Ηγέτες χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης συγκρούστηκαν κατά μέτωπο κατά την πρώτη ημέρα της Συνόδου Κορυφής στις Βρυξέλλες για ένα θέμα που συνεχίζει να τους διχάζει, την φιλοξενία των προσφύγων που φθάνουν στην Ευρώπη, σε ένα νέο επεισόδιο της διένεξης που κρατάει δύο χρόνια και προκαλεί έντονες τριβές.

Οι συνομιλίες που άρχισαν στο δείπνο των ηγετών συνεχίστηκαν ως τις πρώτες πρωινές ώρες της Παρασκευής, καθώς ηγέτες έκαναν ασυμβίβαστες μεταξύ τους προτάσεις, ανέφεραν διπλωμάτες.

Για μια «αρκετά θυελλώδη» συζήτηση έκανε λόγο ο πρωθυπουργός της Τσεχίας Αντρέι Μπάμπις, ενώ η καγκελάριος της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ τόνισε πως «έχουμε ακόμη πολλή δουλειά να κάνουμε», προσθέτοντας πως «οι θέσεις» των κρατών τα οποία εκφράζουν διαφωνίες «δεν άλλαξαν».

Ήδη προσερχόμενοι στην πρώτη τους Σύνοδο Κορυφής ως ηγέτες, οι νέοι πρωθυπουργοί της Πολωνίας και της Τσεχίας διεμήνυσαν ότι δεν είχαν καμιά διάθεση υποχώρησης.

Αισθάνθηκαν πιθανόν ενισχυμένοι λόγω της αρχικής επιστολής που απηύθυνε στους ηγέτες ενόψει της Συνόδου ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, πρώην πρωθυπουργός της Πολωνίας. Σε αυτή χαρακτήρισε τις υποχρεωτικές ποσοστώσεις για την μετεγκατάσταση προσφύγων αναποτελεσματικές. Η τοποθέτησή του εξόργισε αρκετές κυβερνήσεις, αλλά και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος έχει μπροστά του βουλευτικές εκλογές, πιθανόν τον Μάρτιο, τόνισε ότι χρειάζεται «μια δέσμευση για την μετεγκατάσταση των προσφύγων».

Η καγκελάριος της Γερμανίας καταδίκασε αυτή που αποκάλεσε «επιλεκτική αλληλεγγύη».

Ενώ ο πρωθυπουργός της Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε τόνισε: «δεν μπορούμε να έχουμε ένα σύστημα βάσει του οποίου οι χώρες ψωνίζουν ό,τι τους αρέσει από την ΕΕ, αλλά δεν δείχνουν καμιά πρόθεση να επιδείξουν την απαραίτητη αλληλεγγύη».

Μετά τις επικρίσεις της Γερμανίας, του Βελγίου και άλλων, ο Τουσκ αναγκάστηκε να διορθώσει το σημείωμά του προς τους ηγέτες πριν από τη Σύνοδο Κορυφής.

Οι τέσσερις πρωθυπουργοί των ανατολικοευρωπαϊκών χωρών της λεγόμενης ομάδας Βίσεγκραντ προσέφεραν χθες στην Ιταλία 35 εκατομμύρια ευρώ για να υποστηριχθούν προγράμματα στη Λιβύη για το μεταναστευτικό ζήτημα, με σκοπό την μείωση των ροών προς την Ευρώπη.

Θέλουν να συμβάλλουν με χρήματα, εξοπλισμό και προσωπικό στην αυστηρότερη φρούρηση των εξωτερικών συνόρων, αλλά να μην υποδεχθούν πρόσφυγες, ειδικά μουσουλμάνους από τη Μέση Ανατολή και την Αφρική, επιχειρηματολογώντας ότι αυτό θα έθετε εν αμφιβόλω την εθνική τους ασφάλεια.

Δεν αναμενόταν να ληφθεί απόφαση χθες βράδυ και το σχέδιο να επιτευχθεί μια συμφωνία για τη μεταρρύθμιση και τη δημιουργία κοινού συστήματος ασύλου αμφισβητείται. Μια πηγή προσκείμενη στο περιβάλλον του προέδρου της Γαλλίας τόνισε ότι η διένεξη ενδέχεται να πάρει καιρό να επιλυθεί.

Η Γερμανία και άλλα κράτη που υποστηρίζουν τις ποσοστώσεις προειδοποιούν ότι ενδέχεται να επιβάλλουν στις χώρες που αθετούν την υποχρέωσή τους να υποδεχθούν πρόσφυγες να το πράξουν, με ψήφο κατά πλειοψηφία, εάν δεν εξευρεθεί συμβιβασμός.

Αλλά αυτό εγείρει το ενδεχόμενο να βαθύνουν οι διχασμοί την ώρα που οι 27 προσπαθούν να προβάλλουν ένα αρραγές μέτωπο, εν μέσω των διαπραγματεύσεων για το Brexit.

Τόσο η Ιταλία όσο και άλλες χώρες που συνεισφέρουν στον ευρωπαϊκό προϋπολογισμό απείλησαν να στερήσουν από τα κράτη που δεν εκπληρώνουν τις υποχρεώσεις τους ευρωπαϊκές επιδοτήσεις και επιχορηγήσεις.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook