Με την νέα ταινία του Παντελή Βούλγαρη «Το τελευταίο σημείωμα» αρχίζει την Τετάρτη 25 Οκτωβρίου, το 5ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων / Chania Film Festival  που θα πραγματοποιηθεί έως 4 Νοεμβρίου στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων, με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης.

Στην έναρξη του φεστιβάλ θα είναι παρών ο Περιφερειάρχης Σταύρος Αρναουτάκης, θεσμικοί εκπρόσωποι, φορείς του πολιτισμού, ο σκηνοθέτης της ταινίας «Το τελευταίο σημείωμα» Παντελής Βούλγαρης η σεναριογράφος Ιωάννα Καρυστιάνη, και δεκάδες ηθοποιοί. 

Περισσότερες από 150 ταινίες που καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος περιεχομένου, αλλά και κινηματογραφικής τέχνης συγκροτούν το φετινό πρόγραμμα. Μυθοπλασία και ντοκιμαντέρ, μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες και σημαντικός αριθμός από animation εντάσσονται σ’ αυτό. Επίσης ειδικές προβολές, αφιερώματα, και ένας πλούσιος κατάλογος ταινιών και εργαστηρίων για σχολεία, στο πλαίσιο της δράσης cineΜαθήματα.  Για 10 ημέρες η καρδιά της Κρήτης θα χτυπά κινηματογραφικά στα Χανιά!

Το πρόγραμμα  αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ

Όσοι βρεθούν στο 5ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων μεταξύ άλλων θα ζήσουν εμπειρίες μοναδικές με:

Πρεμιέρες

• Μια μοναδική πρεμιέρα με την ταινία το «Τελευταίο Σημείωμα» του Παντελή Βούλγαρη. Η ταινία, η οποία γυρίστηκε στα Χανιά, θα ανοίξει το Φεστιβάλ με την παρουσία του σκηνοθέτη Παντελή Βούλγαρη, της σεναριογράφου Ιωάννας Καρυστιάνη, του διευθυντή φωτογραφίας Σίμου Σαρκετζή, των πρωταγωνιστών Ανδρέα Κωνσταντίνου, Αντρέ Χένικε, Μελία Κρίλινγκ και φυσικά δεκάδων ηθοποιών από την Κρήτη που συμμετείχαν στα γυρίσματα.

• Δυο ντοκιμαντέρ μεγάλου μήκους συμπαραγωγές της COSMOTE TV κάνουν πρεμιέρα στο 5ο CFF.  «Το Έπος των Ελλήνων στην Αλβανία»,  τελευταίο ντοκιμαντέρ του Λευτέρη Χαρωνίτη  και το  «Ιχνηλατώντας τα Βήματα του Αποστόλου Παύλου» σε σκηνοθεσία Γρηγόρη Καραντινάκη.

Προτεινόμενα για όσκαρ

• Τα «4.1 miles» της Δάφνης Ματζιαράκη που έφτασε μέχρι τα Oscar, η «Πλατεία Αμερικής» του Γιάννη Σακαρίδη  η οποία είναι προτεινόμενη ταινία από την χώρας μας για το Oscar ξενόγλωσσης ταινίας.

Αφιέρωμα “Σε κάθε τόπο ξένος”

• Η σπαρακτική μικρού μήκους ταινία «The way Home», για τις οικογένειες που χωρίζει η προσφυγιά, το «722ΤΜΧ, Τάγμα Μηχανικού» του Γιάννη Κουφονίκου καθώς και το «Απλώς Αλληλεγγύη» από το project HomeNewHome  που καταγράφουν την άφιξη των προσφύγων σε μικρούς τόπους και τις αγκαλιές που ανοίγουν για να τους υποδεχτούν. Πέντε από τις περίπου 35 ταινίες που συνθέτουν το αφιέρωμα ΣΕ ΚΑΘΕ ΤΟΠΟ ΞΕΝΟΣ που φιλοξενεί το Φεστιβάλ.

Μεταμεσονύχτια προβολή

• Η μεταμεσονύχτια προβολή του Φεστιβάλ αποτελεί πλέον σημείο αναφοράς. Σε συνεργασία με το IN EDIT GREECE  το 5ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων παρουσιάζει το «Gimmy Danger» για τον Iggy Pop και τους STOOGES σε σκηνοθεσία του Τζιμ Τζάρμους. Μια μεταμεσονύχτια προβολή που θα συζητηθεί!

Μουσικές ταινίες

• Η μουσική έχει πάντα ιδιαίτερο χώρο στο Φεστιβάλ μας. Το «Λαούτο Ηλεκτρικό» των Βασίλη Δημητριάδη και Μιχάλη Γερανιού, το « Μάνλιχερ» του Αλέξη Χατζηγιάννη και η «Κανέλα» του Μιχάλη Σταράκη είναι μόνο τρεις από τις μουσικές στιγμές του 5ου CFF.

Ενότητα Video Dance

• «Τεχνολογία και σώμα» – Ο Χορός μέσα από την κάμερα. Δεκαοκτώ ταινίες Video Dance απ΄όλο τον κόσμο συνθέτουν την νέα ενότητα του Φεστιβάλ που επιμελείται η Βιντεογράφος – Ερευνήτρια κίνησης Αλίκη Χιωτάκη.

Ανθρώπινα δικαιώματα

• Θα μπορούσε να φέρει τον τίτλο «ΚΡΑΥΓΕΣ» και να είναι μια ενότητα του Φεστιβάλ. Με διεθνή διαδρομή και πολλές διακρίσεις το «Bref» της Χριστίνας Πιτούλη για τις γυναίκες που μάχονται κατά της κλειτοριδεκτομής, το «Listen» της Valeria Richter για τις σκληρές κοινωνίες όπου η γυναίκα απλά «δεν δικαιούται» και το «All of Me» της Daphne  Schmon για την γυναίκα που μάχεται τον καρκίνο.

Σπάνιες θεματολογίες 

• Έχουν δικαιώματα οι άνθρωποι με αναπηρίες; Στο ντοκιμαντέρ «Μεγαλώσαμε πια!» (The Grown Ups) η σκηνοθέτις  Μάιτε Αλμπέρντι ρίχνει μια διεισδυτική  ματιά στην καθημερινότητα μερικών ανθρώπων με σύνδρομο Down προσεγγίζοντας το δικαίωμά τους στην ενήλικη ζωή. Ένα αντίστοιχο ερώτημα προσεγγίζει και ο Χανιώτης σκηνοθέτης Σταύρος Ψυλλάκης με την εμβληματική του ταινία «Ο Άνθρωπος που Ενόχλησε το Σύμπαν» η οποία παρουσιάζεται στην μεγάλη βερσιόν των 65 λεπτών.

• Οι «Στρίγγλες» του Άγγελου Κοβότσου ακολουθούν τα κορίτσια του ομώνυμου μουσικού συγκροτήματος δημιουργώντας όχι μια μουσική ταινία αλλά το ανάγλυφο των ανθρώπινων σχέσεων μέσα σε μια μουσική συλλογικότητα. Φυσικά όλα αυτά με πολλή μουσική!

Διεθνής κινηματογράφος

• Μια από τις ιδιαίτερες στιγμές  του προγράμματος το «Under the Sun» στο οποίο ο σκηνοθέτης Βιτάλι Μάνσκι προσεγγίζει το λεπτό ζήτημα της ζωής στην Βόρεια Κορέα.

• «Santoalla» των Άντριου Μπέκερ και Ντάνιελ Μέρερ (Η.Π.Α.). Μια εξαφάνιση γεννά υποψίες στο απομακρυσμένο χωριό Σαντοάγια, στην περιοχή της Γαλικίας, βορειοδυτικά της Ισπανίας. Μια γυναίκα αναζητά να βρει τι συνέβη στον σύντροφό της. Η αστυνομία ερευνά. Η ζωή συνεχίζεται. Μέχρι τη στιγμή που η αλήθεια έρχεται στο φως.

• «Plamen // Φλόγα» του  Αντρέ Αντρέεβ. Στις αρχές του 2013, τη Βουλγαρία κατέκλυσε το μεγαλύτερο κύμα διαμαρτυριών από το 1989. Ο Πλάμεν Γκοράνωφ έξω από το Δημαρχείο της πόλης ενημέρωσε ότι εάν δεν παραιτηθεί εντός της ημέρας ο Δήμαρχος, το απόγευμα θα αυτοπυρποληθεί. Κανείς δεν περίμενε ότι θα το κάνει.

• Γυρισμένο το 1975 στην Παλαιόχωρα, την Κάντανο και στη Νέα Ζηλανδία – μεταξύ άλλων, το «Κάποτε σ’ένα Νησί» (Once upon an Island) του Μάικλ Χάβας μιλά για σχέση που αναπτύχθηκε ανάμεσα στους Κρητικούς και τους Μαορί την περίοδο της κατοχής. Ένα σπάνιο ιστορικό ντοκουμέντο που συγκινεί, σε πρώτη ελληνική δημόσια προβολή.

• Στο «CARGO» που είναι γυρισμένο στο Λίβανο, ο μικρός πρωταγωνιστής μακάρι να ήταν απλά ένας ρόλος μιας ταινίας μυθοπλασίας. Ο μικρός Abed όμως, στα αλήθεια γυρνάει στους δρόμους του Λιβάνου, ενώ θυμάται τους δρόμους της Συρίας.

Βραβευμένες ταινίες

• Πέντε από τις πιο πολυσυζητημένες ταινίες μικρού μήκους του τελευταίου χρόνου υπάρχουν στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ. «Μαμά Γύρισα» του Δημήτρη Κατσιμίρη, η «Αλεπού» της  Ζακλίν Λέντζου, το «Mοnodopera» του Λουκιανού Μοσχονά, το «Μάνα μου Καπνοφύτισσα» του Στάθη Γαλαζούλα το «Με Ανοιχτά Φτερά» της Βίβιαν Παπαγεωργίου το «Χρόνου Νήματα» των Παππά, Καντέα- Παπαδόπουλου, Σουλτούκη, Σινιοράκη και Κεφαλά

• «Η δική μου μέρα», είναι η ταινία του γυμνασίου Αλικιανού Χανίων που απέσπασε το πρώτο βραβείο Ντοκιμαντέρ στον Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό Ταινιών Μικρού Μήκους: «Filmakers 2017 – Οι μαθητές κινηματογραφούν». Επίσης επιλέχθηκε από το Canada Kids Film Festival όπου προβλήθηκε πρόσφατα.

• Ο Δομήνικος, πρώην χρήστης ουσιών, περιπλανώμενος σε μια Αθήνα που καταρρέει, με ένα ποδήλατο και μια κάμερα go-pro, συναντά ανθρώπους που κάνουν το ίδιο με εκείνον – μένουν καθαροί από ουσίες και ζουν γεμάτοι συνείδηση. Το βραβευμένο «Village Potemkin» και ο σκηνοθέτης του  Δομίνικος Ιγνατιάδης στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων.

Πρόσωπα

• «Ειρηναίος Γαλανάκης, ένας ειρηνικός επαναστάτης». Το ντοκιμαντέρ του Γιώργου Κουκουράκη και του Θοδωρή Παπαδουλάκη για την ζωή του μεγάλου ιεράρχη. Μια μοναδική διαδρομή πίστης, αγώνα και προσφοράς με ένα πρωτοποριακό κοινωνικό έργο που φώτισε τις ζωές χιλιάδων ανθρώπων στην Κρήτη και τη Γερμανία.

• «Τα σημάδια του ουρανού» της Μάρως Αναστοπούλου. Στην απόμακρη Αμοργό οι άνθρωποι μοχθούν κι απολαμβάνουν τη ζωή με το δικό τους μοναδικό τρόπο. Ο καπετάν Κωνσταντής και ο Λεωνίδας ο βοσκός έχουν ζήσει όλη τους τη ζωή σε αυτή τη μικρή γωνιά της γης κι όμως δεν γνωρίζονται. Η καθημερινότητά τους καθορίζεται από μία κοινή παράμετρο: τα σημάδια τ’ ουρανού.

Δημιουργοί από την Κρήτη

• Είναι Κρητικοί. Κάνουν σημαντικές ταινίες και φυσικά είναι στο πρόγραμμα του 5ου Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων. Ο Μιχάλης Μαθιουδάκης φέρνει «Το Μανάβικο», η Μαρία Παπαδάκη την «Loca», ο Γιώργος Μαστρακούλης το«i Witness» ο Κώστας Μαρινάκης το «Heaven», ο Μανώλης Λεβεντέλης το «LyssaVirus», ο Γιάννης Κρομμυδάκης το «Taxman».

Animation/Comic

• Το animation υπάρχει πάντα στο πρόγραμμα μας …
«Εθνοφοβία» από την Ίριδα Ζιόγκα, «Advice to the Young Artist» της Daniella Shuhman, «Le Clitoris» από την Lori Malepart – Traversy, το «Presse-Papier» της Κατερίνας Ζαρταλούδη και το «Escape» από τoν Μάριο Ιωαννίδη.

Δικαίωμα στον λόγο

• «A leak in Paradise», η ζωή του Ελβετού Rudolf Elmer, πρώην τραπεζίτη και πληροφοριοδότη δημοσίου συμφέροντος. Διώξεις, εξορία, παρενοχλήσεις. Όλα όσα θέλετε να ξέρετε για τους πληροφοριοδότες δημοσίου συμφέροντος. Το «A leak in Paradise» θα προβληθεί στο 5o Chania Film Festival, στο ειδικό αφιέρωμα «Δικαίωμα στο Λόγο».

• Τέσσερις παράλληλες ιστορίες με θέμα το χιούμορ σαν όπλο για πολιτική δράση. Oι διάσημοι Yesmen οργανώνουν την πρώτη μεγάλη φάρσα μέσα στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, με ξεκαρδιστικά αποτελέσματα. Παράλληλα στην τελευταία συνέντευξη πριν τη δολοφονία του, τον Ιανουάριο του 2015, ο διευθυντής του Charlie Hebdo προβλέπει ότι μόνο η βία των ισλαμιστών μπορεί να σκοτώσει το χιούμορ.  O Στέλιος Κούζογλου έρχεται στα Χανιά με την νέα του ταινία «Πεθαίνοντας στο γέλιο»
Και φυσικά πολλές ακόμα ταινίες…

Masterclasses – Workshops – Εκθέσεις – Events

Επίσης στο πρόγραμμα του Φεστιβάλ υπάρχουν …
• Επτά ειδικά σχεδιασμένα masterclasses που περιμένουν τους φίλους του φεστιβάλ.
• Η έκθεση «Το Μετέωρο Βήμα» με τα σκίτσα 28 Ελλήνων  γελοιογράφων για το προσφυγικό.
• Η έκθεση storyboard των τελειόφοιτων σπουδαστών του ΤΕΙ Αθηνών
• Παρουσιάσεις βιβλίων, συζητήσεις, ειδικές εκδόσεις, πάρτι, γεύσεις…

Cine μαθήματα – Εκπαιδευτική δράση

Για τους μαθητές και εκπαιδευτικούς των σχολείων της Κρήης – στο πλαίσιο της εκπαιδευτικής δράσης Cine Μαθήματα έχουν προγραμματιστεί:

• 14 προβολές ειδικά για σχολεία
• 12 εργαστήρια για μαθητές και εκπαιδευτικούς
• Ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για το προσφυγικό
• Προβολές ταινιών που δημιουργήθηκαν από σχολεία
• Παρουσίαση νέων εκπαιδευτικών προγραμμάτων

Αναλυτικά για τα cine Μαθήματα εδώ
Αυτά και πολλά ακόμα συνθέτουν συνθέτουν την γιορτή του Κινηματογράφου στην Κρήτη.

Το 5ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων / Chania Film Festival στο οποίο και σας περιμένουμε.

5ο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων / Chania Film Festival (CFF)
από 25 Οκτωβρίου έως 4 Νοεμβρίου 2016, στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

Το  Φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων και η εκπαιδευτική δράση CineΜαθήματα τελούν υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Πολιτισμού και του Υπουργείου Παιδείας στηρίζονται από την Βουλή των Ελλήνων και σχεδιάζονται και υλοποιούνται  από την Πολιτιστική Εταιρεία Κρήτης και είναι συνδιοργάνωση από τους:

Περιφέρεια Κρήτης      
Περιφερειακή Ενότητα Χανίων    
Πνευματικό Κέντρο Χανίων
Δήμος Χανίων      
Δήμος Πλατανιά

Με την συνεργασία και την υποστήριξη σημαντικών φορέων  του Κινηματογράφου, της Εκπαίδευσης και της Επιστήμης

Και την Χορηγία των Εταιρειών : 

Τράπεζα Χανίων, Κρητικά Ακίνητα ΕΤΑΝΑΠ,  ΜΟΝΤΕΡΝΟ,  Βοτανικό Πάρκο
ΑΝΕΚ Lines , Blue Star, Coffe Island, Μύλοι Κρήτης, Βιοχύμ, ΑΒΕΑ,
Χορηγοί Εκπαιδευτικής Δράσης CineΜαθήματα:  Αρχοντάκης Καφές, Πλαίσιο , ΣΥΦΑΧ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook