Με κάθε μεγαλοπρέπεια τίμησε ο δήμος Φαιστού τον προστάτη Άγιο του Τυμπακίου και πρώτο Επίσκοπο Κρήτης Άγιο Τίτο.

Πλήθος κόσμου συνέρευσε στον Μητροπολιτικό Ναό του Αγίου Τίτου στο Τυμπάκι, τόσο την παραμονή εορτασμού, όσο και στις 25 Αυγούστου. Την ημέρα εορτασμού του Αγίου Τίτου τελέστηκε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Γορτύνης και Αρκαδίας κ. Μακάριου. Στη Θεία Λειτουργία συμμετείχε επίσης, τιμώντας το την Ιερά Μητρόπολη, το Δήμο Φαιστού, αλλά και τη Δημοτική Ενότητα Τυμπακίου, ο πρώτος Επίσκοπος του ανεξάρτητου κρατιδίου Μποσουάντας Βορείου Αφρικής κ. Γενάδιος.

\"\"

Στην Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, παραβρέθηκαν επίσης μεταξύ άλλων ο Αντιπεριφερειάρχης Κρήτης κ. Ευρυπίδης Κουκιαδάκης , ο Εισαγγελέας Πρωτοδικών κ. Νίκος Μαρκάκης, η δήμαρχος Φαιστού κ. Μαρία Πετρακογιώργη Ανυφαντάκη, ο δήμαρχος Γόρτυνας κ. Νίκος Σχοιναράκης, αντιδήμαρχοι των δήμων Φαιστού και Γόρτυνας, δημοτικοί σύμβουλοι του δήμου Φαιστού, εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας και Στρατού, καθώς και πλήθος κόσμου.

\"\"

Το δήμο Φαιστού τίμησαν επίσης με την παρουσία τους, οι Ιταλοί καθηγητές που συμμετείχαν στις ανασκαφές σε Φαιστό, Αγία Τριάδα, αλλά και Γόρτυνα, κ. Αντονίνο Ντι Βίτα και κ. Βιτσέντζο Λα Ρόζα. Τόσο η Ιερά Μητρόπολη Γορτύνης και Αρκαδίας, όσο και οι Δήμοι Φαιστού και Γόρτυνας, τίμησαν για την προσφορά τους τις δύο εξέχουσες προσωπικότητες.

\"\"

«Είναι ιδιαίτερη η χαρά και η τιμή που μας κάνετε με την παρουσία σας στο δήμο Φαιστού» ανέφερε μεταξύ άλλων η δήμαρχος Φαιστού Μαρία Πετρακογιώργη Ανυφαντάκη και πρόσθεσε:
«Είναι γνωστό το πλούσιο πολιτισμικό απόθεμα του δήμου Φαιστού που διαρκώς αναδεικνύουμε και συνεχίζουμε να στηρίζουμε με όλες μας τις δυνάμεις. Εσείς είστε από τους Διεθνείς Επιστήμονες που έχουν συμβάλει σ’ αυτή την προβολή και ανάδειξη του πολιτισμού μας, η οποία ήδη έχει γίνει παγκόσμια μέσα από διάφορες δράσεις, από Διεθνείς προβολές ντοκυμαντέρ, αλλά και την προσφορά σας. Σήμερα σας προσφέρουμε μια εύφημο μνεία, αλλά κι ένα συμβολικό δώρο ως ελάχιστο χρέος ανταπόδοσης στην προσφορά και το έργο σας».

Μετά τη σύντομη ομιλία της η δήμαρχος πρόσφερε στους δύο επιστήμονες έναν αναμνηστικό πάπυρο ευφήμου μνείας, αλλά και μια χρυσή καρφίτσα με το Δίσκο της Φαιστού.

Ιδιαίτερα συγκινημένοι, αλλά και χαρούμενοι δήλωσαν μετά τη βράβευση τους, τόσο από την Ιερά Μητρόπολη, όσο και από τους δήμους Φαιστού και Γόρτυνας οι δύο επιφανείς επιστήμονες.

\"\"

«Είναι μεγάλη η χαρά που σήμερα μας τιμά ο δήμος Φαιστού, αλά και η Ιερά Μητρόπολη και ο Δήμος Γόρτυνας» ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. Αντονίνο Ντι Βίτα και πρόσθεσε:
«Χαιρόμαστε ιδιαίτερα που βρισκόμαστε σ’ έναν τόπο με πλούσια ιστορία και πολιτισμό κι είναι μεγάλη η τιμή που μας γίνεται σήμερα. Σας ευχαριστούμε θερμά, όπως ευχαριστούμε θερμά και την Πολιτεία, που ονόμασε δύο νέους δήμους Φαιστού και Γόρτυνας, γιατί αυτό αποτελεί ελάχιστη χαρά και ικανοποίηση για τους αρχαιολόγους, τους επιστήμονες, αλλά και τους ανθρώπους του πολιτισμού».

Με μετριοφροσύνη, αλλά και σεβασμό δέχτηκε τη βράβευση του, ο κ. Βιτσέντζο Λα Ρόζα.

\"\"

«Δεν είμαι σίγουρος πως αξίζω τόσο μεγάλη τιμή» σχολίασε με μετριοφροσύνη ο κ. Λα Ρόζα για να τονίσει:

«Ευχαριστώ πολύ την Ιερά Μητρόπολη Γορτύνης και Αρκαδίας, το δήμο Φαιστού, αλλά και το δήμο Γόρτυνας για την τιμή που μας κάνουν και για την ευγνωμοσύνη που δείχνουν στο πρόσωπο μας. Είναι σπουδαίο να θυμάστε και ν’ αναδεικνύετε τον πολιτισμό σας, αλλά και τον πλούτο του τόπου σας. Είμαστε πολύ ευτυχείς που βλέπουμε να γίνονται σημαντικές προσπάθειες με στόχο τον πολιτισμό και την ιστορία μας».

Μετά το πέρας της Αρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, αλλά και της Τελετής Βράβευσης των δύο επιστημόνων, παραδοσιακό κέρασμα πρόσφερε ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τυμπακίου, στον προαύλιο χώρο της εκκλησίας Αγίου Τίτου. Γεύμα παράλληλα προς τιμή των εκλεκτών προσκεκλημένων του, παρέθεσε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Γορτύνης και Αρκαδίας στον Κόκκινο Πύργο.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook