Μια επίλεκτη εθελοντική ομάδα για τη διαχείριση κρίσεων, κινδύνων κι έκτακτων αναγκών πρόκειται να δημιουργήσει ο δήμος Φαιστού, μέσα από την υλοποίηση του προγράμματος «Προστατεύω τον εαυτό μου και τους άλλους». Ο δήμος Φαιστού έχει παράλληλα στόχο, μέσα από τη συγκεκριμένη δράση να δημιουργήσει το πρώτο επίσημο Μητρώο Εθελοντών.

Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν κατάλληλα από εξειδικευμένο προσωπικό 40 ατόμων. Η εκπαίδευση των ενδιαφερόμενων θα γίνει σε 25 τετράωρες συναντήσεις απογευματινές ώρες ή Σαββατοκύριακα. Το πρόγραμμα υλοποιείται από το Ινστιτούτο Διαρκούς Εκπαίδευσης Ενηλίκων, ενώ το συντονισμό και τη διαχείριση του έχει αναλάβει η Γενική Γραμματεία Δια Βίου Μάθησης του υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων. Οι απόφοιτοι του προγράμματος θα λάβουν πιστοποιητικό Δια Βίου Μάθησης διάρκειας 100ωρών.

Αιτήσεις για τη συμμετοχή στο πρόγραμμα μπορούν να υποβάλουν οι ενδιαφερόμενοι στο Γραφείο Κοινωνικών Υπηρεσιών στο ΚΑΠΗ Μοιρών καθημερινά 10.00 – 12.00 το πρωί. Αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται επίσης τις ίδιες ώρες στα Κ.Ε.Π. Τυμπακίου, αλλά και Ζαρού. Οι αιτήσεις μπορούν να κατατίθενται έως και τις 14 Σεπτεμβρίου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν για περισσότερες πληροφορίες και διευκρινήσεις να απευθύνονται στο τηλέφωνο 28920 22 521, κ.Πρίντεζης.

Πρόγραμμα

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα Εθελοντικής Δράσης για την Διαχείριση Κινδύνων και Κρίσεων και Αντιμετώπιση Εκτάκτων Αναγκών «Προστατεύω τον εαυτό μου και τους άλλους» στοχεύει στην εκπαίδευση Εθελοντών για την απόκτηση δεξιοτήτων Διαχείρισης Κινδύνων και Κρίσεων και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών.

Το πρόγραμμα υλοποιείται σε συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και άλλους φορείς (Νοσοκομεία, ΔΕΚΟ, Εθνική Σχολή Δημόσιας Διοίκησης κ.α.), ενώ περιλαμβάνει ως βασικές θεματικές ενότητες τις:
• Γνωσιακές παράμετροι του κινδύνου (Στρατηγικές λύσης προβλήματος/Λήψης απόφασης – Διαχείριση πληροφορίας – Λειτουργία σε ομάδες – Ψυχοκοινωνική στήριξη πληγέντων – Διαχείριση πανικού)
• Πυρκαγιές – Πλημμύρες – Ακραία καιρικά φαινόμενα
• Σεισμοί – Διασώσεις
• Θαλάσσια ναυτικά ατυχήματα – Προστασία θαλασσίου περιβάλλοντος
• Πρώτες βοήθειες – Διαχείριση καταυλισμών
• Εθελοντική δράση Πολιτικής Προστασίας

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα εφαρμόζεται ήδη από το 2001 ενώ είναι η πρώτη φορά που πραγματοποιείται στη Μεσαρά από το δήμο Φαιστού. Μέχρι σήμερα έχουν εκπαιδευτεί περίπου 4.700 εθελοντές σε 141 Δήμους της Επικράτειας και έχουν υλοποιηθεί σε συνεργασία με το Εθνικό Κέντρο Δημόσιας Διοίκησης 20 ημερίδες και διημερίδες για την επιμόρφωση 2.500 στελεχών της Δημόσιας Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε θέματα διαχείρισης κινδύνου. Μέσω του προγράμματος επίσης, έχουν υλοποιηθεί σεμινάρια εκπαίδευσης εργαζομένων σε Νοσοκομεία, ΔΕΚΟ και άλλους φορείς

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook