Ένας πίνακας των Χανίων με αξία μεγαλύτερη από 50 χιλ. δολ. – Πώς ένας συλλέκτης πλήρωσε με τη ζωή του, την μεταπώληση του έργου για καλό σκοπό- Τι λέει ο ζωγράφος 

Σκοτεινό, μυστήριο η ακόμα και τρομακτικό, θα χαρακτήριζε κάποιος ενα έργο τέχνης του Ρόμπερτ Βαντερχορστ, που αποτυπώνει το παλιό λιμάνι Χανίων.

Ο κος Βάντερχορστ μίλησε  στο Flashnews.gr, για το συγκεκριμένο έργο που δημιούργησε πριν από 17 χρόνια και συγκαταλέγεται στα αγαπημένα του καθώς και για την συγκλονιστική ιστορία πίσω από την πώληση του πίνακα.

Το έργο είναι εμπνευσμένο από το άγαλμα “The Sentinel” του Καναδού Πολ Φέρλει, και από μια φωτογραφία της γυναίκας του, Άλισον Σμιθ, πού ζούσε και έκανε μαθήματα αγγλικών στα Χανιά επί 11 χρόνια.

Ο καμβάς πωλήθηκε στον συλλέκτη και προσωπικό του φίλο, τον Mike Frastacky από το Βανκούβερ, για 25.000 χιλιάδες δολάρια, ο οποίος τον μεταπώλησε για 55.000 χιλιάδες δολάρια σε ένα άλλο συλλέκτη στο Τορόντο, του Καναδά, λίγα χρονιά αργότερα.

Ο λόγος της μεταπώλησης ήταν διότι ο φιλάνθρωπος Καναδός, επιθυμούσε να κατασκευάσει ένα σχολείο για μικρά παιδιά, που θα εξυπηρετούσε έξι χωριά στο Ναρίν, βόρεια του Αφγανιστάν.

Ωστόσο, την μεγαλειώδη και γενναιόδωρη αυτή πράξη του, ο Mike Frastacky σε ηλικία 56 ετών, την πλήρωσε με την ίδια την ζωή του καθώς δολοφονήθηκε με τρεις σφαίρες στο κεφάλι, από τους Ταλιμπάν στις 26 Ιουλίου του 2006, λίγο καιρό αφότου ολοκληρώθηκε η ανέγερση του σχολείου.

Ο Frastacky άλλωστε, αντιπροσώπευε οτιδήποτε οι Ταλιμπάν και άλλοι εχθροί της δημοκρατίας, απεχθάνονταν,με αποτέλεσμα κατά την διάρκεια της παραμονής τους στην αφιλόξενη για αυτόν χώρα, να στοχοποιηθεί.

Ο Mike Frastacky

Σήμερα το αριστούργημα αυτό βρίσκεται σε κάποια προσωπική συλλογή στον Καναδά, με την αξία του έργου να έχει ανέβει κατά πολύ.

Τι αποτυπώνεται στον καμβά

Ο καλλιτέχνης του έργου μας αναλύει περισσότερα σχετικά με το δημιούργημα του καθώς και τις παρεμβάσεις  που έχει κάνει στο σκηνικό.

«Παρατηρούμε μια μουντή χειμερινή ημέρα στο παλιό λιμάνι Χανίων, με μια καταιγίδα να έρχεται από πολύ μακριά. Τόσο το μπρούτζινο άγαλμα όσο και μια γυναίκα στέκονται “φρουροί” για μια ενδεχόμενη απειλή που πλησιάζει την πόλη των Χανίων.»

Εδώ ο ζωγράφος αφήνει ένα ερώτημα να αιωρείται αναφορικά με αυτή την “απειλή”, λέγοντας “Ποια είναι η απειλή που προκαλεί ανησυχία και από ποια κατεύθυνση προέρχεται; Είναι ο ίδιος ο άνθρωπος, η φύση ή και τα δυο μαζί; “

Στον καμβά αποτυπώνεται επίσης η φιγούρας μιας ηλικιωμένης γυναίκας, ενός παιδιού καθώς και ενός πρόβατου. Ο κος Βάντερχορστ μας αναφέρει ότι η σκηνή  είναι εμπνευσμένη από μια φωτογραφία που είχε βγάλει η γυναίκα του σε ένα χωριό της Κρήτης, το μακρινό 1976, σκηνή την οποία μετέφερε στο έργο του.

Να τονιστεί ότι το έργο είναι ζωγραφισμένο σε καμβά 28Χ20, χρησιμοποιώντας λάδια ως μοναδικό υλικό ενώ γενικότερα οι πίνακες του Robert Vanderhorst οραματίζονται έναν κόσμο όπου οι ψυχολογικές, κοινωνικές και υλικές διαδικασίες είναι στενά συνδεδεμένες.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook