Σε υιοθεσία ενδέχεται να μετατραπεί το πρόγραμμα αναδοχής που εφαρμόζει η «ΜΕΤΑδραση» από τον Φεβρουάριο του 2015 για ασυνόδευτα παιδιά, και ήδη έχουν δοθεί για προσωρινή φιλοξενία 38 ανήλικοι.

Αυτό ανακοίνωσε στο Πρακτορείο Fm και στην εκπομπή της Τάνιας Μαντουβάλου «104,9 Μυστικά Υγείας» η υπεύθυνη του προγράμματος αναδοχής ασυνόδευτων παιδιών Ευδοκία Γρυλλάκη, η οποία διευκρινίζει ότι πρόκειται για ένα πρόγραμμα που αφορά σε βραχυπρόθεσμη αλλά και μακροπρόθεσμη, ωστόσο προσωρινή φιλοξενία, σε οικογενειακό πλαίσιο. «Το μικρό χρονικό διάστημα είναι μέχρι οι ασυνόδευτοι ανήλικοι να επανενωθούν με την οικογένεια τους, σε κάποια ευρωπαϊκή χώρα. Το λιγότερο χρονικό διάστημα είναι 3 εβδομάδες και το μεγαλύτερο δύο χρόνια. Όσον αφορά τα κριτήρια επιλογής αναδόχων είναι αντίστοιχα με αυτά που ορίζει ο νόμος για τη μόνιμη υιοθεσία».

Τι γίνεται όμως στις περιπτώσεις που η οικογένεια έχει χαθεί; Ενδέχεται αυτό το πρόγραμμα να μετατραπεί σε μόνιμη υιοθεσία, και μέσα σε ποιο νομικό πλαίσιο;

«Σε αυτή τη φάση το πρόγραμμα βρίσκεται σε ένα άνοιγμα, οπότε έχουμε ξεκινήσει και βλέπουμε οικογένειες και για πιο μακροχρόνια φιλοξενία ασυνόδευτων ανηλίκων, οπότε ενδεχομένως ναι. Να μιλάμε για κάτι το οποίο θα ξεκινήσει σαν μακροχρόνια αναδοχή και θα συνεχιστεί σαν υιοθεσία. Το νομικό πλαίσιο, το οποίο ακολουθούμε, αφορά στο νομικό πλαίσιο της Ελλάδας, τόσο για την αναδοχή όσο και για την υιοθεσία. Εμείς αυτή τη στιγμή τρέχουμε πρόγραμμα, το οποίο ταιριάζει και βασίζεται στο νομικό πλαίσιο της αναδοχής, και στη συνέχεια αν χρειαστεί κάποιο παιδί μας να ενταχθεί ως μόνιμο μέλος σε μία οικογένεια, θα πρέπει η οικογένεια αυτή, με τη βοήθεια μας, να απευθυνθεί στις κοινωνικές υπηρεσίες του κράτους, προκειμένου να υιοθετηθεί το παιδί αυτό. Δεν κάνουμε εμείς τις διαδικασίες της υιοθεσίας, αλλά συνεργαζόμαστε με τις κοινωνικές υπηρεσίες του κράτους, προκειμένου να υιοθετηθεί αυτό το παιδί». 

Στην περίπτωση που η φιλοξενία είναι προσωρινή πόσο εύκολο είναι αλήθεια για ένα παιδί, όταν έχει γίνει κατά κάποιον τρόπο μέλος μίας οικογένειας, να την αποχωριστεί μετά από μακρό χρονικό διάστημα; Και πόσο εύκολο είναι για την ίδια την οικογένεια να αποχαιρετίσει το πλάσμα που φρόντισε; 

Όπως λέει η κ. Γρυλλάκη τα παιδιά φαίνεται ότι μέσα στις οικογένειες μπορούν να «ανθίσουν», γιατί αυτά τα παιδιά έχουν έρθει με «τραύμα»και αυτό το τραύμα δουλεύεται μέσα σε αυτό το προσωρινό οικογενειακό πλαίσιο.

«Τα συναισθήματα τους, ωστόσο είναι μικτά. Από τη μία νιώθουν άσχημα που αποχωρίζονται αγαπημένους ανθρώπους που τα φρόντισαν και δέθηκαν μαζί τους, από την άλλη έχουν τον τελικό τους προορισμό που είναι η οικογένεια τους. Υπάρχει ένα μεταβατικό στάδιο στο οποίο στηρίζουμε τόσο την οικογένεια, όσο και το παιδί. Με skype, και τηλεφωνικές επικοινωνίες οι οποίες σιγά-σιγά αραιώνουν, έτσι ώστε η μετάβαση τόσο του παιδιού, όσο κα της οικογένειας στην καινούργια κατάσταση, να είναι ομαλή και να μην υπάρχουν τραύματα. 

*Ενημέρωση για το πρόγραμμα αναδοχής πραγματοποιείται την πρώτη και την τρίτη Τετάρτη κάθε μήνα, στις 16.00-17.00, στις εγκαταστάσεις της ΜΕΤΑδρασης στον Ταύρο, οδός 25ης Μαρτίου 7. Επίσης οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δηλώσουν την πρόθεση συμμετοχής τους στην ενημερωτική συνάντηση στα τηλέφωνα 2141008700 και 2141008717 ή στο mail: [email protected].

*Η ΜΕΤΑδραση είναι μια Οργάνωση της Κοινωνίας των Πολιτών η οποία ιδρύθηκε το 2010 με πρωταρχικό σκοπό να συμβάλει σε συγκεκριμένους τομείς όπου υπήρχαν κενά που καλύπτονταν ελάχιστα ή καθόλου από δημόσιους φορείς ή από άλλες οργανώσεις. Εξειδικεύεται στον τομέα της διερμηνείας και διαπολιτισμικής μεσολάβησης καθώς και στην προάσπιση των δικαιωμάτων των ασυνόδευτων ανηλίκων και των ατόμων που χρήζουν διεθνούς προστασίας. Είναι η μόνη οργάνωση στην Ελλάδα που σχεδίασε και εφαρμόζει ένα οργανωμένο σύστημα εκπαίδευσης, πιστοποίησης και συντονισμού στο πεδίο για την παροχή διερμηνείας, είτε μέσω φυσικής παρουσίας, είτε μέσω τηλεδιάσκεψης, όπως και ένα πρότυπο δίκτυο προστασίας ασυνόδευτων ανηλίκων, το οποίο περιλαμβάνει ένα καινοτόμο σύνολο δράσεων.

ΑΠΕ

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook