Σοκ έχει προκληθεί στην Τουρκία μετά τη διαρροή στο διαδίκτυο μέρους της ομιλίας του πρώην αρχηγού των Ενόπλων Δυνάμεων Ίσικ Κοσάνερ, όπου παραδέχεται τα τραγικά λάθη και τις γκάφες που κάνει ο τουρκικός στρατός στις συμπλοκές του με το ΡΚΚ, σύμφωνα με το onalert.gr.

O Ισίκ Κοσάνερ, ο οποίος παραιτήθηκε πριν από λίγες εβδομάδες, είναι ιδιαίτερα καυστικός και για τους αξιωματικούς και κυρίως των μηχανοκίνητων μονάδων. Στην ομιλία του τονίζει ότι υπάρχουν αξιωματικοί που μόλις γίνει μια μάχη παρατούν τα όπλα τους και φεύγουν.

« Όταν ο αρχηγός της ομάδας που έχω στείλει για επιχείρηση είναι ο πρώτος, που με την πρώτη σφαίρα που πέφτει αφήνει το όπλο και φεύγει , εμείς δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Σημαίνει πως εμείς δεν έχουμε κάνει την απαραίτητη εκπαίδευση… αν ο αρχηγός φεύγει είναι λογικό να πέφτει το μέτωπο. Εδώ ήρθαν δυο άτομα από απέναντι και μας πήραν ομήρους 30 άτομα. Ρεζίλι. Δεν είναι δυνατόν! Μετά το όπλο που άφησε ο αρχηγός μας το δείχνουν στο κουρδικό τηλεοπτικό δίκτυο». Το περιστατικό στο οποίο αναφέρεται ο πρώην αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων έγινε το 2010 στην περιοχή Λίτζε της Νοτιοανατολικής Τουρκίας.

Ο πρώην αρχηγός φέρεται να αποκαλύπτει πως τούρκοι στρατιώτες έχουν σκοτώσει κατά λάθος άτομα από τη δίκη τους μονάδα, καθώς νόμιζαν ότι ήταν Κούρδοι αντάρτες.

Ο Κοσάνερ επίσης αναφέρει πως δεν υπάρχει συντονισμός στον τουρκικό στρατό. Αναφερόμενος στη μάχη του Χάντεπε, όπου ο τουρκικός στρατός έχασε ε7 άνδρες, λέει: «Γίνεται η σύγκρουση. Εδώ πολλές φορές ο αρχηγός πτήσης του μη επανδρωμένου αεροσκάφους δεν συντονίστηκε με τον αρχηγό που έδινε μάχη στο μέτωπο».

Ο πρώην τούρκος επιτελάρχης τονίζει πως σε πολλά σημεία της επικράτειας ο στρατός έχει τοποθετήσει νάρκες τις οποίες δεν γνωρίζει όμως που βρίσκονται. «Εδώ δεν έχουμε κρατήσει σημειώσεις για τις νάρκες που έχουν τοποθετηθεί στα σύνορα. Υπήρξε άνθρωπος που περνούσε από εκεί και τις πάτησε. Έχει τύχει να καλέσω ειδική μονάδα για να τις καθαρίσει. Τώρα πως γίνεται να έχουν τοποθετηθεί πριν από 10-20 χρόνια και να μην γνωρίζουμε που βρίσκονται».

Τραγικό είναι πάντως πως στη γειτονική χώρα υπέκλεπταν και συνομιλία του αρχηγού των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων. Σύμφωνα με μερίδα του τουρκικού τύπου η συνομιλία του Κοσάνερ , έχει γίνει πριν από 13 μήνες στην πόλη Τούντζελι.

Ο τουρκικός Τύπος για τις αποκαλύψεις για το επίπεδο του τουρκικού στρατού


"Πικρή ομολογία απο τον αρχηγό" είναι ο τίτλος της Hürriyet που κάνει αναφορά στις αποκαλύψεις του πρωην αρχηγού των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων Ισίκ Κοσάνερ για το τραγικό επίπεδο του Στρατού.


"Ομολογία 30 ετών" είναι ο τίτλος της τουρκικής εφημερίδας Radikal και τονίζει "τα λόγια του Κοσάνερ δείνχουν τα τραγικά λάθη στη μάχη κατα του PKK.


 
H Vatan έχει τίτλο " υπέκλεψαν τη συνομιλία κι εκείνου" και τονίζει οτι η ομιλία του Κοσάνερ έχει γίνει πριν απο 13 μήνες.