Στοιχεία απο το αποκαλυπτικό δημοσίευμα του Flashnews.gr για το πλοίο “Andromeda” και το εκρηκτικό του φορτίο, σε Ερώτηση του Βουλευτή Ηρακλείου Λευτέρη Αυγενάκη προς τον Υπ. Ναυτιλίας

Αναλυτικά στην Ερώτηση του κ. Αυγενάκη αναφέρονται τα εξής:

“Μεγάλη αναστάτωση, αλλά και σοβαρά ερωτηματικά έχουν δημιουργηθεί με την υπόθεση του πλοίου «Andromeda» με το επικίνδυνο φορτίο, του πλοίου με τους 410 τόνους εκρηκτικών που έχει καταπλεύσει στο λιμάνι του Ηρακλείου από τις 8 Ιανουαρίου, κατόπιν εντολής των λιμενικών αρχών. Το πλοίο παραμένει στο λιμάνι του Ηρακλείου, το επικίνδυνο φορτίο του παραμένει στις αποθήκες του λιμανιού, ενώ σύμφωνα με το από 12-01-2018 Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής «δρομολογείται η άμεση απομάκρυνση και μεταφορά τους [εκρηκτικά] σε χώρους του στρατού».

Σύμφωνα με δημοσιεύματα, το εν λόγω πλοίο περιφέρεται στα ελληνικά χωρικά ύδατα για ένα περίπου μήνα, ενώ οι ελληνικές αρχές γνώριζαν το περιεχόμενο του φορτίου. Ειδικότερα, το πλοίο «Andromeda», μέσω της εταιρίας που το πρακτορεύει, ζήτησε στις 18 Δεκεμβρίου 2017 την συνδρομή των ελληνικών Αρχών λόγω της επικινδυνότητας του φορτίου επικαλούμενο ότι υπήρχε οικονομική διαφορά των πλοιοκτητών με τους ναυλωτές-φορτωτές και τους παραλήπτες.  

Μάλιστα, στις 20 Δεκεμβρίου 2017, σύμφωνα με έγγραφα που επικαλείται ο τύπος, η εταιρία που πρακτορεύει το πλοίο ζήτησε από το αρμόδιο Υπουργείο με αίτημα της «την κατ΄ εξαίρεση δυνατότητα προσέγγισης του πλοίου στο λιμάνι του Αστακού, με σκοπό την εκφόρτωση και αποθήκευση του φορτίου μέχρις ότου επιλυθεί ή διακανονιστεί η οικονομική διαφορά των πλοιοκτητών με τους ναυλωτές/φορτωτές και παραλήπτες, ώστε να απελευθερωθεί το συγκεκριμένο πλοίο από την παρούσα δέσμευσή του και να αναχωρήσει άμεσα».

Σύμφωνα με τα ίδια δημοσιεύματα, το Υπουργείο αρνήθηκε την προσέγγιση στο λιμάνι του Αστακού με αποτέλεσμα το πλοίο να περιφέρεται στα ελληνικά χωρικά ύδατα, ζητώντας άδεια να δέσει σε διάφορα λιμάνια, όπως αυτό της Καλαμάτας, των Κυθήρων, των Καλών Λιμένων και της Σητείας και λαμβάνοντας κάθε φορά αρνητική απάντηση σε μία προσπάθεια να απαλλαχθούν από ένα πλοίο με επικίνδυνο φορτίο. Όλο αυτό το διάστημα το πλοίο πλέει σε ελληνικά χωρικά ύδατα! 

Ωστόσο, κι ενώ το πλοίο βρίσκεται κοντά στον Άγιο Νικόλαο, το Λιμενικό Σώμα, αξιοποιώντας νέες πληροφορίες για το φορτίο του πλοίου, όπου σύμφωνα με αυτές μεταφέρει και ναρκωτικά, πραγματοποιεί έλεγχο στο εν λόγω πλοίο, προκειμένου να ελέγξουν εάν μεταφέρει και ναρκωτικά. Από τον έλεγχο που διενεργήθηκε δεν προέκυψε μεταφορά ναρκωτικών κι έτσι δίνεται εντολή στο πλοίο να καταπλεύσει στο λιμάνι του Ηρακλείου.   

Όμως, σύμφωνα με τον Κανονισμό Λιμένα του Ηρακλείου, το λιμάνι του Ηρακλείου είναι επιβατηγό και απαγορεύεται σε αυτό η προσέγγιση και πρόσδεση πλοίων με επικίνδυνα φορτία, όπως το φορτίο του «Andromeda». Μάλιστα, το εξαιρετικά επικίνδυνο του φορτίου έχει επισημάνει και ο διαχειριστής της εταιρείας, κ. Θ. Ρέλλος, όπου επεσήμανε: «Αυτή τη στιγμή βρίσκονται στο Ηράκλειο 410.000 κιλά δυναμίτιδας, σε ένα λιμάνι επιβατικό που δεν έχει καν εμπειρία αποθηκών, πόσο μάλλον αποθηκών επικίνδυνων υλικών….  Αντιλαμβάνεστε όμως ότι αν γίνει κάποιο ατύχημα το μισό Ηράκλειο θα γίνει έρημος Σαχάρα». 

Σοβαρά ερωτήματα προκύπτουν και για το εάν υπάρχει το κατάλληλα εκπαιδευμένο προσωπικό στις λιμενικές υπηρεσίες της Κρήτης, και ειδικότερα του Ηρακλείου, προκειμένου να μπορεί η υπηρεσία να ανταπεξέλθει σε τέτοια περιστατικά. Δυστυχώς, αυτή τη στιγμή, οι λιμενικές υπηρεσίες της Κρήτης δεν διαθέτουν πυροτεχνουργό, ούτε αστυνομικό σκύλο ανίχνευσης εκρηκτικών, ώστε να μπορούν να ασκήσουν αποτελεσματικά, και κυρίως ακίνδυνα, τα καθήκοντα τους. 

Κατόπιν αυτών,

ΕΡΩΤΑΤΑΙ Ο ΑΡΜΟΔΙΟΣ ΥΠΟΥΡΓΟΣ

1. Είναι νόμιμη η έλευση και η παραμονή του πλοίου «Andromeda» με το επικίνδυνο φορτίο στο λιμάνι του Ηρακλείου; Πως επελέγη το λιμάνι του Ηρακλείου για την κατάπλευση του πλοίου;
2. Σας ήταν γνωστό το φορτίο του πλοίου; Παρακαλώ όπως καταθέσετε αναλυτικά στοιχεία.
3. Ακολουθήθηκαν οι νόμιμες διαδικασίες από τις 18 Δεκεμβρίου 2017 που το πλοίο «Andromeda» ζήτησε τη συνδρομή των ελληνικών Αρχών μέχρι και σήμερα που παραμένει στο λιμάνι του Ηρακλείου; Παρακαλώ όπως καταθέσετε αναλυτικά στοιχεία. “

Ακολουθήστε το flashnews.gr στο Google News και την σελίδα μας στο Facebook