Νέο πακέτο μέτρων λιτότητας ύψους 750 εκατ. ευρώ παρουσίασε η κυπριακή κυβέρνηση στο κοινοβούλιο την Τετάρτη, προκειμένου να αποφύγει η χώρα μια νέα υποβάθμιση από τους οίκους αξιολόγησης και την επιδείνωση της οικονομικής κατάστασής της, εξέλιξη που θα την ανάγκαζε να γίνει η τέταρτη χώρα της ευρωζώνης που θα προσέφευγε στον ευρωμηχανισμό διάσωσης.

Μεταξύ των νέων μέτρων η περικοπή του μισθού των νεοπροσληφθέντων δημοσίων υπαλλήλων κατά 10% και η περικοπή επιδομάτων.

Ωστόσο, πολλοί βουλευτές, κρίνουν ανεπαρκή τα μέτρα. Το νέο πακέτο λιτότητας θα ψηφιστεί στις 26 Αυγούστου.

Ειδικότερα, όπως αναφέρει το Reuters, ο υπουργός Οικονομίας Κίκης Καζαμίας είπε στους βουλευτές ότι η κυβέρνηση δεσμεύεται να περικόψει το μισθό των νεοπροσληφθέντων στο δημόσιο τομέα κατά 10%, να μειώσει επιδόματα και να πατάξει την φοροδιαφυγή.

Οι προτάσεις αυτές στοχεύουν να εξασφαλίσει η κυβέρνηση την στήριξη της αντιπολίτευσης για το νέο πακέτο μέτρων, το οποίο θα κατατεθεί προς ψήφιση στη βουλή στις 26 Αυγούστου, αντί για τις 25 Αυγούστου που ήταν η αρχική ημερομηνία.

Η αντιπολίτευση, ωστόσο, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο in.gr, απέρριψε τις προτάσεις της κυβέρνησης ως προσπάθεια αποπροσανατολισμού.

«Περίμενα να ακούσω περισσότερα», είπε στον Κ.Καζαμία ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής Επιτροπής Νικόλας Παπαδόπουλος, μετά την απαρίθμηση των μέτρων που συμπεριλαμβάνουν νομοθετική ρύθμιση για την έκδοση αποδείξεων και την δίωξη των φοροφυγάδων.

Και άλλοι βουλευτές επέκριναν το νομοσχέδιο ως ανεπαρκές για την αντιμετώπιση των δημοσιονομικών προβλημάτων της Νήσου.

«Δεν είναι επαρκές (το πακέτο μέτρων), αλλά αποτελεί βήμα προς την σωστή κατεύθυνση», υπερασπίστηκε το πακέτο ο Κίκης Καζαμίας ενώπιον του κοινοβουλίου.

«Κάθε απόρριψη ή αναβολή αποφάσεων, χωρίς να παρέχουμε σοβαρές ενδείξεις για το πού βαδίζουμε, ίσως δημιουργήσει δυσμενείς εντυπώσεις σε όσους μας παρακολουθούν», πρόσθεσε ο κ. Καζαμίας σε μια έμμεση αναφορά στους οίκους αξιολόγησης.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook