν μετά την αρχική επεξεργασία τους) καθώς και υπολείμματα αγριοαγκινάρας. Όπως αναφέρει ο Πρόεδρος της ΣΕΚΕ, στόχος είναι να αξιοποιούνται τα αγροτικά υποπροϊόντα για την παραγωγή ρεύματος.

Η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής της ΣΕΚΕ θα είναι διασυνδεμένη με τη ΔΕΗ, στην οποία θα πωλείται η ηλεκτρική ενέργεια. Όπως είναι σαφές η μονάδα δεν είναι δυνατόν να καλύψει το σύνολο των ενεργειακών αναγκών της ΣΕΚΕ, όμως θα καλύπτει ένα σημαντικό μέρος τους και θα πωλείται σε τιμή πολλαπλάσια της τιμής αγοράς του ηλεκτρικού ρεύματος.

Όπως είναι γνωστό, εταιρίες όπως η ΣΕΚΕ που κάνει επεξεργασία καπνών σε φύλλα, καταναλώνoυν πολύ μεγάλες ποσότητες ρεύματος κάτι που σημαίνει ότι η μονάδα ηλεκτροπαραγωγής από βιομάζα θα προκαλέσει σημαντική μείωση τους του ενεργειακού κόστους για την εταιρεία, και ενέργεια φιλική στο περιβάλλον.