Σχεδόν μηδενική αποδοτικότητα εμφάνισαν τον Ιούνιο οι 34 μεγαλύτερες εφορίες της χώρας, οι οποίες και εισπράττουν περίπου το 70% των συνολικών φορολογικών εσόδων.

Από την εικόνα αυτή δεν ξεφεύγουν εφορίες του Ηρακλείου, καθώς από τα στοιχεία απόδοσης που ανάρτησε στο διαδίκτυο η Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών, προκύπτει ότι ΔΟΥ του Ηρακλείου «πρωταγωνιστούν» στη λίστα με τις λιγότερο αποδοτικές εφορίες της χώρας.

Τρανταχτό παράδειγμα αποτελεί η Β’ ΔΟΥ Ηρακλείου, όπου τον μήνα Ιούνιο έγιναν μηδενικές εισπράξεις ληξιπρόθεσμων χρεών μέσω κατασχέσεων περιουσιακών στοιχείων, γεγονός που προμηνύει τη μαύρη τρύπα στα αναμενόμενα έσοδα.

Επίσης, στο ίδιο κατάστημα, κάθε υπάλληλος πραγματοποίησε κάτω από έναν έλεγχο (0,56) ενώ η καλύτερη απόδοση σημειώθηκε σε ΔΟΥ της Χαλκίδας με τους ελέγχους να φτάνουν στο 1,28 ανά υπάλληλο.

5.563 υποθέσεις φορο – παραβάσεων δεν έχουν ελεγχθεί

Στα συρτάρια των εφοριών βρίσκονται χωρίς να έχουν ελεγχθεί 358.503 φάκελοι υποθέσεων φοροδιαφυγής. Σύμφωνα με τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών από τις 511.325 υποθέσεις φορο-παραβάσεων που εντοπίστηκαν από διασταυρώσεις και ελέγχους και εστάλησαν για έλεγχο στις ΔΟΥ όλης της χώρας μέχρι και χθες έκλεισαν οι 152.822 δηλαδή, τρεις στις δέκα (ποσοστό 30%).

Από τις υποθέσεις που έκλεισαν βεβαιώθηκαν φόροι ύψους 460,45 εκατ. ευρώ ή 3.012 ευρώ κατά μέσο όρο. Πρόκειται για υποθέσεις που αφορούν φυσικά και νομικά πρόσωπα που εντοπίστηκαν από διασταυρώσεις να έχουν αμελήσει να υποβάλλουν δηλώσεις ΦΠΑ, φορολογίας εισοδήματος ή συγκεντρωτικές καταστάσεις, να έχουν κρύψει από την εφορία εισοδήματα (από ενοίκια, επιχειρηματική αμοιβή), να έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και ταυτόχρονα ακίνητα μεγάλης αξίας, να μην έχουν δηλώσει ακίνητα ή άλλα περιουσιακά στοιχεία που απέκτησαν.

Τη βάση «πέρασαν» μόλις 24 ΔΟΥ οι οποίες μπόρεσαν από την αρχή του έτους μέχρι και χθες να κλείσουν άνω του 50% των φορουποθέσεων που τους ανατέθηκαν. Οι 264 εφορίες έλεγξαν λιγότερες από τις μισές υποθέσεις με 43 ΔΟΥ να έχουν κλείσει μόλις το 20% των φορο-υποθέσεων.

Η Α ΔΟΥ Ηρακλείου, έχει την τρίτη θέση στη λίστα με τις εφορίες που έχουν τις  περισσότερες ανέλεγκτες υποθέσεις φορο-παραβάσεων με 5.563 υποθέσεις ενώ προηγείταιται η ΔΟΥ Χαλκίδας (5.580 υποθέσεις) και  η ΔΟΥ Ρόδου με 5.577 ανέλεγκτες υποθέσεις.

Σε τι αφορούν τα στοιχεία

Τα στοιχεία που δημοσιοποιήθηκαν από τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών. αφορούν στον αριθμό των προσωρινών ελέγχων ανά υπάλληλο, στην πρόοδο των προσωρινών ελέγχων και στην προώθηση των διασταυρώσεων.

Επίσης αφορούν στα έσοδα που προκύπτουν από αυτές, στην ένδειξη μη συμμόρφωσης των φορολογουμένων και στον αριθμό των κατασχέσεων σε σχέση με τον αριθμό των ληξιπρόθεσμων οφειλετών.

Μάλιστα, σύμφωνα με τη λίστα της Γενικής Γραμματείας, το Ηράκλειο είναι η μόνη περιοχή, παρέα με την Αθήνα, που δύο καταστήματά της ( Α και Β ΔΟΥ) παρουσιάζουν ρεκόρ χαμηλής αποδοτικότητας.

Βέβαια σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς η κατάσταση αυτή είναι ενδεικτική της έλλειψης ρευστότητας από την πλευρά των επιτηδευματιών, οι οποίοι δεν προσέρχονται στις Εφορίες να τακτοποιήσουν τις υποθέσεις τους.

Χαμηλή αποδοτικότητα για τις εφορίες στη Κρήτη

Σύμφωνα με αντίστοιχα στοιχεία που δημοσιεύτηκαν από το Υπουργείο Οικονομικών τον Ιούνιο, σε χαμηλά επίπεδα κυμαίνεται η απόδοση των 14 Δ.Ο.Υ. της Κρήτης, αναφορικά με τον έλεγχο και το κλείσιμο υποθέσεων από την 1η Ιανουαρίου 2011 μέχρι και τον Ιούνιο.

Σύμφωνα με τα τότε στοιχεία, στη Κίσαμο έχει διεκπεραιωθεί το μεγαλύτερο ποσοστό των υποθέσεων που αποτελούν αρμοδιότητα της εφορίας, ενώ στο Τυμπάκι εμφανίζονται οι περισσότερες εκκρεμότητες, αξιολογώντας με μηδενικό ποσοστό την αποδοτικότητα της υπηρεσίας.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook