Στο θέατρο «Ερωφίλη» στη Φορτέτζα θα έχουμε την ευκαιρία να απολαύσουμε την Κυριακή στις 21.00, την θεατρική παράσταση «Σούσα» από την Κεντρική Σκηνή του Θεατρικού Περίπλου.

Το έργο είναι του Γιωργη Καλογεράκη και πρόκειται για μια διασκευή του δημοτικού τραγουδιού της «Σούσας», που αναφέρεται στην Κρήτη του 17ου αιώνα, ενός από τα ομορφότερα δημοτικά τραγούδια που μας έδωσε ως εθνική παρακαταθήκη ο λαός μας.

Η «Σούσα», αγαπήθηκε και τραγουδήθηκε πολύ εκτός από την Κρήτη και στα Δωδεκάνησα αλλά και στο μικρασιατικό κορμό. Η φήμη της έφτασε ως τη Θράκη, αγκάλιασε και διαπέρασε ολόκληρο τον ελληνικό κορμό. Δεν είχε όμως ποτέ μέχρι σήμερα την τύχη να μετατραπεί σε θεατρικό έργο, όπως έγινε με άλλα Δημοτικά τραγούδια, κυρίως Παραλογές.

\"\"

Η σκηνοθεσία είναι του Θωμά Καντιφέ που μαζί με τη μουσική του Αντώνη Ζαχαράκη δημιούργησαν μια εξαιρετική μυσταγωγική ατμόσφαιρα πάνω στη σκηνή που αγγίζει την αρχαία τραγωδία. Πρόκειται για μια άρτια παράσταση που συνεπαίρνει τον θεατή και τον ταξιδεύει πίσω στο χρόνο. Την κίνηση και τις χορογραφίες έχει επιμεληθεί η Αθανασία Κώστα.

Ο σκηνοθέτης της παράστασης, Θωμάς Καντιφές, σημειώνει:

« Αγαπητέ θεατή

Τούτη η δουλειά μέσα στο εργαστήρι ξεκίνησε αναζητώντας κοινές ισχυρές μνήμες, από την ιδιωματική κρητική διάλεκτο.

Με μελέτη, νοσταλγία, έρευνα, επιστροφή στον κόσμο του θρύλου, του παραμυθιού, της παράδοσης… η ανομοιογενής ομάδα με αρχάριους και προχωρημένους ανεβαίνει δειλά στη σκηνή.

Εγώ επισήμανα δραματολογικές συμβάσεις, της σκηνικής συμπεριφοράς, σε είδη θεάτρου, που άνθισαν την εποχή της Σούσας και αναζήτησα τις ρίζες τους στοχεύοντας στο ένστικτο και τα βιώματα που κουβαλά το κύτταρο των ηθοποιών, ψάχνοντας το αρχέγονο όραμα των συναδέλφων μας του 16ου αιώνα.

Επιδίωξα…τελετουργική έκσταση, με συμπύκνωση ενέργειας, δωρική φόρμα, το ύφος και το ήθος μιας παράξενης γιορτής του έρωτα, μέσα από το λαϊκό δρώμενο και τη μελοδραματική φόρτιση.
Προχώρησα σε γενναίες περικοπές (στο κείμενο) για να κρατηθεί το ενδιαφέρον του θεατή…
Ο δεκαπεντασύλλαβος στίχος αφηγείται και ο θίασος δημιουργεί παράλληλα επεισόδια κρατώντας πάντα στην άκρη του μυαλού του τα λόγια της Μοίρας:
«Δοσμένο είναι απ’ το Θεό ο άνθρωπος να σφάλλει,
μα με τη γνώση δύναται να μετακάμει πάλι.»

Οι υπόλοιποι συντελεστές της παράστασης είναι:
Σκηνικά: Άννα Τζανιδάκη – Θωμάς Καντιφές
Κοστούμια: Πόπη Τσιμπισκάκη
Χειρισμός Ήχου: Ζαμπία Τριπολιτάκη
Φωτισμοί: Έλενα Πατσαχάκη
Επιμέλεια Αφίσας: Θανάσης Παπαθανασίου
Λύρα: Λευτέρης Τζαγκαράκης
Τραγούδι: Ελένη Αλμπαντάκη, Αργύρης Έξαρχος, Μαρία Κυριακογιαννάκη, Γιώργος Ξενικάκης, Σάκης Σακελλαρίδης, Λευτέρης Τζαγκαράκης
Φωτογραφίες: Γιώργος Γαβαλάς
Φωτογραφίες από πρόβες: Έλενα Πατσαχάκη
Φροντιστήριο: Εύη Καννά

Η προπώληση των εισιτηρίων έχει ξεκινήσει στο κιόσκι των 4 Μαρτύρων.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook