Απεργούν οι ξενοδοχοϋπάλληλοι και στο Ρέθυμνο στις 23 Αυγούστου ενάντια στην κατάργηση των Βαρέων Ανθυγιεινών Επαγγελμάτων.

Βασικό αίτημα της απεργίας είναι η εδραίωση ελεγκτικών μηχανισμών  για την εφαρμογή των εργατικών διατάξεων και απελευθέρωση των γιατρών από τα πλαφόν για την καλύτερη εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων.

Το σωματείο ξενοδοχοϋπαλλήλων καλεί τους εργαζόμενους σε συγκέντρωση στις 11 το πρωί στο Εργατικό Κέντρο Ρεθύμνου.

Στη σχετική ανακοίνωση τονίζεται:

«Μετά τα δώρα στους Ξενοδόχους και τις οριζόντιες και κάθετες περικοπές σε μισθούς και επιδόματα, μετά τις ανατροπές στο Ασφαλιστικό και την πλήρη απορρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, η πολιτική της μετατροπής της Ελλάδας σε χώρα φθηνού εργασιακού κόστους στοχοποιεί ακόμη και τις πιο επικίνδυνες εργασίες, την ώρα που δημοσιεύονται συνεχώς διεθνείς επιστημονικές μελέτες για νέους επαγγελματικούς κινδύνους, ασθένειες αλλά και άλλες αιτίες πρώιμης φθοράς της υγείας των εργαζομένων σε μια σειρά από κλάδους, έρχεται το κερασάκι στην τούρτα με ένα νομοσχέδιο αυθαίρετο και αντιεπιστημονικό «μαγειρεμένο», που θέλει να καταργεί τα Βαρέα και Ανθυγιεινά Επαγγέλματα σε ένα κλάδο εργαζομένων που η Κυβέρνηση δεν ελέγχει και μόνο δώρα στους ξενοδόχους δίνει, και εισπράττει από τους Ξενοδ/λους.

Αυτή τη στιγμή οι ελεγκτικοί μηχανισμοί είναι ανύπαρκτοι με αποτέλεσμα τα θέματα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους δουλείας να μην ελέγχονται, και να μην μπορούν να ελέγξουν κατά πόσο τηρούνται οι εργατικές και νομοθετικές διατάξεις. Οι έρευνες (όχι μόνο γι’ αυτά, από ότι φαίνεται) γίνονται με εικονικούς προσομοιωτές εσκεμμένα, και βάση αυτών βγάζουν τα αποτελέσματα και τους νόμους.

Οι σερβιτόροι να κουβαλάνε ντάνες τα πιάτα χωρίς καμιά ασφάλεια και προφύλαξη, οι καμαριέρες να σηκώνουν στρωματά, κρεβάτια,  τα χημικά καθαρισμού κλπ, οι λαντζέρηδες να είναι στις αναθυμιάσεις των πλυντηρίων πιάτων και να σηκώνουν ντάνες τα πιάτα και οι μάγειρες στις αυξομειώσεις θερμοκρασίας (+40 κουζίνα στους -22 κατάψυξη) και όχι μόνο, μέσα στις κουζίνες. Ποιος από όλους αυτούς θα μπορεί να δουλέψει μετά τα 60 (ήδη και αυτό είναι ένα μεγάλο όριο ηλικίας) που θα είναι σακατεμένοι, και με το σύστημα υγείας, τα πλαφόν τα ραντεβού κλπ θα έχουν φύγει για το μεγάλο ταξίδι.

Μήπως αυτό επιδιώκει η κυβέρνηση;
Με το να εργάζεται ένα μεγάλο μέρος του κλάδου μας εποχιακά πότε θα μαζέψει αυτά τα ένσημα που χρειάζεται, με τα σημερινά δεδομένα, 4500 και από αυτά 3600 βαρέα, θα χρειαστεί 45 χρόνια.
Η κυβέρνηση πρώτα θα έπρεπε να εξασφαλίσει την υγιεινή και ασφάλεια στους χώρους εργασίας και μετά να καταργεί.  Με τις αβάντες που έχει δώσει στους ξενοδόχους, ποιος ξενοδόχος θα προσλαμβάνει άτομα μετά τα 60 ή και νωρίτερα.

Είναι ψέματα ότι δεν θα έχει όλο αυτό το ζήτημα επιπτώσεις και στους παλιούς ασφαλισμένους εφόσον όταν δεν εισπράττουν τα ταμεία θα κόβουν ή θα  μειώνουν  τα επιδόματα, συν ότι εργοδότες θα στείλουν στην ανεργία όλους τους παλιούς εργαζόμενους (αφού και γι’ αυτο μερίμνησε η Κυβέρνηση). Αυτό το Νομοσχέδιο εξυπηρετεί και ένα άλλο αρνητικό, τη μείωση των εσόδων στα ασφαλιστικά ταμεία (θα κάνει πάλι κάποια ρύθμιση εις βάρος των ταμείων μας για να μην πληρώνουν τίποτα οι εργοδότες λες και είναι συνέταιροι).
Μετά την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης και τη μείωση των συντάξεων, στοχεύουν τώρα στην ουσιαστική κατάργηση κάθε ειδικής ασφαλιστικής προστασίας.

Ο θεσμός των Β. Α. Ε. δεν είναι κοινωνικό ευεργέτημα ή προνόμιο, αντίθετα αποτελεί την ελάχιστη ασφαλιστική συμβολή για τον περιορισμό των δυσμενών επιπτώσεων στην υγεία των εργαζομένων».

 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook