Σε ανοδική τροχιά επέστρεψε χθες ο χρυσός -ανακτώντας εν μέρει το έδαφος που έχασε το προηγούμενο διήμερο-, καθώς η νευρικότητα στα χρηματιστήρια (εν αναμονή της ομιλίας Μπερνάνκι στο Jackson Hole σήμερα) έδωσε πάλι επιχειρήματα για επιστροφή στην ασφάλεια που προσφέρει το πολύτιμο μέταλλο.

Στις πρωϊνές συναλλαγές στην Ασία, σύμφωνα με την \”Ημερησία\”, ο χρυσός υποχωρούσε κατά 3% -ή πάνω από 200 δολάρια σε σχέση με το ρεκόρ της Τρίτης πάνω από τα 1.900 δολ./ουγκιά-, με τη διορθωτικη κίνηση να εντείνεται και από την αύξηση 27% στα margins των προθεσμιακών συμβολαίων χρυσού που ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τετάρτης το CME Group, το μεγαλύτερο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του κόσμου. Στη συνέχεια της ημέρας, όμως, με τους χρηματιστηριακούς δείκτες να επιστρέφουν «στο κόκκινο», εμφανίστηκαν αγοραστές στο χρυσό, που αργά χθες το βράδυ διαπραγματευόταν στο 1,760 δολ./ουγκιά, με ημερήσια κέρδη 0,5% και έχοντας απομακρυνθεί σημαντικά από το χαμηλό της ημέρας στα 1.702,44 δολ.

Πολλοί παράγοντες της αγοράς παραμένουν αισιόδοξοι για την πορεία του μετάλλου σε μεσο-μακροπρόθεσμο ορίζοντα, αν και προειδοποιούν ότι η πρόσφατη διόρθωση μπορεί να μην έχει ολοκληρώσει τον κύκλο της. «Ο χρυσός μπορεί να οπισθοχωρήσει λίγο ακόμα, αλλά η ευρύτερη ανοδική τάση παραμένει άθικτη», λέει ο Έβαν Σμιθ της U.S. Global Investors. Κι ο Στάνλεϊ Κράουτς της Aegis Capital προσθέτει ότι «η ταχύτητα και η ένταση της διόρθωσης υποδεικνύει ότι προκαλείται από την έξοδο των βραχυπρόθεσμων επενδυτών και όχι των μακροπρόθεσμων».

Χωρίς σαφή κατεύθυνση κινήθηκε η αγορά πετρελαίου χθες, με το μπρεντ (συμβόλαιο παράδοσης Σεπτεμβρίου) να καταγράφει μικρά κέρδη 0,27% και να διαπραγματεύεται στα 110,45 δολ./βαρέλι. Το αμερικανικό αργό, πάλι, κυμαινότανι στα 85 δολ./βαρέλι, με μικρές απώλειες 0,18% και τους επενδυτές να παρακολουθούν με ανησυχία την πορεία του Τυφώνα Αϊρήν που κατευθυνόταν προς την πυκνοκατοικημένη Ανατολική Ακτή των ΗΠΑ, απειλώντας τα διυλιστήρια της περιοχής.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook