Αύξηση των απασχολουμένων στον πρωτογενή τομέα παρατηρείται τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα, όπως μεταξύ άλλων επεσήμανε ο καθηγητής του Γεωπονικού Πανεπιστημίου, Χαράλαμπος Κασίμης, στο περιθώριο του διεθνούς συνεδρίου για τις ανισότητες και τη διαφορετικότητα των αγροτικών περιοχών της Ευρώπης, που διοργανώνεται στα Χανιά από τις 22 έως τις 25 Αυγούστου.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Κασίμης, «πρόσφατα στοιχεία μας δείχνουν ότι υπάρχει αύξηση της απασχόλησης στις αγροτικές περιοχές τα τελευταία 3 χρόνια της τάξεως του 7%, η οποία καταγράφεται κυρίως στην Κρήτη».

«Αυτό είναι μια ενδιαφέρουσα εξέλιξη, τόνισε, που δείχνει ότι στην κρίση ο κόσμος επιστρέφει στον αγροτικό χώρο και αναζητεί λύσεις στο αδιέξοδο μέσα από τον παραγωγικό τομέα της γεωργίας».

Το συνέδριο οργανώνει η Ευρωπαϊκή Εταιρεία Αγροτικής Κοινωνιολογίας στο Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (ΜΑΙΧ).

Σύμφωνα με ανακοίνωση των διοργανωτών, «οι αγροτικές περιοχές είναι ιδιαίτερα επηρεασμένες από τις ανισότητες που προκαλούνται από τις διαδικασίες οικονομικής ανάπτυξης και συχνά οδηγούν τους αγροτικούς πληθυσμούς στην εκμετάλλευση, στην περιθωριοποίηση και τελικά στο ξεκλήρισμα από τη γη και τον τόπο τους.

Παράλληλα, οι οικονομικές αλλαγές, οι αλλαγές στο κλίμα, το περιβάλλον και τη γεωπολιτική έχουν, τα περασμένα χρόνια, ενισχύσει τις ανισότητες μεταξύ των πληθυσμών, των αγροτικών περιοχών και μεταξύ των ίδιων των κρατών. Η σύνδεση των ανισοτήτων με τη διαφορετικότητα των αγροτικών περιοχών στοχεύει στη διερεύνηση των πολλαπλών διαστάσεων των ανισοτήτων, των αιτίων τους και των στρατηγικών αντιμετώπισής τους».

Στο συνέδριο συμμετέχουν επιστήμονες από 40 χώρες που θα παρουσιάσουν περισσότερες από 300 επιστημονικές ανακοινώσεις σε 28 ομάδες εργασίας οργανωμένες σε ξεχωριστά θεματικά πεδία. Μερικά από αυτά τα θεματικά πεδία είναι:

- Οι παγκόσμιες διαταραχές, οι αλλαγές στην αγροτική πολιτική και η βιωσιμότητα των αγροτικών περιοχών

- Τα τρόφιμα και η διατροφική ασφάλεια

- Η βιωσιμότητα, η μετάβαση και οι μετασχηματισμοί στις αγροτικές περιοχές της Νότιας Ευρώπης

- Το φύλο και η ισότητα στο κέντρο και την περιφέρεια της Ευρώπης

 - Η κοινωνική γεωργία, η υπευθυνότητα και η κοινωνική καινοτομία στις αγροτικές περιοχές

- Η ανάπτυξη της ενέργειας και η αγροτική διαφοροποίηση.

goodnet