Με μεγάλη επιτυχία και την συμμετοχή πλήθους κόσμου ξεκίνησε χθες Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου το τελικό διήμερο του 7ου Φεστιβάλ  «Γη- Πολιτισμός- Τουρισμός» του Δήμου Πλατανιά.

Οι  βιωματικές δράσεις που πραγματοποιήθηκαν είχαν  στόχο τη σύνδεση του πρωτογενή με τον τριτογενή τομέα, μέσω της γνωριμίας  Ελλήνων και ξένων επισκεπτών με τα τοπικά μας προϊόντα. Η πρώτη μέρα του φεστιβάλ “κύλησε” με απολυτή επιτυχία.

Το πρωί της Κυριακής , περίπου 50 τουρίστες που κάνουν διακοπές στην περιοχή του Πλατανιά, βρέθηκαν στο πλαίσιο του φεστιβάλ, σε αμπελώνα της περιοχής όπου και έζησαν την εμπειρία του τρύγου με ιδιαίτερο ενθουσιασμό, μαζί με ντόπιους καλλιεργητές.

Την ίδια μέρα από νωρίς το απόγευμα. στην πλατεία του Πλατανιά εκατοντάδες επισκέπτες συμμετείχαν σε μια μεγάλη γιορτή με πάτημα σταφυλιών , παραγωγή τσικουδιάς , καθώς και γεύσεις προϊόντων που έχουν ως βάση  το σταφύλι και το κρασί. Τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλατανιά  παρασκεύαζαν από νωρίς  την παραδοσιακή μουσταλευριά ( παραδοσιακό γλυκό που δημιουργείται από  μούστο , αλεύρι και καρυκεύματα ), ενώ οι επισκέπτες της περιοχής έβλεπαν τις διαδικασίες παραγωγής αλλά και “βίωσαν” τη μοναδική εμπειρία «του πατήματος» των σταφυλιών, καθώς το πατητήρι τους περίμενε. 

Παράλληλα παρακολουθούσαν τη διαδικασία απόσταξης και παραγωγής τσικουδιάς, ενώ ο παραδοσιακός σύλλογος “ΤΟ ΡΟΔΟ” αναβίωνε το  παραδοσιακό καφενείο στην πλατεία  ,προσφέροντας τοπικά ποτά και εδέσματα αλλά και δίνοντας χρώμα παράδοσης και τοπικού πολιτισμού … Η Λέσχη αρχιμαγείρων Κρήτης, φρόντισε όλη η βραδιά να πλαισιωθεί με μοναδικές γεύσεις, με επιτόπιο μαγείρεμα, με βάση  το κρασί και αρωματικά φυτά . 

Φυσικά η μουσική και ο χορός δεν θα μπορούσαν να λείπουν από μια τέτοια γιορτή και γι΄αυτό  φρόντισαν τοπικά μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα.

Το Φεστιβάλ συνεχίζεται με ένα πλούσιο πρόγραμμα και σήμερα Δευτέρα  25 Σεπτεμβρίου 

Στις 5:30 το απόγευμα, στο εμπορικό κέντρο OLEA, σε συνεργασία με την Αγροδιατροφική Σύμπραξη της Περιφέρειας Κρήτης, θα πραγματοποιηθεί ημερίδα με θέμα  «Η πιστοποίηση των Κρητικών Προϊόντων. Σήμα Κρήτη.» 
Μετά της 7 το απόγευμα, σε συνεργασία με το Δίκτυο Οινοποιών Κρήτης θα πραγματοποιηθεί μια ανοιχτή οινογευσία – γνωριμία με το Κρητικό κρασί  στην είσοδο το εμπορικού κέντρου OLEA. Στα πλαίσια της εκδήλωσης θα δοθεί η δυνατότητα οι επαγγελματίες του κρασιού να μας προσφέρουν το Κρητικό κρασί, που γνωρίζει μεγάλη καταξίωση και πλήθος διακρίσεων ανά τον κόσμο τα τελευταία χρόνια. Παράλληλα το παραδοσιακό καζάνι θα λειτουργεί δίνοντας την δυνατότητα στους επισκέπτες να δουν την παραγωγή φρέσκιας τσικουδιάς, αλλά και να την δοκιμάσουν. Τα μέλη του πολιτιστικού συλλόγου Πλατανιά θα φροντίσουν για ένα πλούσιο κέρασμα με τοπικά προϊόντα.

Όλες οι δράσεις του Φεστιβάλ στοχεύουν στο να συστήσουν στους επισκέπτες τα προϊόντα της Κρητικής Γης, αλλά και την Παράδοση της Κρήτης. 

Όλες οι εκδηλώσεις είναι με ΕΛΕΥΘΕΡΗ ΕΙΣΟΔΟ  &
ΔΩΡΕΑΝ ΚΕΡΑΣΜΑ ΤΟΠΙΚΩΝ ΠΡΟΪΟΝΤΩΝ

Το 7ο Φεστιβάλ  «Γη- Πολιτισμός- Τουρισμός» διοργανώνεται από τον Δήμο Πλατανιά και την Κοινωφελή Επιχείρηση του Δήμου Πλατανιά, με συν διοργανωτή την Περιφέρεια Κρήτης και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Χανίων και τη συνεργασία του συλλόγου επαγγελματιών Δήμου Πλατανιά «Ο ΙΑΡΔΑΝΟΣ» και την υποστήριξη του Πολιτιστικού Συλλόγου Πλατανιά ,του Δικτύου Οινοποιών Κρήτης και της Λέσχης Αρχιμαγείρων Κρήτης.

Χορηγός Επικοινωνίας Flashnews.gr

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook