Ζητούν από το ελληνικό Δημόσιο αποζημίωση, 160.000.000 ευρώ! Όπως γράφει το protothema, οι «χαμένοι» της εταιρείας «Ασπίς Πρόνοια», προσέφυγαν στη δικαιοσύνη και με αγωγές που κατέθεσαν, διεκδικούν τα χρήματα τους καθώς υποστηρίζουν ότι το ελληνικό Δημόσιο όφειλε να τους προστατεύσει, πριν οδηγηθούν ολοκληρωτικά στην καταστροφή.

Η ιστορία θεωρείται πρωτοφανής για τα ελληνικά χρονικά καθώς ποτέ στο παρελθόν δεν έχει διεκδικήσει ιδιώτης χρήματα από το Δημόσιο για τις ζημιές που υπέστη από μια ιδιωτική ασφαλιστική εταιρεία, ενώ αν τελικά τα «θύματα» της Ασπίδος δικαιωθούν, τότε η απόφαση θα αποτελέσει «πυξίδα» για πολίτες που ζημιώθηκαν σε ανάλογες περιπτώσεις και αποφασίσουν να κινηθούν νομικά για να διεκδικήσουν χρήματα από το Δημόσιο.

Μέχρι στιγμής έχουν κατατεθεί 11 αγωγές 550 ατόμων (ο νόμος προβλέπει ως μέγιστο αριθμό ομαδικής αγωγής τα 50 άτομα) ενώ μέχρι τον Οκτώβριο αναμένεται ακόμη 2.500 πελάτες της Ασπίδος να καταθέσουν αγωγές διεκδικώντας πολλά εκατομμύρια ευρώ από το ελληνικό Δημόσιο.

Τι υποστηρίζουν και πόσα ζητούν 

Η υπόθεση της εταιρείας «Ασπίς Πρόνοια» απασχολεί εδώ και πολλά χρόνια την ελληνική δικαιοσύνη ενώ ήδη βρίσκεται φυλακή, ο βασικός μέτοχος της Παύλος Ψωμιάδης. Μάλιστα, τα χρήματα που οι μέτοχοι υποστηρίζουν πως χάθηκαν παρά τις βεβαιώσεις του Παύλου Ψωμιάδη δεν έχουν επιστραφεί…

Στην πρώτη αγωγή που κατέθεσαν οι πελάτες της Ασπίδος αναφέρουν πως «Είμαστε όλοι κύριοι ασφαλιστηρίων συμβολαίων του κλάδου ζωής  της υπό εκκαθάριση ασφαλιστικής εταιρείας «Ασπίς Πρόνοια Α.Ε.Γ.Α» η άδεια λειτουργίας της οποίας ανακλήθηκε την 21.9.2009. Δικαιούχοι συγκεκριμένων χρηματικών ποσών για την καταβολή των οποίων, είχε εγγυηθεί η ασφαλιστική εταιρεία εποπτευόμενη από το κράτος και έχουμε υποστεί ζημιά καθώς η αξία των συμβολαίων μας έχει εκμηδενιστεί. Με την αγωγή μας αιτούμαστε να μας αποζημιώσει το ελληνικό Δημόσιο για την υλική ζημία και ηθική βλάβη που υπέστημεν  από τις παράνομες πράξεις και παραλείψεις των οργάνων του, τα οποία ήταν επιφορτισμένα με την άσκηση εποπτείας στις επιχειρήσεις που ασκούν υπηρεσίες ιδιωτικής ασφάλισης στην Ελλάδα».
Με απλά λόγια, οι ασφαλισμένοι κατηγορούν ουσιαστικά το ελληνικό Δημόσιο ότι δεν τους προστάτευσε ως όφειλε καθώς άφησε μια εταιρεία με πολλά προβλήματα να λειτουργεί για πολλά χρόνια χωρίς έλεγχο και τις απαιτούμενες κυρώσεις. Υποστηρίζουν δε, πως από το 2002 θα έπρεπε να έχει ανακληθεί η άδεια της συγκεκριμένης εταιρείας καθώς όπως τονίσουν, σε περίπτωση που συνέβαινε αυτό, είχε κλείσει δηλαδή η εταιρεία, το μέγεθος της ζημιάς που θα είχαν υποστεί θα ήταν μηδαμινό.

Όπως αναφέρουν μέσα στις 270 σελίδες της αγωγής οι χαμένοι της Ασπίδος, τα όργανα του Δημοσίου, υπέπεσαν σε πάρα πολλά λάθη. «Οι αρμόδιες εποπτικές αρχές παραβίασαν ρητά ή εκπλήρωσαν πλημμελώς – παρανόμως, τις υποχρεώσεις που είχαν για άσκηση προληπτικής και κατασταλτικής εποπτείας στην επιχείρηση «Ασπίς Πρόνοια» αναφέρουν και στις επόμενες γραμμές προσθέτουν «Μάλιστα η εκ των υστέρων άρνηση των κρατικών  αρχών να λάβουν κατασταλτικά μέτρα και να εμποδίσουν τη διόγκωση του ελλείμματος της εταιρείας προκάλεσαν – δεν απέτρεψαν ως όφειλαν και ως μπορούσαν – την καταστροφική οικονομική ζημιά της «Ασπίς Πρόνοια», τον εκμηδενισμό της αξίας των περιουσιακών της στοιχείων και τελικά την ανάκληση της αδείας της το Σεπτέμβριο του 2009».

Αφού οι «χαμένοι» της Ασπίδος περιγράφουν με λεπτομέρειες και με στοιχεία το τι ακριβώς συνέβαινε στην εταιρεία του Παύλου Ψωμιάδη από το 1999 και μετά, στο δια ταύτα της αγωγής – μαμούθ που κατέθεσαν διεκδικούν από το ελληνικό Δημόσιο να αποζημιώσει κάθε έναν από τους χαμένους χωριστά, ενώ το συνολικό ποσό που ζητούν ξεπερνά τα 160.000.000 ευρώ.

Όταν ξεκινήσει στο Τριμελές Διοικητικό Πρωτοδικείο Αθηνών η εκδίκαση της υπόθεσης, τότε θα υπάρξει και η απάντηση του ελληνικού Δημοσίου στα όσα προσάπτουν οι πρώην πελάτες της Ασπίδος. Σίγουρα, έγιναν λάθη που συσσωρεύτηκαν με την πάροδο των χρόνων ωστόσο το δικαστήριο είναι αυτό που θα αποφασίσει αν τελικά θα πρέπει το ελληνικό Δημόσιο θα πρέπει να … βάλει βαθιά το χέρι στην τσέπη και να αποζημιώσει με εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ έναν προς έναν τους περίπου 3000 χαμένους πελάτες μιας ιδιωτικής επιχείρησης.  

Η νομική άποψη

Οι δικηγόροι των εναγόντων κ.κ. Γιάννης και Μιχάλης Μαρκουλάκος, μιλώντας στο «ΘΕΜΑ» επισημαίνουν πως «Μετά από πολύμηνη και επίπονη μελέτη, προσπάθεια και εργασία, ολοκληρώθηκε και κατατέθηκε η αγωγή των εντολέων μας – ασφαλισμένων της Ασπίδος κατά του ελληνικού Δημοσίου που βασίζεται στην πλημμελή άσκηση εποπτείας του ελληνικού Δημοσίου στην ασφαλιστική αυτή εταιρεία, εξαιτίας της οποίας προκλήθηκε η ζημιά στους ασφαλισμένους. Πιστεύουμε ότι η αγωγή είναι πλήρης, τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας για να αποδείξουμε τη βασιμότητα της είναι πάρα πολλά και οι εντολείς μας, οι άνθρωποι που μας εμπιστεύθηκαν θα δικαιωθούν από τα ελληνικά δικαστήρια». 

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook