Σήμερα θα εκδοθεί η εγκύκλιος για τον ΦΠΑ στην εστίαση, η οποία θα εφαρμοστεί ως έχει μέχρι τον Οκτώβριο οπότε και θα επανεξεταστεί στο πλαίσιο του νέου εθνικού φορολογικού συστήματος, δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Παντελής Οικονόμου, μιλώντας το πρωί στην τηλεόραση της ΝΕΤ.

Ο κ. Οικονόμου ανέφερε, όπως δημοσιεύει η express.gr, ότι η απόφαση για αύξηση του ΦΠΑ είχε παρθεί από την προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου, ως αντισταθμιστικό μέτρο για την μη εξίσωση του φόρου στο πετρέλαιο θέρμανσης. Ο αναπληρωτής υπουργός, σημείωσε ότι έπρεπε να ληφθεί το συγκεκριμένο μέτρο, όπως και τα άλλα που περιλαμβάνονται στο Μεσοπρόθεσμο, ώστε να προκύψουν οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής του Ιουλίου. Απέκλεισε πάντως το ενδεχόμενο να παρθούν νέα μέτρα, εκτιμώντας ότι και μόνον το μεσοπρόθεσμο μπορεί να οδηγήσει σε υλοποίηση των στόχων.

Αναφερόμενος στις συζητήσεις με την τρόικα, ο κ. Οικονόμου τόνισε ότι στη ρητορική του υπουργείου Οικονομικών δεν υπάρχει ο όρος επαναδιαπραγμάτευση, διότι η Ελλάδα τηρεί τις δεσμεύσεις της και θα πρέπει να τις τηρήσουν και οι εταίροι της χώρας. Η συζήτηση με την τρόικα πάντως, θα αφορά τα νέα δεδομένα που προκύπτουν από την ύφεση όπως η πρόβλεψη για αυξημένα έσοδα κατά 7% έως το τέλος του έτους.

Πρόσθεσε, μάλιστα, ότι για πέμπτο δεκαήμερο από τον Ιούνιο οπότε και παρατηρήθηκε υστέρηση στην οποία αναφέρονται σημερινά δημοσιεύματα, καταγράφεται αύξηση στα φορολογικά έσοδα απο τις ΔΟΥ κατά 3%.

Ειδικά για τις ΔΟΥ ο κ. Οικονόμου παρουσίασε μια άλλη εκδοχή του σχεδίου συγχωνεύσεων καθώς -όπως είπε- θα κλείσουν λιγότερες εφορίες από όσες έχει αναφερθεί στο παρελθόν και θα γίνει εσωτερική συγχώνευση των υπηρεσιών τους προκειμένου να γίνουν λειτουργικές και αποτελεσματικές. Σε ότι αφορά στα ονόματα των φοροφυγάδων και μεγαλοοφειλετών, δήλωσε ότι δεν συμφωνεί να δημοσιοποιηθούν ονόματα αλλά να επιβληθούν κυρώσεις. Είναι αναγκαίο είπε, μεταξύ άλλων, «ο επώνυμος « φοροφυγάς να τιμωρηθεί παραδειγματικά.

Για τη φοροκάρτα, άφησε να εννοηθεί ότι επανεξετάζεται να δοθούν κίνητρα με γνώμονα να ενισχυθεί το κίνημα των αποδείξεων. Σημείωσε, μάλιστα, το πόσο μεγάλη σημασία έχει να συλλέγονται αποδείξεις από υδραυλικούς και εργολάβους, έναντι αποδείξεων που έτσι και αλλιώς εκδίδουν μεγάλες επιχειρήσεις όπως τα σούπερ μάρκετ.