Ανοιχτοί σε διάλογο παραμένουν οι φαρμακοποιοί με το υπουργείο Υγείας για την «απελευθέρωση» του επαγγέλματός τους. Σημείο τριβής παραμένουν τα πληθυσμιακά κριτήρια για το άνοιγμα νέων φαρμακείων, για το οποίο δηλώνουν ανυποχώρητοι, προειδοποιώντας με κινητοποιήσεις σε περίπτωση διαφωνίας.

Η έκτακτη Γενική Συνέλευση του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα, εξέτασε την πορεία διαπραγματεύσεων με το υπουργείο Υγείας, για το σύνολο των μέτρων που αφορούν το φαρμακευτικό επάγγελμα.

Ο διάλογος με το υπουργείο Υγείας συνεχίζεται και αναμένεται να ολοκληρωθεί τις επόμενες ημέρες, οπότε και θα διαμορφωθεί το τελικό νομοσχέδιο. «Εάν στα τελικά σημεία του νομοσχεδίου δεν υπάρχει συμφωνία, η ΓΣ εξουσιοδοτεί το ΔΣ για οργάνωση πανελλαδικών κινητοποιήσεων», αναφέρει απόφαση της Γενικής Συνέλευσης.

Σημείο τριβής συνεχίζει να αποτελεί το θέμα της αναθεώρησης των πληθυσμιακών κριτηρίων. Οι φαρμακοποιοί, διαφωνούν και υποστηρίζουν ότι αυτό θα έχει ως συνέπεια την υπερβολική αύξηση του αριθμού των φαρμακείων άρα και της δαπάνης.

«Για λόγους δημοσίου συμφέροντος και προστασίας των ασφαλιστικών ταμείων, καμιά πρόταση δεν πρέπει να οδηγεί σε αύξηση του ήδη υπερβολικού αριθμού των φαρμακείων» λένε.

Σύγκλιση παρατηρείται στα θέματα κλιμακούμενης έκπτωσης των φαρμακείων προς τα ασφαλιστικά ταμεία, αλλά και συστέγασης φαρμακοποιών που θα δίνει τη δυνατότητα σε νέους φαρμακοποιούς να βρουν εργασία.

Ειδικότερα: Θέσπιση κλιμακωτής έκπτωσης προς τα Ασφαλιστικά Ταμεία τηρουμένης της αναλογίας 1 προς 3 σε σχέση με επιβάρυνση της Βιομηχανίας. Βασική προϋπόθεση είναι η εμπρόθεσμη πληρωμή σύμφωνα με το νόμο εκ μέρους των Ασφαλιστικών Ταμείων προς τα φαρμακεία.

Διευκόλυνση πρόσβασης νέων φαρμακοποιών με συστέγαση με τους παλαιούς. Προϋπόθεση να μην υπάρξει αύξηση του αριθμού των φαρμακείων, γιατί το άνοιγμα νέων φαρμακείων σημαίνει καταστροφή για τις δαπάνες υγείας των Ασφαλιστικών Ταμείων.

Αντίθετα, οι φαρμακοποιοί επιμένουν στο ποσοστό 20%-25% των φαρμακείων που διημερεύουν το Σάββατο.

«Η όποια τελική ρύθμιση της Κυβέρνησης πρέπει να λαμβάνει υπόψη την Κοινοτική Οδηγία 123/2006 που ρητά εξαιρεί τις υπηρεσίες υγείας και τα φαρμακεία από την \”απελευθέρωση\” υπηρεσιών, για λόγους δημοσίου συμφέροντος και προστασίας της δημόσιας υγείας. Επίσης πρέπει να λαμβάνει υπόψη τις πρόσφατες αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, περί αναγκαιότητας ύπαρξης πληθυσμιακών κριτηρίων και ανεξαρτησίας του φαρμακείου», αναφέρει η απόφαση της Γενικής Συνέλευσης του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Στο μεταξύ ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Λοβέρδος απέστειλε στην Ευρωπαϊκή Ένωση, επιστολές στις οποίες μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνει και τις ρυθμίσεις που προκύπτουν από τον κοινωνικό διάλογο για την απελευθέρωση του φαρμακευτικού επαγγέλματος. Ο υπουργός δηλώνει αισιόδοξος για την πορεία των διαβουλεύσεων τόσο μεταξύ των κοινωνικών εταίρων όσο και με την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου οι όποια τυχόν συμφωνία να εγκριθεί και από την ΕΕ.

«Προχωρήστε άμεσα και με διάλογο στο άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων, αυτή η μεταρρύθμιση θα κάνει φθηνότερες τις υπηρεσίες προς τον πολίτη, θα μειώσει τη γραφειοκρατία και θα αυξήσει την ανταγωνιστικότητα της οικονομίας», είπε νωρίτερα ο πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου σε σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου.

Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα της κυβέρνησης, οι αρμόδιοι υπουργοί θα πρέπει ως τα μέσα του μηνός να είναι σε διάλογο με τις διάφορες επαγγελματικές ομάδες ώστε στα τέλη Ιανουαρίου να έλθει στη Βουλή το «νομοσχέδιο-ομπρέλα» του υπουργείου Οικονομικών για το άνοιγμα των κλειστών επαγγελμάτων.

Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook