Ποιος είναι ο άνθρωπος που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των χαρακωμάτων

Άρχισαν ήδη οι ρωγμές στις τάξεις της Μεγάλης Συμμαχίας μετά τη συμφωνία της Άνγκελα Μέρκελ με τον Μάρτιν Σουλτς.

Η πανίσχυρη οργάνωση νέων των Σοσιαλιστών του SPD δρομολόγησε μία εκστρατεία πειθούς των ψηφοφόρων του κόμματος για την ανατροπή της συμφωνίας, ενώ και άλλα ηγετικά στελέχη του ζητούν μετ’ επιτάσεως βελτιώσεις, ενώ αντίθετα έχουν ψηφίσει οι επί μέρους ηγετικές επιτροπές του κόμματος στα ομόσπονδα κρατίδια.

Οι ρωγμές αυτές ενδέχεται να γίνουν βαθύτερες την επόμενη Κυριακή, όταν στο έκτακτο συνέδριο του SPD ο Σούλτς θα ζητήσει την έγκριση για την έναρξη των διαπραγματεύσεων με τη Μέρκελ. Υπό τις παρούσες συνθήκες όμως, το αποτέλεσμα του συνεδρίου παραμένει ανοικτό.

Ο άνθρωπος που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των χαρακωμάτων κατά της Μεγάλης Συμμαχίας ονομάζεται Κέβιν Κιούνερτ και είναι 28 ετών. Είναι επικεφαλής των Jusos, των νεολαίων του κόμματος, που αριθμεί 70.000 μέλη, ηλικίας από 14 έως 35 ετών.

«Υπάρχει μία διάχυτη απογοήτευση με την κουλτούρα της Groko (ακρώνυμο στα γερμανικά της Μεγάλης Συμμαχίας) τα τελευταία χρόνια κι αυτό γιατί το SPD δεν στάθηκε ικανό να οικοδομήσει νέες προοπτικές για να επιτύχει την πλειοψηφία», εκτιμά ο ίδιος ο Κιούνερτ σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, που επικαλείται την El Pais.

Χαρισματικός και με ρητορικές ικανότητες, ο ηγέτης της νεολαίας την περασμένη Κυριακή κάλεσε τον διεθνή Τύπο για να εξηγήσει γιατί φρονεί πως οι Σοσιαλδημοκράτες διαπράττουν ένα ιστορικό σφάλμα συμμαχώντας με τη Μέρκελ και για ποιόν λόγο, ο ίδιος θα διατρέξει απ’ άκρου εις άκρον τη Γερμανία για να εξασφαλίσει στήριξη στην αρνητική του στάση ενόψει του συνεδρίου της Κυριακής.

Ο Κιούνερτ επιχειρηματολογεί πως ένα «όχι» στη Μεγάλη Συμμαχία δεν ισοδυναμεί με διαιώνιση του πολιτικού αδιεξόδου στο Βερολίνου, και ούτε συνεπάγεται και νέες εκλογές.

«Εμείς θέλουμε να γίνει λόγος για μία κυβέρνηση μειοψηφίας», με καγκελάριο τη Μέρκελ και στήριξή της από το SPD και άλλα κόμματα. Αυτή η προοπτική, που είναι αδιανόητη για την πολιτική κουλτούρα της Γερμανίας, ηχεί ευχάριστα στα αυτιά πολλών σοσιαλδημοκρατών πολιτικών. Ωστόσο, οποιαδήποτε σχετική συζήτηση έχει απορριφθεί από την καγκελάριο, η οποία θεωρεί τη λύση τούτη ως πηγή αστάθειας.

«Χρειάσθηκε να καταπιούμε πολύ πικρά χάπια, ιδίως τις απαιτήσεις του CSU (το βαυαρικό αδελφό κόμμα των Χριστιανοδημοκρατών της Μέρκελ) για το άσυλο», τονίζει ο ηγέτης των Jusos. Η ηγεσία του SPD ωστόσο θεωρεί πως εάν τεθεί σε εφαρμογή η συμφωνία η ζωή εκατομμυρίων Γερμανών, ιδίως των πιο αδυνάμων τάξεων, θα βελτιωθεί σημαντικά. Μία συνέπεια που δεν θα ήταν δυνατή εάν παρέμενε το SPD στην αντιπολίτευση.

Για την εκστρατεία της No Groko, που ηγείται ο Κιούνερτ, οι αντίθεση στη Μεγάλη Συμμαχία δεν είναι μόνον μία θέση αρχής, αλλά υπαρξιακό ζήτημα. «Υπάρχουν πολλά επιχειρήματα κατά της Groko που δεν έχουν καμμία σχέση προς το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων. Εν πρώτοις, το εκλογικό αποτέλεσμα μας έστειλε ένα σαφές μήνυμα. Για εμάς είναι κεφαλαιώδους σημασίας να αποφευχθεί ώστε η (ακροδεξιά,Εναλλακτική για τη Γερμανία) AfD να μετατραπεί σε αξιωματική αντιπολίτευση», μετά την είσοδό μας στην κυβέρνηση.

Εκτός από την άρνηση του Κιούνερτ και το υπόλοιπο SPD βαδίζει εκόν άκον προς την δημιουργία μίας νέας Groko. Η πικρία που έχει μείνει από την εκλογική κατάρρευσή του στις εκλογές του Σεπτεμβρίου –στις οποίες έλαβε μόλις το 20,5% των ψήφων, τη χειρότερη συγκομιδή του από το 1933 – δεν έχει διασκεδασθεί έκτοτε και είναι πολυάριθμοι εκείνοι που στο εσωτερικό του εκτιμούν πως η αιτία της εκλογικής αποτυχίας του SPD οφείλεται στην συγκατοίκησή του με τους Συντηρητικού στα οκτώ από τα τελευταία 12 χρόνια (2005-2009, 2013-2017).

Κατά το περασμένο Σαββατοκύριακο ξεκίνησαν, πέρα από την διάττορη αντίθεση του Κιούνερτ, να διατυπώνονται και οι αντιρρήσεις άλλων προβεβλημένων στελεχών του SPD. Ο δήμαρχος του Βερολίνου Μίχαελ Μίλερ εξέφρασε τις επιφυλάξεις του σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Tagespsiegel. Και άλλες εξέχουσες προσωπικότητες ζήτησαν επίσης τροποποιήσεις στους όρους της συμφωνίας και δείχνουν εφεκτικότητα να ψηφίσουν μία συμφωνία που δεν εμπεριέχει ικανοποιητικές προβλέψεις για το κόμμα. Ήδη το Σάββατο το περιφερειακό συνέδριο στο κρατίδιο της Σαξωνίας-Άνχαλτ καταψήφισε τη συμφωνία, ενώ χθες βράδυ το ακολούθησε και η αντίστοιχη ηγεσία του Βερολίνου.

Μόλις 48 ώρες πριν θριαμβολογώντας ο Σουλτς είχε ανακοινώσει στην επί της αρχής συμφωνία με τη Μέρκελ. Μετά τις μαραθώνιες συνομιλίες, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν σε ένα κείμενο 28 σελίδων, που φιλοδοξεί να θέσει τις βάσεις για ένα μελλοντικό κυβερνητικό πρόγραμμα για την οικονομία. Σε αυτό το σχέδιο, ο Σουλτς κατόρθωσε να περιλάβει την Ευρώπη, κάποιες επενδύσεις στην παιδεία, την οικογένεια και τις συντάξεις, μεταξύ άλλων προτάσεων.

Ωστόσο δεν κατόρθωσε να αποφύγει την επιβολή ανωτάτου ορίου για τον ετήσιο προσφύγων που θα έχουν το δικαίωμα εισόδου στη Γερμανία. Ούτε επίσης εξασφάλισε μία τροποποίηση του συστήματος υγείας που θα επιτρέπει την ισότιμη πρόσβαση όλων στις δημόσιες υπηρεσίες υγείας, αλλά ούτε και να περιληφθεί ρήτρα για επιβολή φορολογίας στα υψηλά εισοδήματα.

Μέσα στην εβδομάδα το SPD καλείται να αντιμετωπίσει μία από τις πιο σημαντικές προκλήσεις στην ιστορία του. Οι Σουλτς και Κιούνερτ θα διατρέξουν τη χώρα αναζητώντας στήριξη. Κατόπιν, οι 600 αντιπρόσωποι του κόμματος θα πουν την τελευταία λέξη στο συνέδριο στη Βόννη. Για να σταλούν εν τέλει εκπρόσωποι στις διαπραγματεύσεις με τη Μέρκελ θα κληθούν να το αποφασίσουν στη συνέχεια όλα τα μέλη του κόμματος (450.000 τον αριθμό) τα οποία θα πρέπει εν συνεχεία και επικυρώσουν την όποια συμφωνία. Αυτή θα είναι ουσιαστική και η Μεγάλη δοκιμασία των Σοσιαλδημοκρατών, αλλά και του ίδιου του Σουλτς.

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook