Για το σιρόπι:

3 ½ φλ. ζάχαρη
4 φλ. νερό
1 φλ. μέλι
1 ξύλο κανέλας
2 λωρίδες φλούδας πορτοκαλιού

Για τη ζύμη:

7 φλ. αλεύρι
1 φλ. ελαιόλαδο
113 γρ. βούτυρο, ανάλατο σε θερμοκρασία δωματίου
2 κ.σ. μέλι
½ φλ. ζάχαρη
1 ½ φλ. χυμό πορτοκάλι
4 κ.γ. κανέλα
1 κ.γ. γαρύφαλλο σκόνη
½ κ.γ. μαγειρική σόδα
3 κ.γ. μπέικιν πάουντερ
1 πορτοκάλι, ξύσμα

Για την επικάλυψη:

1 φλ. καρύδια, ψιλοκομμένα
1/3 φλ. καστανή ζάχαρη
2 κ.γ. κανέλα
1 κ.γ. γαρύφαλλο σκόνη
375 γρ. μαύρη σοκολάτα
125 γρ. σοκολάτα γάλακτος

Διαδικασία

Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150C

Για το σιρόπι:

Σε μία μικρή κατσαρόλα  βάζουμε τη ζάχαρη, το νερό, τις φλούδες πορτοκαλιού, την κανέλα, ανακατεύουμε και αφήνουμε το μείγμα να βράσει.

Χαμηλώνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε το μέλι και σιγοβράζουμε για 10 λεπτά, μέχρι το σιρόπι να αρχίσει να αφρίζει.

Αποσύρουμε από τη φωτιά,  αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη να κρυώσει για μερικά λεπτά.

Μεταφέρουμε το σιρόπι σε ένα μπολ και το βάζουμε στο ψυγείο, ανακατεύοντας κατά διαστήματα για να κρυώσει καλά.

Για τη ζύμη:

Εντωμεταξύ, σε ένα μεγάλο μπολ βάζουμε  1φλ. αλεύρι, τη ζάχαρη, το ελαιόλαδο, το βούτυρο, το μέλι και ανακατεύουμε καλά να ενωθούν όλα τα υλικά.

Προσθέτουμε το χυμό πορτοκάλι, την κανέλα, το γαρίφαλο, τη μαγειρική σόδα, το μπέικιν πάουντερ, το ξύσμα πορτοκαλιού και ανακατεύουμε.

Προσθέτουμε σταδιακά και το υπόλοιπο αλεύρι, 1 φλ. κάθε φορά, ανακατεύοντας καλά, μέχρι η ζύμη να γίνει μαλακή, αλλά να μην κολλάει και να μην φαίνεται πολύ λαδωμένη.

Στρώνουμε σε ένα ταψί αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

Παίρνουμε λίγη από τη ζύμη κάθε φορά, πλάθουμε τα μελομακάρονα σε μικρά οβάλ και τα τοποθετούμε στο ταψί.

Ψήνουμε για 30 λεπτά. Ελέγχουμε τα μελομακάρονα στα 20 με 25 λεπτά ψησίματος, γιατί αρπάζουν εύκολα από κάτω.

Για την επικάλυψη:

Εντωμεταξύ, βάζουμε σε ένα μπολ τα τριμμένα καρύδια, την καστανή ζάχαρη, την κανέλα και το γαρύφαλλο και ανακατεύουμε.

Μόλις  ψηθούν τα μελομακάρονα, τα βουτάμε στο σιρόπι για 20 λεπτά, τοποθετώντας  το 1/3 - ½ από την κάθε φουρνιά.

Γυρίζουμε τα μελομακάρονα για να βεβαιωθούμε πως έχουν απορροφήσει σιρόπι και από τις δυο πλευρές.

Εντωμεταξύ, λιώνουμε τη σοκολάτα σε μπεν μαρί.

Γεμίζουμε μια κατσαρόλα με τα ¾ σε νερό και το βράζουμε.

Τοποθετούμε στην επιφάνεια ένα μπολ, έτσι ώστε ο πάτος του μπολ να βυθιστεί στο νερό.

Σπάζουμε τη σοκολάτα σε κομμάτια, τη βάζουμε στο μπολ και την αφήνουμε να λιώσει.

Εντωμεταξύ, με μια τρυπητή κουτάλα βγάζουμε τα μελομακάρονα από το σιρόπι.

Βουτάμε κάθε μελομακάρονο μέσα στη λιωμένη σοκολάτα και το τοποθετούμε σε πιατέλα στρωμένη με αντικολλητικό χαρτί ψησίματος.

Πασπαλίζουμε τα μελομακάρονα με το μείγμα καρυδιού και τα τοποθετούμε στο ψυγείο μέχρι να στερεοποιηθεί η σοκολάτα.

Μεταφέρουμε τα μελομακάρονα σε πιατέλα σερβιρίσματος και σερβίρουμε.

dimitrisskarmoutsos.gr