H Γερμανία άλλαξε τις ισορροπίες στην ψηφοφορία

Την πενταετή ανανέωση της αδειοδότησης του ζιζανιοκτόνου glyphosate αποφάσισε, τη Δευτέρα (27/11/2017), η Ειδική Επιτροπή Γεωργίας των χωρών μελών της ΕΕ. Η ειδική πλειοψηφία έγινε εφικτή μετά την αλλαγή στάσης της Γερμανίας.

Σύμφωνα με την Κομισιόν, δεκαοχτώ κράτη μέλη υπερψήφισαν την πρόταση (μεταξύ αυτών και η Πολωνία, Βουλγαρία και Ρουμανία, οι οποίες στις προηγούμενες ψηφοφορίες απείχαν), εννέα κράτη μέλη την καταψήφισαν (ανάμεσα στα οποία η Ελλάδα και η Κύπρος) και ένα κράτος μέλος (η Πορτογαλία) απείχε. Έτσι επιτεύχθηκε η ειδική πλειοψηφία που απαιτείτο για να περάσει η πρόταση, η οποία είχε απορριφθεί στις αρχές Νοεμβρίου.

«Η σημερινή ψηφοφορία δείχνει ότι, όταν όλοι θέλουμε, είμαστε σε θέση να μοιραστούμε και να αποδεχόμαστε τη συλλογική μας ευθύνη στη λήψη των αποφάσεων», δήλωσε ο Επίτροπος Υγείας κ. Vytenis Andriukaitis.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα εκδώσει τώρα την απόφαση – πριν λήξει η ισχύουσα άδεια στις 15 Δεκεμβρίου – όπως προβλέπει η ισχύουσα νομοθεσία της ΕΕ.

Δυσαρέσκεια Copa Cogeca για ανανέωση μόνο για πέντε χρόνια

Η ένωση των Ευρωπαίων αγροτών και αγροτικών συνεταιρισμών Copa και Cogeca ωστόσο, δεν είναι ικανοποιημένη γιατί η ανανέωση εγκρίθηκε για «πέντε χρόνια και όχι για δεκαπέντε».

«Μιλάμε για μία χημική ουσία ευρείας χρήσης που θεωρείται ασφαλής, τη χρησιμοποιούμε με πολύ υπεύθυνο τρόπο στην Ευρώπη, είμαστε νομικά εκπαιδευμένοι και οι ψεκαστήρες μας δοκιμάζονται αρκετά συχνά. Είμαστε αρκετά απογοητευμένοι από αυτή την απόφαση, η οποία δεν φέρνει ένα τέλος στη αβεβαιότητα που αντιμετωπίζουν οι αγρότες της ΕΕ.

Θα έπρεπε να έχει ανανεωθεί για 15 χρόνια από τη στιγμή που δόθηκε θετική αξιολόγηση τόσο από την Ευρωπαϊκή Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων (EFSA) όσο και από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Χημικών Προϊόντων (ECHA). Χωρίς αυτό, οι προμήθειες τροφίμων στην Ευρώπη θα τεθούν σε κίνδυνο, καθώς επί του παρόντος δεν υπάρχουν εναλλακτικές λύσεις στην αγορά».

Πολιτική κρίση στην Γερμανία φέρνει η ανανέωση αδειοδότησης

Η ανανέωση της άδειας χρήσης του ζιζανιοκτόνου από την ειδική επιτροπή Γεωργίας της ΕΕ προκαλεί εντάσεις στον απερχόμενο κυβερνητικό συνασπισμό της Γερμανίας, σε μια περίοδο που συντηρητικοί και σοσιαλδημοκράτες ετοιμάζονται να διαπραγματευτούν τη συμμετοχή τους σε ένα νέο κυβερνητικό σχήμα.

Το «πράσινο φως» για τη χρήση τoy  glyphosate για άλλη μια πενταετία δόθηκε ουσιαστικά χάρη στη θετική ψήφο του εκπροσώπου της Γερμανίας. Την οδηγία αυτή του έδωσε ο υπουργός Γεωργίας, Κρίστιαν Σμιτ, που προέρχεται από την πολιτική οικογένεια της καγκελαρίου Άγγελα Μέρκελ.

Μέχρι τώρα, η Γερμανία απείχε από τις ψηφοφορίες, λόγω των διαφωνιών που εκφράζονταν για το συγκεκριμένο θέμα μεταξύ των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) και των Σοσιαλδημοκρατών (SPD). Τελικά, ψήφισε υπέρ, αφού ζήτησε ορισμένες τροποποιήσεις.

Η υπουργός Περιβάλλοντος, Μπάρμπαρα Χέντρικς, που πρόσκειται στο SPD, κατηγόρησε αμέσως τον ομόλογό της της Γεωργίας ότι υπερέβη τις αρμοδιότητές του, κάνοντας λόγο για «ρήξη της εμπιστοσύνης» στους κόλπους του απερχόμενου κυβερνητικού συνασπισμού. «Αυτοί που ελπίζουν να οικοδομήσουν μια σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ εταίρων στον συνασπισμό δεν επιτρέπεται να συμπεριφέρονται κατ’ αυτόν τον τρόπο», τόνισε.

Η κ. Χέντρικς δεν έκρυψε την οργή της, δεδομένου ότι, όπως υποστηρίζει, είχε εξηγήσει το πρωί στον υπουργό Γεωργίας ότι, για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας, διαφωνούσε με την χορήγηση άδειας χρήσης για άλλη μια πενταετία. Υποστηρίζει μάλιστα ότι οι δύο υπουργοί συμφώνησαν ότι η Γερμανία θα απείχε και πάλι από την ψηφοφορία.

Από την πλευρά του, ο κ. Σμιτ δικαιολόγησε τη θετική ψήφο του Βερολίνου εξηγώντας ότι αν δεν δινόταν σήμερα η έγκριση, τον τελευταίο λόγο θα είχε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή που «σε κάθε περίπτωση, θα ενέκρινε την παράταση στη χρήση της»

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook