Πρώτα πρέπει να προχωρήσει η δημοσιονομική ένωση και μετά θα είναι ο κατάλληλος χρόνος για την έκδοση κοινού ευρωομολόγου στην Ευρωζώνη, επισημαίνει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε, σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Der Tagesspiegel am Sonntag.

O γερμανός υπουργός πιστεύει ότι η κρίση δεν έχει τελειώσει και ότι η πολιτική θα πρέπει να διδαχτεί από τη κρίση.

«Η επιρροή των εθνικών πολιτικών είναι περιορισμένη στην εποχή της παγκοσμιοποίησης. Ήταν απίστευτα κουραστικό το να ευθυγραμμιστούν τόσα πολλά διαφορετικά εθνικά συμφέροντα. Αυτή η δυνατότητα, αναπτύχθηκε πολύ γρήγορα μετά το 2008 και δεν πρέπει να χάσουμε αυτή τη δυναμική. Μπορούμε να διδαχθούμε από τις κρίσεις. Ακούστε την προειδοποίησή μου: Η κρίση δεν έχει τελειώσει. Η πολιτική δεν έχει ακόμη αντλήσει τα αναγκαία διδάγματα και υπάρχει πολύς δρόμος μέχρι την θέσπιση των αναγκαίων μέτρων».

Ερωτηθείς για το τι θα πρέπει να πράξει η πολιτική ηγεσία, έτσι ώστε να μην επαναληφθεί η δημοσιονομική και τραπεζική κρίση, ο κ. Σόιμπλε είπε σύμφωνα με την Deutsche Welle:

«Η ρύθμιση των φορέων της αγοράς, των τραπεζών για παράδειγμα, έχει ήδη προχωρήσει αρκετά. Αυτό που λείπει, είναι οι επαρκείς κανόνες για τους εναλλακτικούς φορείς [σ.σ όπως τα hedge funds], τη λεγόμενη γκρίζα αγορά. Σχετικά με τα μικρά βήματα στις ανοικτές πωλήσεις, έχω ήδη μιλήσει. Αλλά υπάρχουν πολλά τέτοια προϊόντα τα οποία πρέπει να ρυθμίσουμε. Πρέπει να αναγνωρίσουμε ότι δεν μπορούμε να πιέζουμε επ\’ αόριστον τις αγορές για να πάνε ταχύτερα».

Ερωτηθείς για την πολιτική κυβέρνηση στη διάσωση του ευρώ, σημείωσε:

«Εάν η επίπονη πορεία με μικρά και κατάλληλα βήματα, καθώς είμαστε σε μια διαδικασία εξέλιξης και όχι επανάστασης, δεν αποδώσει ικανοποιητικά, τότε δεν θα είμαστε σε θέση να αποφύγουμε τις λύσεις μεγάλης κλίμακας. Η Ευρώπη συνεχίζει να αναπτύσσεται, αυτό είναι επί του παρόντος ο στόχος μας. Είναι αλήθεια ότι τώρα τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις. Αλλά για να λύσουμε όλα τα τρέχοντα προβλήματά μας, δεν αρκεί μόνο η συζήτηση για το μέλλον της Ευρώπης.»

» Όλοι καταλαβαίνουν ότι το ευρώ στη σημερινή του δομή δεν μπορεί να παραμείνει ως έχει. Βρισκόμαστε σε μια εύθραυστη ισορροπία. Ή θα προχωρήσουμε ή θα οπισθοδρομήσουμε. Συνεπώς, πρέπει να θέσουμε στους εαυτούς μας το βασικό ερώτημα. Ποιο είναι το επόμενο βήμα στην ευρωπαϊκή ολοκλήρωση; Η συζήτηση αυτή απαιτεί χρόνο. Αυτό που κάνουμε σήμερα, δεν είναι το τέλος της ανάπτυξης».

Για τα ευρωομόλογα, ο κ. Σόιμπλε είπε ότι «πρέπει να προχωρήσουμε στην κοινοτικοποίησης της οικονομικής πολιτικής, πριν μιλήσουμε για ευρωομόλογα, δηλαδή για ένα ενιαίο σύστημα επιτοκίων στην Ευρωζώνη. Όσο δεν υπάρχουν αυτοματοποιημένοι μηχανισμοί επιβολής κυρώσεων για τις παραβάσεις επί των κοινοτικών νόμων ή άλλες θεσμικές πρόοδοι στην κατεύθυνση της κοινής οικονομικής πολιτικής, δεν μπορούμε να καταστήσουμε κοινούς τους επιτοκιακούς κινδύνους».

«Αν το κάναμε», προσθέτει, «εάν εφαρμόζαμε μόνο τα ευρωομόλογα θα καταστρεφόταν κάθε ελπίδα για χρηματοπιστωτική σταθερότητας στην Ευρώπη. Όσο δεν έχουμε ολοκληρωμένη δημοσιονομική πολιτική, η δημοσιονομική ευρωστία των διαφορετικών χωρών της Ευρωζώνης, θα εκφράζεται και με διαφορετικά επιτόκια».

Ακόμα, αναφέρει ότι χρειάζεται να γίνουν κι άλλα βήματα ενσωμάτωσης στη βάση μεταρρυθμισμένων κοινοτικών συνθηκών. Αυτό χρειάζεται όμως χρόνο, την ώρα που η σημερινή κρίση ζητά απαντήσεις σήμερα, που δίνονται μόνο με τις ισχύουσες συνθήκες.

«Οδεύοντας προς την Ευρώπη του μέλλοντος», είπε, «τα κράτη θα διατηρήσουν την εθνκή τους ταυτότητα, αλλά σε όρισμένους τομείς πρέπει να εκχωρήσουν τμήμα της εθνικής τους κυριαρχίας. Γι\’ αυτό χρειαζόμαστε θεσμική ενίσχυση της Ευρώπης, ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ώστε η απώλεια του δικαιώματος συναπόφασης των εθνικών κοινοβουλίων να μην οδηγήσει σε απώλεια της κοινοβουλευτικής δημοκρατίας».

Τέλος, σύμφωνα με το δημοσίευμα στο in.gr, εξέφρασε τη βεβαιότητά ότι τόσο εντός του γερμανικού κυβερνητικού συνασπισμού, όσο και εντός του κοινοβουλίου, θα υπάρξει ευρεία πλειοψηφία στο τέλος Σεπτεμβρίου, στο θέμα της ψήφισης από την ομοσπονδιακή Βουλή του νέου προγράμματος διάσωσης της Ελλάδας και των διευρυμένων αρμοδιοτήτων του μηχανισμού ευρωστήριξης (EFSF).

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook