Συμμετοχή του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα STEPS που αποτελεί ενημερωτικό «εργαλείο» και απευθύνεται στους νέους ανθρώπους

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η εναρκτήρια εκδήλωση του ευρωπαϊκού έργου STEPS, που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Έρευνας και Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων και πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν οι εκπρόσωποι των εταίρων και συγκεκριμένα: κ. Στεφανάκης, Δήμαρχος του Δήμου Οροπεδίου Λασιθίου, κ. Χατζηγιαννάκης, Δήμαρχος του Δήμου Σκύρου,  κ. Πετρίδης, Δήμαρχος του Δήμου Κομοτηνής, κα. Μαρούγκα, Πρόεδρος της Κοινωφελούς Επιχείρησης του Δήμου Ελευσίνας, κ. Αλαμπρίτης, Δημοτικός Γραμματέας του Δήμου Αραδίππου (Κύπρος), κα. Μπατράκα, εκπρόσωπο της Sistema in G (Λετονία) και κα. Κούσουλα, εκπρόσωπος της Tids Natverket I Bergsjon (Σουηδία).

Στην τοποθέτηση του ο Δήμαρχος Οροπεδίου Λασιθίου Γιάννης Στεφανάκης αναφέρθηκε στη σημαντικότητα του προγράμματος για τη νεολαία καθώς προβλέπεται η δημιουργία «Κέντρων Νέων» όπου μέσα από την πιλοτική λειτουργία τους, με την σύμπραξη των 4 δήμων της Ελλάδας (Οροπέδιο Λασιθίου, Κομοτηνή, Σκύρος, Ελευσίνα) αλλά και την συμμετοχή της Κύπρου (Δήμος Αραδίππου), της Σουηδίας και της Λετονίας, οι νέοι άνθρωποι, θα έχουν την δυνατότητα να αναπτύξουν δεξιότητες και εκπαιδευτικές συνεργασίες μέσα από σύγχρονα εργαλεία εκμάθησης, και κινητικότητας. 

«Είναι σημαντικό, στους νέους μας, τους μαθητές, τους έφηβους, να παρέχουμε κάθε δυνατότητα να επικοινωνούν και να εκπαιδεύονται, σε συνεργασία με άλλες περιοχές της Ευρώπης. Θα πρέπει επιτέλους να σχεδιάζουμε μαζί με τους νέους το μέλλον τους.  Στόχος μας είναι, το πιλοτικό πρόγραμμα για τους νέους, να αποτελέσει θεσμό, ένα ΚΕΠ που θα απευθύνεται στη νέα γενιά». 

Το STEPS στοχεύει στην ισότητα των ευκαιριών στην Ευρώπη για την εκπαίδευση, πέρα από κάθε πολιτισμικό, οικονομικό, κοινωνικό και γεωγραφικό περιορισμό.

Χρησιμοποιώντας την ταχύτατα αναπτυσσόμενη τεχνολογία το ευρωπαϊκό πρόγραμμα θα εξελιχθεί σε ένα σύγχρονο «εργαλείο» ενημέρωσης επί των ευρωπαϊκών θεμάτων και των πολιτικών που προάγει η Ένωση, δίνοντας έτσι την ευκαιρία στους χρήστες να λάβουν πολύτιμες γνώσεις μέσω εκπαιδεύσεων μη τυπικής μάθησης και της e-learning πλατφόρμας CEREBRUM Online System που έχει αναπτύξει το Ινστιτούτο Έρευνας & Κατάρτισης Ευρωπαϊκών Θεμάτων, πέρα από τα στενά όρια της τάξης, αλλά και πέρα από τα εμπόδια που ανακύπτουν για τις ευπαθέστερες ομάδες, η οποία θα λειτουργήσει ως εξ αποστάσεως Ακαδημία, χώρος συζήτησης και προβληματισμού των χρηστών για τα τεκταινόμενα στην Ευρώπη, με ιδιαίτερη βαρύτητα σε συγκεκριμένες πολιτικές της Ε.Ε. Οι μαθητές, οι νέοι 18-30, οι εκπαιδευτικοί και οι δημοτικοί υπάλληλοι στον τομέα της νεολαίας θα εκπαιδευτούν σε θεματικές που αφορούν:

• τα δικαιώματα των πολιτών της Ε.Ε., 
• τη δημιουργία κοινωνικών επιχειρήσεων, 
• τις σύγχρονες μεθόδους εκπαίδευσης, 
• τις δυνατότητες χρηματοδότησης της επιχειρηματικότητας και 
• την χρηματοδότηση των σχολικών μονάδων και 
• τη βιώσιμη λειτουργία των Κέντρων Νέων.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση έκανε ο εκπρόσωπος του Γραφείου Ενημέρωσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα, κ. Κούντουρος ενώ παρουσίαση του προγράμματος έκανε ο Πρόεδρος του Ι.Ε.Κ.Ε.Θ. και διαχειριστής του έργου, κ. Αντωνακάκης. 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook