Ανακοίνωση εξέδωσε η δημοτική παράταξη των Ενεργών Πολιτών, σχετικά με τις ανακοινώσεις – καταχωρήσεις της Δημοτικής Αρχής για την μείωση των δημοτικών τελών του 2018.

Αναλυτικά η ανακοίνωση:

“Δημοτικά τέλη 2018 – προτάσεις χωρίς τόλμη

Όταν η δημοτική αρχή θέλει 3 χρόνια για να καταλάβει την πραγματικότητα …

Οι ανακοινώσεις και οι καταχωρήσεις μείωσης των δημοτικών τελών έδωσαν τον τόνο στην προπαγάνδα της δημοτικής αρχής τις τελευταίες ημέρες.

Πρέπει όμως να σημειώσουμε μερικά πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία:

Τα δημοτικά τέλη είχαν αυξηθεί από την ίδια δημοτική αρχή το 2016 και επανέρχονται με την σημερινή πρόταση στα επίπεδα του 2015. (αύξηση οικιακών 7 λεπτα/μ2)

Τα δημοτικά τέλη προτείνεται να μειωθούν κατά 7 λεπτά στο μ2, δηλαδή 7 ευρώ στα 100 μ2. Τις αντιδράσεις, κατά την συζήτηση των τελών του 2016 η δημοτική αρχή ούτε λίγο ούτε πολύ τις χαρακτήριζε λαϊκίστικες και υπερβολικές.

Και στα δύο προηγούμενα χρόνια, οι Ενεργοί Πολίτες ανέδειξαν με στοιχεία, γιατί δεν ήταν απαραίτητη η επιβολή αυτών των αυξήσεων και μάλιστα πρότειναν και τρόπους αύξησης των εσόδων (πραγματική καταγραφή μ2 κλπ) μέσω των οποίων θα είχαμε σοβαρή αύξηση των εσόδων.

Και στις δύο εισηγητικές εκθέσεις (2016-2017) τα προβλεπόμενα έσοδα ήταν μεγαλύτερα από τα ανταποδοτικά έξοδα και σε καμία περίπτωση δεν δικαιολογούσαν την επιβαλλόμενη αύξηση. Οι δικαιολογίες εφαρμογής αναλογίας 1/5 (μικρότερη με μεγαλύτερη) δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση, αυξάνω την μικρότερη για να φθάσω την μεγαλύτερη τιμή και ούτε δικαιολογούσαν την επιβληθείσα αύξηση.

Τι λένε πραγματικά όμως τα στοιχεία

(σε παρένθεση τα προγραμματιζόμενα στην αρχή του έτους και στην πρώτη σειρά τα πραγματοποιηθέντα)

Το 2016 είχαν εισπραχθεί 2.200.000€ περίπου παραπάνω (12.706.000 – 10.500.000) που μεταφέρθηκαν στο επόμενο χρόνο αποδεικνύοντας ότι δεν χρειαζόταν αύξηση

Το 2017 παρουσιάζεται πλεόνασμα 200.000€ το οποίο προστιθέμενο σε αυτό του 2016 μας ανεβάζει το πλεόνασμα 2,5 εκατομμύρια. Και να σημειωθεί ότι φέτος σαν ανταποδοτικό έξοδο θεωρείται και η αγορά των απορριμματοφόρων (έχει πιστωθεί στα έξοδα για το 2017 1.026.805)

Επίσης θα πρέπει να σημειώσουμε ότι φέτος έχομε και μία επιπλέον μείωση εξόδων που προκύπτει από την έκπτωση 15% της ΔΕΗ. (Αλήθεια ποια είναι η πραγματική διαφορά που προκύπτει με την εφαρμογή της;)
Επίσης, αντικειμενικά οι εισφορές στον ΕΣΔΑΚ θα πρέπει να είναι αισθητά μειωμένες, λόγω βιοξήρανσης και πληρωμών έργου, αύξησης ανακύκλωσης κλπ.

Φέτος η δημοτική αρχή προχωρά στην απαλλαγή του πρωτογενούς τομέα από την επιβολή τελών. Θετικό. Μήπως όμως θυμάται ο κ. αντιδήμαρχος τι έλεγε πέρσι που αντιδρούσε στην εφαρμογή του μέτρου, περί νομικών και άλλων προβλημάτων σαν δικαιολογία. Φέτος επειδή δεν υπάρχουν (ούτε υπήρχαν) νομικοί λόγοι άρνησης, αναφέρει ότι μετά από έλεγχο διαπιστώθηκε τα απορρίμματα τους δεν μπαίνουν στου δημοτικούς κάδους.

Ποιοτικές υπηρεσίες και αισθητές μειώσεις

Οι ενεργοί πολίτες και τις δύο προηγούμενες χρονιές (2016 – 2017) τόνιζαν ότι οι επιβαλλόμενες από την δημοτική αρχή αυξήσεις δεν ήταν απαραίτητες και πολύ περισσότερο υποχρεωτικές, όπως προέβαλαν. Χρειάστηκαν δύο ολόκληρα χρόνια, με επιβολή αυξήσεων και αφαίρεση χρημάτων από τους δημότες, για να καταλάβει η Δημοτική αρχή αυτή την αλήθεια. Μεγάλος πραγματικά χρόνος που κατά την γνώμη μας δείχνει τις ανεπάρκειες της συγκεκριμένης Δημοτικής αρχής και σε αυτόν τον τομέα.

Η πόλη, οι δημότες απαιτούν πρώτα απ όλα, μια οικονομική πολιτική που δεν θα μεταφέρει τα βάρη σε αυτούς, λόγω ανασφάλειας και έλλειψη εκτιμήσεων από την δημοτική αρχή.

Η πόλη και οι δημότες απαιτούν ποιοτικές υπηρεσίες ανταποδοτικού χαρακτήρα σε καθαριότητα και φωτισμό, επέκταση των εφαρμοζόμενων μέτρων για βελτίωση της ποιότητας ζωής και της ασφάλειας.

Σήμερα οι δυνατότητες οδηγούν στην πρόταση, μείωσης των τελών. Και προτείνουμε συνολική μείωση όλων των κατηγοριών κατά 15%”.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook