Έντονες αντιδράσεις φαίνεται πως δημιούργησαν οι δηλώσεις της επικεφαλής του ΔΝΤ σχετικά με την ανάγκη ενίσχυσης των κεφαλαίων των ευρωπαϊκών τραπεζών.

«Οι τράπεζες χρειάζονται άμεσα αύξηση κεφαλαίων«, είπε η κυρία Λαγκάρντ, προσθέτοντας: «Πρέπει να είναι αρκετά δυνατές για να αντέξουν τους κινδύνους από τα κρατικά χρέη και την ασθενή ανάπτυξη. Αυτό είναι βασικό για να κοπούν οι αλυσίδες της μετάδοσης (σ.σ.: της κρίσης). Αν δεν αντιμετωπισθεί, μπορεί να δούμε εύκολα την περαιτέρω επέκταση της οικονομικής αδυναμίας σε χώρες του πυρήνα της Ευρωζώνης ή ακόμη και μία εξουθενωτική κρίση ρευστότητας«.

Τραπεζικοί μιλώντας στους Financial Times ξεκαθάρισαν με επικριτικό τόνο στην Κριστίν Λαγκάρντ πως το πραγματικό προβλήμα που διαμορφώνεται στις τράπεζες της Ευρώπης δεν έχει να κάνει με την ενίσχυση των κεφαλαίων αλλά με την άντληση ρευστότητας.

«Το βασικό ζήτημα είναι η χρηματοδότηση (σ.σ.: των τραπεζών)», δήλωσε ένας κεντρικός τραπεζίτης, προσθέτοντας: «Οι τράπεζες σε κάποιες χώρες είχαν δυσκολία να διασφαλίσουν ρευστότητα τις τελευταίες εβδομάδες και η πίεση αυτή θα κορυφωθεί. Το να μιλά κανείς για την κεφαλαιακή θέση, δημιουργεί σύγχυση».

Αντίστοιχη άποψη με αυτή της Κριστίν Λαγκάρντ εξέφρασε, στο περιθώριο τραπεζικής εκδήλωσης και ο επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Ζαν Κλοντ Τρισέ, δηλώνοντας πως η Ευρώπη δεν θα αντιμετωπίσει πρόβλημα ρεύστοτητας

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook